Bitcoin in de pubertijd: de gebeurtenissen van 2018 en 2019

Bitcoin in de pubertijd: de gebeurtenissen van 2018 en 2019

De afgelopen weken hebben we je meegenomen op reis door de geschiedenis van Bitcoin. Dit deden we aan de hand van de volgende delen:

Vandaag staan we stil bij de twee jaren die hierop volgden: 2018 en 2019.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in 2018

Het jaar 2018 begon met nieuws over de Peter Thiel Foundation. De Wall Street Journal meldde namelijk dat ze voor miljoenen dollars aan Bitcoin hadden gekocht. Peter Thiel is de co-founder van Paypal.

Op 13 januari kwam de 16.800.000e BTC in de markt. Daarmee was 80% van de maximale supply van 21 miljoen in omloop gebracht.

Januari was ook de maand waarin Zuid Korea 'moeilijk ging doen'. Op CoinMarketCap werden alle Koreaanse exchanges weggehaald. Dit nieuws leidde tot een sterke prijsdaling. Daarnaast startten de financiële autoriteiten van het land op 8 januari een onderzoek naar diensten die een verband hadden met cryptocurrencies.

Overigens was het 16 januari dat Bitconnect de deuren sloot. Hey hey hey! Wassa wassa wasuuuup!?

Op de 22e kwam Zuid-Korea al met een verordening dat alle bitcoin traders hun identiteit moesten onthullen. Er werd een verbod op anonieme handel ingesteld.

Ban op advertenties

Eind januari kwam Facebook met een verbod op Bitcoin en crypto advertenties. Intussen was de prijs van BTC in 16 dagen tijd gehalveerd van $14.000 naar $7.000.

In maart begon de Securities and Exchange Commission met haar klopjacht op 'onjuistheden in de cryptomarkt'. Zo moesten alle online trading platforms voor digitale assets zich registreren als exchanges. Later die maand kwam er ook op Google en Twitter een verbod op Bitcoin advertenties.

Ook kwam het Amerikaanse Ministerie van Justitie met een zaak tegen manipulatie op de markt. Spoofing en fake orders zouden grote invloed hebben gehad op de markt. In maart waren er ook problemen bij Binance. De API keys van de exchange werden namelijk misbruikt.

In juni werd de Zuid-Koreaanse exchange Coinrail gehackt. Hierbij werd er voor $40 miljoen aan cryptovaluta buit gemaakt. In november daalde de prijs van BTC van ~$6.000 naar ~$4.000.

Bitcoin in 2019

Het jaar 2019 begon goed! Op 3 januari was namelijk voor het eerst de Proof-of-Keys dag. Hierdoor werd iedereen aangespoord in BTC in eigen beheer te nemen en het bij exchanges weg te halen.

Op de 14e werd Cryptopia gehackt, een zaak die een enorme nasleep kreeg. De Nieuw-Zeelandse beurs was relatief oud, het platform werd namelijk in 2014 al gestart. In totaal werd 9,4% van de tegoeden van de beurs gestolen. De exchange ging nog even korte tijd open (als read-only) om vervolgens definitief de deuren te sluiten.

Een maand later was het QuadrigaCX waar het mis ging door het verdwijnen van de CEO met de toegang tot de funds. Maar er was ook goed nieuws. De CME Group behaalde in het eerste kwartaal een nieuw record aan verhandelde bitcoin futures.

Het Bitcoin Lightning Netwerk (LN) behaalde op 16 maart 2019 een mooie mijlpaal. De capaciteit van het netwerk ging namelijk door de 1000 BTC heen!

In april stopte Mollie met de acceptatie van Bitcoin, ging QuadrigaCX failliet en werd BSV van Binance af gehaald. En op 8 mei was het weer eens zo ver. Binance, één van de grootste crypto exchanges van de industrie, werd slachtoffer van een hack.

De hacker(s) wist $40.7 miljoen aan bitcoin (BTC) tegoeden uit de “hot wallet” te stelen. Binance sprak zelf over een “ernstig veiligheidslek”.

In mei werd BestMixer offline gehaald en kwam er regelmatig nul op rekest voor verschillende Bitcoin ETF's.

ETF's, Bakkt en Futures

Een maand later ging de prijs van BTC weer door de $10.000 heen. Dit had (waarschijnlijk) deels te maken met het feit dat Libra zich op het strijdtoneel meldde. In juni bereikte het aantal actieve adressen de 1 miljoen.

In juni zette de procureur generaal van de staat New York opnieuw in juli haar tanden in de bedrijven Bitfinex en Tether. De New York Attorney General (NYAG) voegde namelijk een lijst van nieuwe beschuldigingen toe aan de openstaande aanklacht.

Een van de beschuldigingen: Tether’s stablecoin USDT is massaal bijgedrukt om de prijs van bitcoin (BTC) te manipuleren.

Augustus en september stonden in het teken van Bakkt. Op 23 september opende het platform van de ICE haar deuren. Eindelijk konden er fysiek gedekte Bitcoin future contracten verhandeld worden.

In het persbericht van 3 september maakte de DNB meer duidelijkheid over het inventarisatieproces voor cryptobedrijven. De rest omtrent het AMLD5 beleid is helaas geschiedenis... Maar ook in Amerika liet de overheid van zich horen. De SEC ging achter projecten als Veritaseum, Siacoin en EOS aan met flinke boetes.

In oktober viel de Libra uiteen. Onder andere PayPal, Mastercard, VISA en Stripe besloten niet verder te willen werken aan de digitale munt. Het jaar eindigde met goed nieuws: exchange Bitfinex opende een eigen Lightning node om transacties via het LN te ontvangen.

Tot zo ver het nieuws van de jaren 2018 en 2019. Kom ook eens langs in onze Telegram chat om door te praten over het nieuws.

Lees meer over:
Bitcoin BTC

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Minder rijken in bitcoin door prijscrash: -75%

Door de implosie van de bitcoin koers is het aantal adressen met daarop 1 miljoen dollar fors afgenomen. Het gaat om een afna...

Amerikaanse toezichthouder verwikkeld in 'grootste fraudezaak met Bitcoin ooit'

Een nieuwe dag, een nieuw groot piramidespel dat wordt aangepakt. Het gaat deze keer om een zaak in Amerika. Met de zaak is i...

NYDIG onderzoekt opvallend effect van nieuwe regelgeving op bitcoin koers

De roep om de regulering van bitcoin en de rest van de industrie neemt wereldwijd steeds meer toe. New York Digital Investmen...

Deze maand nieuwe bitcoin ETF genoteerd aan Euronext Amsterdam

In Nederland wordt er binnenkort weer een nieuw bitcoinfonds gelanceerd. Na de bitcoin exchange traded-note (ETN) van VanEck...

Samsung lanceert 3nm-chip, belangrijke ontwikkeling voor bitcoin miners

Samsung werkt naar verluidt aan drie nanometerchips. Dit nieuw staaltje technologie gaat ook de bitcoin mining markt betreden...

Goedemorgen Bitcoin: FTX wil BlockFi voor slechts $25 miljoen overnemen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Bitcoin krijgt te mak...

CNBC: FTX dichtbij overname BlockFi voor slechts $25 miljoen

Cryptobeurs FTX staat op het punt om BlockFi op te kopen voor 'slechts' $25 miljoen. Laatstgenoemde kwam de afgelopen weken f...

Slechtste kwartaal in 11 jaar tijd voor bitcoin koers

Bitcoin heeft het slechtste kwartaal in 11 jaar tijd achter de rug met een koers die maar geen bodem lijkt te vinden en daarb...

'Three Arrows Capital gaf valse informatie aan toezichthouders'

Three Arrows Capital (3AC) heeft gelogen over hun cijfers. Dat vindt althans de Monetary Authority of Singapore (MAS).Het cry...

Commissie BIS wil dat banken maximale blootstelling aan cryptovaluta van 1%

Een commissie van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) heeft een limiet voorgesteld voor de blootstelling van traditi...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin sluit de maand juni af onder grens van 20.000 dollar

Bitcoin heeft de maand juni afgesloten onder het 200-weekse bewegende gemiddelde en de afgelopen 24 uur heeft de prijs behoor...

Michaël van de Poppe en Coinmerce slaan handen ineen

Persbericht - Michaël van de Poppe, online ook wel bekend als Crypto Michael, en cryptoplatform Coinmerce slaan de handen in...

Slechtste kwartaal in 11 jaar tijd voor bitcoin koers

Bitcoin heeft het slechtste kwartaal in 11 jaar tijd achter de rug met een koers die maar geen bodem lijkt te vinden en daarb...

Amerikaanse toezichthouder verwikkeld in 'grootste fraudezaak met Bitcoin ooit'

Een nieuwe dag, een nieuw groot piramidespel dat wordt aangepakt. Het gaat deze keer om een zaak in Amerika. Met de zaak is i...

Goedemorgen Bitcoin: FTX wil BlockFi voor slechts $25 miljoen overnemen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Bitcoin krijgt te mak...

Lees meer