Via deze futuresbeurs kunnen Chinese miners hun bitcoin prijs ‘vastklikken’

De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft meer details vrijgegeven over de bitcoin opties, die het per 13 januari 2020 gaan aanbieden. In de tussentijd moet de financiële toezichthouder CFTC nog goedkeuring verlenen voor het beleggingsproduct.

CME mikt vooral op Chinese mining bedrijven die met een future een bitcoin prijs kunnen vastklikken, zodra deze plots zakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

De beurs in Chicago verwerkt een behoorlijk volume aan bitcoin futures in de cryptomarkt, maar ze opereren in een zwaar concurrerende markt. Maar bijvoorbeeld marktleider BitMEX mag – officieel – geen Amerikaanse handelaren bedienen omdat het geen licentie heeft voor Noord-Amerika. Ook heeft BitMEX géén KYC-procedure.

Amerikaanse beleggingsfondsen en andere handelshuizen gaan hun vingers dan ook niet branden, omdat ze niet het risico willen lopen dat toezichthouder CFTC hen op de vingers tikt. Vandaar dat zij zijn aangewezen op CME en tegenwoordig Bakkt.

Net zoals in elke markt (aandelen, olie, goud) willen handelaren op een asset speculeren, zonder dat men de volledige prijs op een spotmarkt moet aftikken. Dat kan door middel van derivaten, een groeiende markt binnen de cryptowereld.

Door middel van een future kan een handelaar zijn risico beperken door een bitcoin prijs vast te klikken. Dat kan voor een grote miner interessant zijn. Elke dag worden er circa 1.800 nieuwe bitcoins gedolven in totaal.

Een andere reden is dat er een arbitragekans (prijsverschil) optreedt tussen de futures – en spotmarkt. Vandaar dat in analyses soms de ‘futures gat’ genoemd wordt.

5 bitcoins

Bij CME staat elk bitcoin futures contract voor 5 bitcoin (BTC). Deze hoeft een handelaar niet te kopen op de spotmarkt. CME vereist dat een handelaar 35% aan cash inlegt om met het contract te kunnen speculeren, zogenaamde margin.

De rest legt CME zelf bij als ‘liquidity provider’, feitelijk ‘leent’ een handelaar dat bedrag van de exchange en dat maakt dit een derivaat.

Dus bij CME staat één bitcoin future contract voor ruim $36.000 momenteel, en een handelaar moet ruim $12.000 op zijn account storten als margin om te mogen handelen.

Stel dat de koers tegen zijn trade ingaat, dan is hij verplicht zijn margin weer aan te vullen tot dat bedrag. CME werkt nog traditioneel met dollars, bij Bakkt gaat dit allemaal met bitcoins, hoewel ze binnenkort ook een cash-settled product lanceren.

Bitcoin (BTC) opties

Naast futures gaan CME en Bakkt nu ook bitcoin opties op de markt brengen. Dat maakt het best ingewikkeld, want wat is nu het verschil met een future?

Een optiecontract is gebaseerd op de waarde van een onderliggende future-contract. Feitelijk een beleggingsproduct bovenop een andere beleggingsproduct. Absoluut niet voor beginnelingen bedoeld.

Een verschil is dat een optie een lagere absolute waarde heeft dan een future contract. Zo heeft het future contract een waarde van 5 bitcoins, een optiecontract heeft een ticker van $25.

De CME Group heeft details van het product bekend gemaakt.

Bitcoin koers en futures?

De handel in futures en opties is een andere handel dan op de spotmarkt, waar handelaren instant kunnen handelen. De invloed van de derivatenmarkten is lastig een vinger op te leggen. Handelaren beïnvloeden met hun acties indirect ook de spotprijs.

Een van de meest opmerkelijke dalingen uit de historie van bitcoin was eind 2017. De voormalige voorzitter van de CFTC zag de komst van bitcoin futures als de reden van de daling. Met een futures kon je namelijk speculeren op een lagere koers, dat was voorheen niet mogelijk.

PlanB is de anonieme quant uit Nederland die een cointegratie tussen de bitcoin prijs en het stock-to-model heeft aangetoond.

Ook hij tast in het duister over de fikse daling van de bitcoin prijs, maar merkt op dat de prijs in 2017 buiten de bandbreedte van zijn prijsmodel valt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCCMEopties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer