Bitcoin koers weer door $10.000, gaan we nu wél verder stijgen?

Update – Deze dinsdagmiddag is de bitcoin (BTC) koers wederom door de $10.000 grens geschoten, na een correctie tot $9.700. Op Bitstamp is een voorlopige top van $10.200 bereikt. Kunnen we naar boven kijken?

Zowel maandag als dinsdagochtend bleef de koers standhouden bij het niveau $9.700. Volgens analisten spelen er deze keer twee redenen een rol.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een technische reden, namelijk de formatie van een descending wedge. Dat is een bullish signaal doorgaans, waar deze trader in een tweet ook op wijst.

Bovendien zijn de ‘gaps’ op de bitcoin futurebeurs CME nu gevuld. Een ‘gap’ ontstaat doordat de handel in futures op CME niet 24/7 is zoals de cryptohandel.

Doordat de handel op vrijdag sluit en op zondag weer opent, kan er ‘gat’ ontstaan van de future prijs. Die prijs komt namelijk tot stand via een index die is gebaseerd op een aantal spotmarkten (die continue doorgaan).

Soms kan het een tijdje duren voordat een gat weer gevuld is. Openstaande gaps kunnen daarom de strategie en handelswijze van een handelaar beïnvloeden.

Nu alle ‘gaten’ onder de $10.000 zijn gevuld, lijkt de weg vrij om omhoog te kijken.

Bitcoin (BTC) is afgelopen weekend door de magische grens van $10.000 gegaan, een stijging van maar liefst 40% sinds 1 januari 2020. Sinds 18 december 2019 lag de winst van bitcoin ten opzichte van de dollar zelfs op 68%.

Vanavond komt Mr. Coingrats met een nieuwe technische analyse op Bitcoinmagazine.nl.

10 februari: 3 verklaringen voor de stijging van dit weekend

Hoe is de stijging van het afgelopen weekend te verklaren? Volgens Joe007, die bekend staat als één van de grootste ‘whales’ uit de markt, is er sprake van ‘pure manipulatie’.

Volgens Willy Woo, partner bij Adaptive Capital en Su Zhu, CEO Three Arrows Capital, zijn er fundamentele en technische verklaringen.

Toen de spotprijs van bitcoin rond de $7.000 lag, kreeg het handelspaar BTC/USDT een premium op de derivatenmarkten. Volgens Szu een reden dat al in december een accumulatiefase is gestart. In het bijzonder onder investeerders uit Azië.

Woo wijst simpelweg op de bitcoin blockchain, waar een stijging in activiteit is waar te nemen.

Laat je cryptomunten beheerd beleggen door Yieldt!

Factor 1: ‘Accumulatie sinds december 2019’

Aan het einde van 2019 wees Zhu er op dat de premium van bitcoin op de derivatenmarkten erop wijst, dat investeerders BTC aan het inslaan zijn.

Zodra het handelspaar BTC/USDT een premium (hogere prijs) laat zien dan de marktprijs (spot), dan betekent dat de vraag naar Tether (USDT) en bitcoin toeneemt. Zodra er meer USDT wordt bijgedrukt, is dat een signaal van een toename in investeerdersactiviteit.

Volgens een rapport van marktvorser Diar, is sinds medio 2019 de meeste handelsactiviteit met Tether afkomstig uit China. Zo is het handelsvolume op Chinese beurzen in Tether-activiteit flink gestegen in de tweede helft van 2019. Dat is simpelweg af te lezen uit de blockchain.

Bitcoin koers weer door $10.000, gaan we nu wél verder stijgen?

Uit deze data is te concluderen dat met name Chinese investeerders in de laatste maanden van 2019 bitcoin aan het inslaan zijn (via futures). Anticiperend op het verhaal van de bitcoin halving, die in mei 2020 plaatsvindt. Beleggers zien de halvening synoniem aan prijsstijging, hoewel dat onzeker is.

Factor 2: ‘Marktmanipulatie door whales’

Volgens de eerdergenoemde whale Joe007 is de prijsstijging te wijten aan ‘marktmanipulatie’. Nadat de prijs door $10.000 brak, schreef hij op Twitter:

Een whale is iemand met een significant hoeveelheid cryptovaluta. Je kunt Satoshi Nakamoto, met één miljoen bitcoin, een whale noemen, en bijvoorbeeld Tyler en Cameron Winklevoss.

Doorgaans kun je iemand van 100.000 BTC met recht een whale noemen, omgerekend één miljard dollar aan vermogen. Met hun hoeveelheid bitcoin kan men zowel prijs als volume beïnvloeden.

Volgens Joe007 is er sprake van een stijging in ‘spoof orders’ door ‘whales’ op de derivatenmarkten zoals die van BitMEX, Binance en OKEx.

Een spoof order is een nep order met een grote hoeveelheid BTC, met als doel om andere beleggers te verleiden om ook de markt in te stappen. Zodra de prijs stijgt, verdwijnt de order uit het orderboek, vandaar de term ‘spoof’.

Niettemin is af te vragen of de beweging door de $10.000 alléén is te kenmerken door ‘manipulatie’. Er kan namelijk ook sprake zijn van een organische groei, naarmate meer retail investeerders de markt instappen. Fear of missing out (FOMO) is de emotie die hen drijft.

Bovendien worden ‘short’-contracten ‘gesqueezed’, waarna handelaren ook hun positie ‘switchen’ naar een ‘long’-positie.

Deze belegger merkt afgelopen vrijdag, enkele dagen voor het doorbreken van de grens, het volgende op:

Factor 3: ‘Meer activiteit investeerders on-chain’

Willy Woo staat binnen de markt bekend als een goed ingevoerde analist die een aantal technische en fundamentele indicatoren heeft ontwikkeld.

Die gebruikt hij om namens Adaptive Capital markttrends te voorspellen. Woo liet een grafiek zien waarop een stijging in investeerdersactiviteit op de blockchain is waar te nemen.

Bitcoin koers weer door $10.000, gaan we nu wél verder stijgen?

hij noemt bijvoorbeeld de verhouding tussen de ‘gerealiseerde waarde’ en de ’transactiewaarde’ op de blockchain. Die ratio is nuttig om zowel de bodem van de markt als de top ervan te voorspellen. Toen de prijs van bitcoin bijna $14.000 bereikt in juni 2019, was deze ratio 0.04.

Op 10 februari lag deze ratio lager op 0.018, waardoor het zeer onwaarschijnlijk dat bitcoin zijn top heeft bereikt. Ter vergelijking: op de toppen van de markt eind 2017, stond deze ratio op 0.12.

Het is lastig om één factor aan te wijzen om de stijging van $6.400 naar $10.000 te verklaren. Het ligt voor de hand dat het een combinatie van de bovenstaande factoren is.

Bron: Cointelegraph

Kennisupdate Yieldt, Bitcoin Magazine NL e.a.

Donderdag 20 februari houdt cryptobelegger Yieldt hun eerste kennisavond. Tijdens dit event licht Yieldt haar beleggingsstrategie toe, geven diverse cryptodeskundigen een presentatie en gaan wij het gesprek aan met traditionele handelaren. Ook wij van Bitcoin Magazine NL zijn spreker op dit event.

Datum: 20 februari a.s.
Locatie: Hofplein 20, Rotterdam
Aanvang: 16.00 uur

Schrijf je gratis in door hieronder te klikken!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoersprijs

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...