Maleisië: ‘Verbod op cash betalingen boven $6.000 per 2020’

Maleisië komt in navolging van Nederland ook met een cash plafond. Volgend jaar zijn alle cash betalingen boven $6.000 in het Aziatische land verboden, zo meldt een bestuurder van de centrale bank aan diverse media.

Maleisië en cash plafond

De regering van het land wil het gebruik van cash geld ontmoedigen omdat het gelinkt is aan illegale activiteiten. Precieze cijfers ontbreken, maar in een land als Nederland is er sprake van 16 miljard euro aan witwassen per jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bankbestuurder Abdul Rasheed van de Bank Negara Malaysia (BNM) geeft in een bericht van The Star, een Engelstalige krant in het land, verdere uitleg.

Volgens Rasheed, ook voorzitter van de nationale commissie om witwassen te bestrijden, verdienen de meeste huishoudens ongeveer 8.000 ringgits ($1.935) per maand. De boetes zijn niet hoger dan drie keer het transactiebedrag waarmee de regel overtreden is.

Tegenover de lokale krant The Edge Media Group zegt hij:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bij illegale activiteiten is vaak cash in het spel. Met de maatregel willen we grote cash transacties met een groter risico op illegaliteit voorkomen. Het is niet bedoeld om kleine, legitieme betalingen te frustreren’.[/penci_blockquote]

Nederland

Buurland Indonesië is met een vergelijkbare maatregel op de proppen gekomen. De komende maanden krijgen burgers nog de kans om over het plan in te spreken. Het duurt doorgaans zes maanden voordat een plan bij wet is vastgelegd, zo verwacht Rasheed.

In dezelfde regio, heeft Australië een wetsvoorstel liggen om alle cash betalingen boven de $6.900 te verbieden. Die limiet geldt ook voor transacties met cryptovaluta. Inmiddels zijn er ruim 7.000 mensen tégen het voorstel.

In Nederland ligt een plan op tafel voor een cash plafond van €3.000. Komende maand ligt het voorstel, onderdeel van een groter wetsvoorstel, voor aan de Tweede Kamer. Ook bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme tegen de gaan. Het 500 euro biljet komt dan ook niet meer in circulatie.

Bitcoin

Cash geld is meer privé dan bitcoin, waar op het grootboek alle transacties én het bezit van de (uiteindelijk) 21 miljoen bitcoin zijn in te zien. Transacties op het bitcoin netwerk zijn pseudo-anoniem, elk bitcoin adres is terug te herleiden naar een (natuurlijk rechts-) persoon.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld privacycoins, waarbij zender en ontvanger – in principe – niet te herleiden zijn.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscashwitwassen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...