Kantar TNS: 580.000 Nederlanders beleggen in cryptomunten

Uit grootschalig onderzoek door Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) blijkt dat het aantal Nederlandse beleggers in crypto’s is geëxplodeerd naar 580.000.

Meer beleggers in cryptovaluta’s dan in heel 2016

Sinds augustus 2017 is het aantal huishoudens dat cryptovaluta’s bezit gestegen van 135.000 naar 490.000. Omdat in sommige huishoudens meerdere personen cryptomunten bezitten gaat het in totaal om 580.000 personen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kantar TNS is het enige bureau in Nederland dat op deze grondige wijze de trends in deze spectaculair groeiende markt op de voet volgt. In januari voerde zij nogmaals een grootschalig onderzoek onder 44.494 huishoudens.

Alleen al in de maand januari van dit jaar blijken circa 65.000 huishoudens ingestapt, dat is meer dan in het hele kalenderjaar 2016. De tijd zal leren of dat een verstandige zet was, want vooralsnog staat vrijwel iedereen die in januari instapte op verlies.

Nauwelijks een kwart van de totaal ondervraagde cryptomuntbezitters schrijft momenteel groene cijfers. Dit terwijl in augustus nog 49 procent winst maakte.

Het betreft uiteraard wel een momentopname in een bijzonder volatiele markt.

Aandeel nog gering

Nederlanders blijken evengoed voorzichtige beleggers en investeren relatief lage bedragen. Slechts 24 procent investeerde meer dan 1.000 euro.

Toch is ook dat percentage hoger. Een half jaar geleden stapte nog slechts 15 procent voor zo’n hoog bedrag in.

Dit betekent dat er fors meer geld in is gestroomd de afgelopen zes maanden. In absolute zin zijn er namelijk veel meer cryptobeleggers dan een half jaar terug.

Het betreft niettemin een zeer gering deel van het totale gespaarde en belegde vermogen van Nederlandse huishoudens: nauwelijks 0,1 procent.

Hoger opgeleiden stappen in

Uit vorig onderzoek bleek al dat bezitters van cryptovaluta’s niet het profiel hebben van de klassieke belegger. Dat zijn veelal oudere en enigszins hoger opgeleide mannen. De cryptobelegger is gemiddeld een stuk jonger.

Wel lijken met name hoger opgeleiden de weg naar crypto te hebben gevonden. 68 procent heeft een HBO+ opleiding en dat is beduidend meer dan een half jaar geleden het geval.

Lees hier het interview dat Bitcoin Magazine eerder had met Reg van Steen, Senior Client Director en Finance & Global Account Director bij Kantar.