Handelsplatform Coinbase moet identiteit gebruikers delen met belastingdienst

Handelsplatform voor cryptovaluta Coinbase moet de identiteit van 14.000 beleggers delen met de Amerikaanse belastingdienst.
Door het platform wordt het gezien als een overwinning want het platform heeft bijna 500.000 gebruikers.

Internal Revenue Service

Een Amerikaanse districtsrechtbank oordeelde dat Coinbase informatie over duizenden gebruikers moet afstaan aan de Internal Revenue Service (IRS), de federale belastingdienst.
Het gaat dan over gegevens van 14.355 rijkste crypto-bezitters zoals namen, geboortedata, adressen, belastingnummers, transactielogboeken en facturen van Coinbase-gebruikers.
Het rechterlijk bevel eist de gegevens alle klanten die tussen 2013 en 2015 een transactie van 20.000 dollar of meer hebben gedaan.
De IRS eiste precies een jaar geleden al een uitdraai van iedere losse transactie op het platform.
Coinbase voerde direct aan dat dit een inbreuk zou zijn op de privacy van haar klanten. Het bedrijf negeerde de aanvraag, waardoor de IRS een verzoekschrift voor dagvaarding indiende.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Overwinning

In een blog van Coinbase van woensdag viert het bedrijf de uitspraak als een gedeeltelijk succes en noemt het een ongekende overwinning voor de industrie.
Uiteindelijk hoeft Coinbase na de rechtszaak namelijk maar liefst 97 procent minder gegevens te overhandigen dan toen de belastingdienst er de eerste keer om vroeg.
Ondanks de viering zou het kunnen zijn dat Coinbase het verzoek alsnog niet gaat gehoorzamen of de eis verder gaat aanvechten.
De rechtbank weigerde verder het verzoek van Coinbase voor een ‘bewijsmateriaal-hoorzitting’.
Het bedrijf had deze kunnen gebruiken om te betogen dat de IRS de documenten alleen maar te kwader trouw vroeg.

Flash crash

Het was een bewogen week in cryptoland nadat servers van verschillende exchanges bezweken onder de grote aantallen bezoekers.
Zo ook die van Coinbase, waardoor verschillende gebruikers niet konden handelen met hun cryptovaluta. En dat net ten tijde van een snelle daling in de prijs.
Bitcoin kende deze week een onstuimig verloop van iets boven de 8.000 dollar een week geleden naar een all time high van boven de 11.000 dollar.
Vervolgens ging de prijs woensdag naar 9.500 dollar om vervolgens weer wat op te krabbelen. De cryptomunt staat vandaag op de website coinmarketcap weer op de 10.400 dollar.
Ook andere cryptovaluta’s kenden een wilde rit.

Bronnen: Bloomberg, Coin base, The Verge

Foto: Flickr