Zo stimuleert Iran bitcoin mining: één energietarief en beloning voor tipgevers illegaal minen

Iran past de regels omtrent energievoorziening aan om mining van bitcoin (BTC) en andere crypto te reguleren. Zo komt er een speciaal energietarief voor miner en looft het land een beloning uit voor tipgevers die illegaal minen bij de overheid aangeven.

Bitcoin (BTC) mining in Iran

Dat meldt PressTV, die een woordvoerder Mostafa Rajabi van het Ministerie van Energie van het land citeert. Vooropgesteld: in Iran is gebruik van goedkopere, gesubsidieerde elektriciteit voor het minen van bitcoin verboden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maximaal 20 procent van het herstel van de schade aan het elektriciteitsnet komt de tipgever toe. Ook ging Rajabi in op een nieuw energietarief dat speciaal voor miners gaat gelden. Zo komt er een verbod op het delven van bitcoin en andere crypyo tijdens de piekuren van de energieconsumptie.

Nieuw energietarief

Het ministerie schat het aantal piekuren op driehonderd uur per jaar, omgerekend 12,5 dag per jaar.

Momenteel ligt de consumentenprijs van elektriciteit op 9.650 rials ($0.08) voor elke kilowattuur. Ter vergelijking: in Nederland is de prijs per kWh 2,5 tot 3 keer zo hoog. Iran gaat een vast tarief van $0,08 gebruiken – buiten de piekuren – om het stroomverbruik van de miners te berekenen. Kortom, een miner krijgt geen piektarief in de maag gesplitst.

Tegelijkertijd ligt de stroomprijs in acht van de twaalf maanden (de koude maanden) lager met $0.04 per kWh. Maar tijdens de piekmaanden als het erg warm is, schiet de consumptie en daarmee de prijs omhoog naar $0.16 per kilowattuur.

Er lijkt dus een middenweg te zijn gevonden om minen te stimuleren en tegelijkertijd te reguleren. Afgelopen zomer is namelijk een verbod uitgevaardigd op het gebruik van goedkope, gesubsidieerde stroom. Vandaar dat de industrie af moest wachten wat de overheid van plan is.

Met deze nieuwe regels komt er duidelijkheid. Het is onbekend wat het wereldwijde aandeel in mining is. Een groot deel van de bitcoin is afkomstig van mining operaties in China.

Back-up

Het opwekken van duurzame elektriciteit is in Iran ook in opkomst. Vandaar dat het land ook wil aanmoedigen dat miners zelf een energiecentrale gaan bouwen. De overheid levert bij een energiecentrale back-up stroom mocht de opwek tijdelijk tegenzitten, zodra de zon minder schijnt of de wind minder hard waait.

Lees verder – Exodus Chinese miners naar Iran, terwijl land lokale bitcoinhandel verbiedt

Bronnen: PressTV

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...