Via deze futuresbeurs kunnen Chinese miners hun bitcoin prijs ‘vastklikken’

De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft meer details vrijgegeven over de bitcoin opties, die het per 13 januari 2020 gaan aanbieden. In de tussentijd moet de financiële toezichthouder CFTC nog goedkeuring verlenen voor het beleggingsproduct.

CME mikt vooral op Chinese mining bedrijven die met een future een bitcoin prijs kunnen vastklikken, zodra deze plots zakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

De beurs in Chicago verwerkt een behoorlijk volume aan bitcoin futures in de cryptomarkt, maar ze opereren in een zwaar concurrerende markt. Maar bijvoorbeeld marktleider BitMEX mag – officieel – geen Amerikaanse handelaren bedienen omdat het geen licentie heeft voor Noord-Amerika. Ook heeft BitMEX géén KYC-procedure.

Amerikaanse beleggingsfondsen en andere handelshuizen gaan hun vingers dan ook niet branden, omdat ze niet het risico willen lopen dat toezichthouder CFTC hen op de vingers tikt. Vandaar dat zij zijn aangewezen op CME en tegenwoordig Bakkt.

Net zoals in elke markt (aandelen, olie, goud) willen handelaren op een asset speculeren, zonder dat men de volledige prijs op een spotmarkt moet aftikken. Dat kan door middel van derivaten, een groeiende markt binnen de cryptowereld.

Door middel van een future kan een handelaar zijn risico beperken door een bitcoin prijs vast te klikken. Dat kan voor een grote miner interessant zijn. Elke dag worden er circa 1.800 nieuwe bitcoins gedolven in totaal.

Een andere reden is dat er een arbitragekans (prijsverschil) optreedt tussen de futures – en spotmarkt. Vandaar dat in analyses soms de ‘futures gat’ genoemd wordt.

5 bitcoins

Bij CME staat elk bitcoin futures contract voor 5 bitcoin (BTC). Deze hoeft een handelaar niet te kopen op de spotmarkt. CME vereist dat een handelaar 35% aan cash inlegt om met het contract te kunnen speculeren, zogenaamde margin.

De rest legt CME zelf bij als ‘liquidity provider’, feitelijk ‘leent’ een handelaar dat bedrag van de exchange en dat maakt dit een derivaat.

Dus bij CME staat één bitcoin future contract voor ruim $36.000 momenteel, en een handelaar moet ruim $12.000 op zijn account storten als margin om te mogen handelen.

Stel dat de koers tegen zijn trade ingaat, dan is hij verplicht zijn margin weer aan te vullen tot dat bedrag. CME werkt nog traditioneel met dollars, bij Bakkt gaat dit allemaal met bitcoins, hoewel ze binnenkort ook een cash-settled product lanceren.

Bitcoin (BTC) opties

Naast futures gaan CME en Bakkt nu ook bitcoin opties op de markt brengen. Dat maakt het best ingewikkeld, want wat is nu het verschil met een future?

Een optiecontract is gebaseerd op de waarde van een onderliggende future-contract. Feitelijk een beleggingsproduct bovenop een andere beleggingsproduct. Absoluut niet voor beginnelingen bedoeld.

Een verschil is dat een optie een lagere absolute waarde heeft dan een future contract. Zo heeft het future contract een waarde van 5 bitcoins, een optiecontract heeft een ticker van $25.

De CME Group heeft details van het product bekend gemaakt.

Bitcoin koers en futures?

De handel in futures en opties is een andere handel dan op de spotmarkt, waar handelaren instant kunnen handelen. De invloed van de derivatenmarkten is lastig een vinger op te leggen. Handelaren beïnvloeden met hun acties indirect ook de spotprijs.

Een van de meest opmerkelijke dalingen uit de historie van bitcoin was eind 2017. De voormalige voorzitter van de CFTC zag de komst van bitcoin futures als de reden van de daling. Met een futures kon je namelijk speculeren op een lagere koers, dat was voorheen niet mogelijk.

PlanB is de anonieme quant uit Nederland die een cointegratie tussen de bitcoin prijs en het stock-to-model heeft aangetoond.

Ook hij tast in het duister over de fikse daling van de bitcoin prijs, maar merkt op dat de prijs in 2017 buiten de bandbreedte van zijn prijsmodel valt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCCMEopties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.