‘Bitcoin (BTC) trekt in 2019 meer interesse van institutionele beleggers’

Financiële instellingen zijn in een versneld tempo bezig met het implementeren en de adoptie van bitcoin (BTC) en andere cryptomunten. Daarmee lijkt de toon gezet voor de rest van 2019 en 2020. Wat dit nu onderscheidt van voorgaande jaren is de snelheid en mate van professionalisering.

Bitcoin (BTC) en institutionele beleggers

Oliver von Landsberg-Sadie, CEO van BCB – een financiële dienstverlener met specialisme in digitale activa – maakt een vergelijking van de verschillende bullruns die bitcoin tot nu toe heeft gekend. Daarbij is er een duidelijk verschil op te merken: de fundamentele groei dit jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Von Landsberg-Sadie: “De bubbel van 2013 was gedreven door technocraten en mensen op het dark web. De rally van 2017 komt voor rekening van speculanten. Maar de groei dit jaar lijkt vooral te komen vanwege de interesse van financiële instellingen. Een fundamentele verschuiving in vergelijking met vorig jaar”[/penci_blockquote]

Crypto ziet inderdaad een flinke toestroom van institutionele partijen geïnteresseerd in onder meer bitcoin. Dat blijkt ook uit het feit van de open interest in bitcoin futures en het toenemende volume.

Daarnaast de verschillende grootbanken die met eigen cryptomunten komen, uitgegeven op private blockchains.

Daarnaast ondersteunen deze financiële instellingen een verscheidenheid aan blockchainprojecten, gericht op bijvoorbeeld de financiering van grondstoffenhandel en cargo, aldus Kari S. Larsen. Larsen is partner bij de Perkins Coie’s Blockchain Technology & Digital Currency group, gevestigd in New York.

Regelgeving loopt achter

Institutionele beleggers zijn sterk afhankelijk van gereguleerde producten en processen. Helaas laat dat nog flink te wensen over. Regelgevende instanties lopen achter op de marktvraag.

Het tempo van financiële toezichthouders, wat betreft het verstrekken van begeleiding en licenties voor entiteiten die zich willen richten op digitale activa, is bijzonder traag te noemen.

Dit lijkt echter wat te veranderen. Zeker nu ook grootmacht Facebook heeft aangekondigd om de cryptowereld te betreden. Daarmee lijken toezichthouders en regelgevende instanties wakker te worden.

Overregulering kan de doodsteek betekenen

Daarmee wordt het wel tijd om bijzonder voorzichtig te werk te gaan. Voor zowel speculanten als regelgevers. Overregulering kan ervoor zorgen dat bitcoin’s huidige positieve momentum een plafond kent. Wellicht ook al een beetje terug te vinden in de koers.

Met een piek van $13.880 op 26 juni daalde bitcoin snel terug naar een tijdelijk dieptepunt van $9.950. Nu koerst het weer wat hoger rond de $11.375 op moment van schrijven.

Regulering heeft zeker tijd nodig. Een eerlijke handel en een vermindering van risico’s zijn absolute noodzaak.

Regelgevende instanties hebben daarin een cruciale rol. Het gaat hen tijd kosten om te begrijpen hoe crypto past in het huidige wereldwijde financiële stelsel. Noodzaak hierbij is dat er niet direct te veel beperkingen worden opgelegd, zodat crypto ook de mogelijkheid heeft om tot volledige bloei te komen.

Bronnen: Coindesk, The Block Crypto
Foto: Flickr / Antana