Bitcoin onderwerp van discussie op G20-top

De gehele cryptomarkt staat wederom in vuur en vlam. Vannacht groeide de gehele markt nogmaals met 40 miljard dollar tot boven de 640 miljard.
Opvallend is dat bijna alle munten met dubbele cijfers omhoog schoten terwijl bitcoin zelf, dat met een marktwaarde van een kleine 320 miljard nog altijd 50 procent van de markt domineert, geen winst kende.

Regulering

Het zijn onder andere die bizarre stijgingen die ervoor zorgen dat bitcoin en cryptovaluta’s het gesprek van de dag zijn. Voor overheden tijd om aan de bel te trekken.
Niet vreemd dat Duitsland en Frankrijk nu een reguleringsmechanisme voor bitcoin willen bespreken bij de eerstvolgende bijeenkomst van de G20.
Het Duitse ministerie van Financiën heeft zich aangesloten bij een initiatief van de Franse minister van Economie en Financien Bruno Le Maire om het onderwerp in de G20 te bespreken.
Le Maire sprak zich dit weekend in een interview uit tegen bitcoin. Volgens hem kan de cryptovaluta gebruikt worden voor witwassen. Daarnaast kleven er grote risico’s aan beleggingen met de munt. “We moeten er naar kijken en het onderzoeken.”, aldus Le Maire.
Daarop sluit het Duitse ministerie van Financiën zich nu dus aan. Ook zij wilt het onderwerp bij de G20 op tafel krijgen en het reguleren.
De Duitse beurswaakhond Bafin waarschuwde afgelopen maand al voor de risico’s van cryptocurrencies. CEO Elisabeth Roegele gaf aan dat regulatie op strikt nationaal niveau niet voldoende zal blijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onmogelijkheid

Gezien de miljarden die richting cryptovaluta gaan middels ongereguleerde ICO’s is daar regulatie hard nodig. Zeker een markt die criminelen aantrekt. Maar vaak wordt de cryptowereld geassocieerd met criminaliteit en het witwassen van geld. Hoewel dat zeker zou kunnen, net als met fiat geld, betreft het ook een frame.
Het geeft de werkelijke waarde aan van de munt. Overheden staan met de rug tegen de muur en komen nu, toch rijkelijk laat en uit pure noodzaak, in actie.
Niet voor niets dat bitcoin in een land als Venezuela gebruikt wordt. Daar kan men niet op de overheid vertrouwen om een stabiele munt uit te geven. Bitcoin geeft die stabiliteit, hoe vreemd het ook klinkt, wel.
Of het mogelijk is om de cryptomunt te reguleren valt dus te bezien. Het is juist de kracht van de bitcoin dat er geen derde partijen, zoals overheden, meer nodig zijn.
Met regulatie zal de bitcoin uiteindelijk hoogstwaarschijnlijk in het zwarte circuit terecht komen maar het gebruik zal niet kunnen worden gestopt. Het gebruik zal, wanneer bij wet verboden, ook niet enkel crimineel zijn maar soms pure noodzaak.
Daarnaast is de achterliggende blockchaintechnologie breed inzetbaar. Applicaties die de blockchaintechnologie integreren zullen absoluut een onderdeel gaan worden van ons dagelijks leven.

Bredere acceptatie

Cryptovaluta’s als bitcoin worden daarom een steeds breder geaccepteerd fenomeen. Ook middels de bitcoin futures die optiebeurs CBOE vorige week en derivatenbeurs CME Group afgelopen maandag introduceerden.
BinckBank liet gisteren weten dat het voorlopig nog niet met futures komt. De Nederlandse broker vindt het nog niet verantwoord de future aan kleine beleggers aan te bieden.
Dat had ook zeker te maken met de waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij wees beleggingsondernemingen zaterdag op hun algemene zorgplicht bij het aanbieden ervan.
De cryptovaluta, die eind november de grens van de 10.000 dollar voorbijging en zondagmiddag al even de 20.000 dollar passeerde, fluctueert flink.
Begin december tikte het de 18.000 dollar aan om een dip te maken naar de 13.000 dollar. Tegenover de grote stijgingen staan dus inderdaad ook flinke verliezen.
Maar met een huidige prijs boven de 18.500 dollar zijn die ook weer goedgemaakt.

Bronnen: Bloomberg, RTL Z

Foto: Flickr