Facebook richt nieuw blockchainbedrijf op met focus op betalingen

Facebook heeft in Zwitserland een nieuw fintechbedrijf opgericht dat zich richt op blockchain en betalingen. Daarnaast richt het bedrijf zich op data-analyse en investeringen, zo blijkt uit het handelsregister van Genève. En is er een relatie met de Facebook Coin?

Libra Networks

Libra Networks, met Facebook Global Holdings als aandeelhouder, is op 2 mei in Genève geregistreerd. Zij gaat financiële en technologische diensten verlenen en gerelateerde hardware en software ontwikkelen. Dat blijkt uit de plannen die zijn ingediend bij het Zwitserse handelsregister.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Facebook, het sociale netwerk dat meer dan 2 miljard gebruikers heeft, wilde niet direct commentaar geven op de oprichting van Libra Networks.

De sociale media WhatsApp, Messenger en Instagram, tellen één miljard gebruikers. Facebook heeft geen reputatie op het gebied van privacy. Men moet zich verantwoorden voor het misbruik van persoonlijke gegevens.

Kritiek

De U.S. Senate Banking Committee stuurde daarom ook deze maand een open brief naar Facebook’s CEO Mark Zuckerberg, met de vraag hoe veilig een nieuw betalingssysteem is. De Wall Street Journal gaf in een rapport namelijk aan dat Facebook van plan is een nieuw cryptografisch betalingssysteem op te zetten.

De U.S. Senate Banking Committee wil van Zuckerberg weten hoe Facebook met juridische, regelgevende, privacykwesties omgaat binnen haar nieuwe betalingssysteem.

Waarom gaat bestaande centrale partij de aangewezen partij zijn om zo’n systeem, gebaseerd op bitcoin’s blockchaintechnologie, te vermarkten?

Ook gezien het feit dat er onzorgvuldig is omgesprongen met klantgegevens. Bitcoin (BTC) en andere cryptoprojecten zijn ondertussen flink in ontwikkeling, met zowel een constante evolutie in technische ontwikkeling, adoptie, alsook een toename in prijzen en koersen.

Markt staat er beter voor

Barry Silbert, oprichter en CEO van de Digital Currency Group, legt uit waarom de flinke stijging van bitcoin de afgelopen tijd een ander verhaal betreft dan de grote hype van eind 2017 / begin 2018.

De markt staat er volgens hem sowieso beter voor, gezien de volledige cryptomarkt een daling kende van meer dan 80 procent.

Volgens Silbert is het grote verschil dat de infrastructuur er nu veel beter voor staat. Daar waar er anderhalf jaar geleden nog weinig sprake was van bijvoorbeeld custodians of compliance software is dat er nu wel.

Toentertijd was er vooral veel sprake van speculatie, gekeken naar bijvoorbeeld het aantal ICO’s dat zich voordeden. Volgens Silbert is het daarnaast een kwestie van tijd voordat de eerste Bitcoin-ETF goedgekeurd gaat worden.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr / Stock Catalog