Canadezen veroordeeld tot 2 jaar cel vanwege stelen 23,2 bitcoin (BTC)

Twee Canadezen zijn veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege financiële fraude. Via een oplichtingstruc op Twitter wist het duo 23,2 bitcoin (BTC) te stelen van een belegger.

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Karanjit Khatar (23) en Jagroop Khatkar (24) zijn veroordeeld tot 24 maanden cel en drie jaar supervisie. De aanklacht luidde financiële fraude en internetoplichting.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Oplichters als klantenservice HitBTC op Twitter

Begin oktober 2017 heeft het duo uit British Columbia, Canada zich voorgedaan als klantenservice medewerkers van HitBTC, de crypto exchange uit Hong Kong.

Onder de naam ‘@HitBTCAssist’ reageerde de twee verdachten op een tweet richting het echte HitBTC twitteraccount. Het ging over het proces voor het opnemen van bitcoin.

De Khatkars kregen de Amerikaan zo ver om persoonlijke informatie op te sturen. De oplichters konden op deze manier 23.2 bitcoin op te nemen en richting hun wallet te sturen.

Vandaag de dag is 23.2 bitcoin zo’n $119.000 waard. Op het moment van de diefstal was dat zo’n $130.000.

Gokken en een mooie auto

De oplichter verdeelde de buit 50/50 en deden de bitcoin snel van de hand. Zij gebruikte hun nieuw vergaarde rijkdom onder andere om te gokken en dikke auto’s te kopen.

Karanjit Khatkar kocht kort na de diefstal een Mercedes-Benz voor bijna $40.000. Ook vergokte hij tien duizenden dollars in een casino in Las Vegas.

Karanjit werd gearresteerd op een vliegveld in Las Vegas op 18 juli 2019. Jagroop meldde zich later zelf bij de autoriteiten nadat hem werd verzocht zich te melden voor een verhoor. Op 16 december 2019 bekende het duo schuld.

Misdaad

Bitcoin is gemakkelijk te verzenden, heb je eenmaal de juiste gegevens dan kun je vrij eenvoudig geld stelen. Het is een handige tool om snel waarde te versturen zonder dat iemand daar wat van kan zeggen.

Maar als je niet weet wat je doet, dan laat je op het netwerk sporen na. Daarmee kunnen criminelen worden gevolgd en gevonden door veiligheidsdiensten.

Bron: Cointelegraph

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...