Bitcoin volume zakt 30% in bij peer-to-peer beurs LocalBitcoins

Het bitcoin (BTC) volume bij peer-to-peer beurs LocalBitcoins is met 30% gedaald in oktober. Een van de redenen is de know-your-customer (KYC)-procedure die de beurs uit Finland heeft ingevoerd.

Sinds begin oktober is het wekelijkse handelsvolume in bitcoin op de beurs scherp gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Coindance, die rapporteert over het volume op diverse beurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin volume zakt 30% in bij peer-to-peer beurs LocalBitcoins

Wekelijks bitcoin volume op LocalBitcoins (maart 2013 – oktober 2019 bron: Coindance)

In de week die eindigde op 19 oktober was het totale volume $38,49 miljoen dollar. Dat is het laagste volume sinds september 2018, gemeten in dollars.

Ook het aantal bitcoin dat van eigenaar wisselde, is gedaald. Vorige week is er 4.595 BTC verhandeld, het laagste aantal sinds juni 2013 (!). In de derde week van de maand september lag het volume aan bitcoin nog op 5.344 BTC, 13% procent hoger.

Er zijn een aantal verklaringen aan te wijzen voor de daling. Zowel in Oost-Europa als in Afrika is het handelsvolume sinds september met 35 tot 40% afgenomen. Ook Azië, wat geen groot aandeel heeft in het volume bij LocalBitcoins, laat een krimp zien van 40%.

LocalBitcoins is een populaire optie in landen waar er sprake is van hyperinflatie. Bitcoin geldt als ‘hedge’ tegen een lokale munt die sterk in waarde daalt. De drempel ligt lager om BTC te kopen dan bijvoorbeeld goud in te slaan.

Meer dan tweehonderd landen zijn aangesloten op het platform, een soort Marktplaats voor bitcoin. In landen als Rusland, Nigeria, Venezuela en Colombia neemt de populariteit juist toe.

Het is een marktbreed beeld dat de volumes aan het inzakken zijn. Uit data van marktvorser Messari blijkt dat het volume de afgelopen maanden fors is gedaald. Zoals de senior analist Mati Greenspan van eToro vorige week fijntjes opmerkte.

Bitcoin prijs

Ook de prijs van bitcoin is in de maanden september en oktober weggezakt: de koers was $9.757 op 1 september en daalde naar $8.317 op 30 september (bron: Messari).

Bitcoin volume zakt 30% in bij peer-to-peer beurs LocalBitcoins

Bron: Decrypt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...