Candlestick

Candlestick-grafieken zijn een populair hulpmiddel dat wordt gebruikt bij technische analyse om prijsbewegingen van financiële activa te visualiseren, of het nu gaat om crypto’s of de traditionele aandelenmarkt. 

Ze geven prijsgegevens weer in de vorm van candlesticks, waarbij elke candlestick een specifieke tijdsperiode weergeeft, zoals minuten, uren, dagen of weken. Candlestick-grafieken geven waardevolle informatie over de open-, high-, low- en close-prijzen van een asset binnen een bepaald tijdsbestek, waardoor traders prijspatronen, trends en marktsentiment kunnen analyseren.

Kenmerken van candlesticks

Candlesticks hebben verschillende kenmerken. Het is belangrijk om te weten wat deze vertegenwoordigen om trends, patronen en marktsentiment te begrijpen.

 1. Body: De body van een candlestick vertegenwoordigt het prijsbereik tussen de openings- en sluitingskoersen gedurende de gegeven tijdsperiode. Een gevulde (of solid) candlestick geeft aan dat de slotkoers lager is dan de openingskoers, terwijl een holle (of lege) candlestick aangeeft dat de slotkoers hoger is dan de openingskoers.
 2. Wieken of schaduwen: De wicks, ook wel shadows of staarten genoemd, strekken zich uit vanaf de boven- en onderkant van de candlestick en vertegenwoordigen het prijsbereik tussen de hoge en lage koersen gedurende de periode. De lengte van de wicks geeft inzicht in de prijsvolatiliteit en handelsactiviteit tijdens die periode.
 3. Kleur: Candlesticks hebben meestal een kleurcode om onderscheid te maken tussen bullish en bearish koersbewegingen. In veel grafiekenplatforms worden bullish candlesticks vaak weergegeven in groen of wit, wat een opwaartse koersbeweging aangeeft, terwijl bearish candlesticks worden weergegeven in rood of zwart, wat een neerwaartse koersbeweging aangeeft.
 4. Patronen: Candlestick grafieken tonen verschillende patronen en formaties die traders gebruiken om potentiële trendomkeringen, voortzettingspatronen en prijsconsolidatie te identificeren. Veel voorkomende candlestickpatronen zijn doji, hammer, engulfing en shooting star, elk met hun eigen interpretatie en betekenis in technische analyse.

Gebruik van candlesticks

 1. Prijsanalyse: Candlestick-grafieken bieden een visuele weergave van prijsbewegingen en patronen, waardoor handelaren markttrends kunnen analyseren, steun- en weerstandsniveaus kunnen identificeren en weloverwogen handelsbeslissingen kunnen nemen.
 2. Patroonherkenning: Traders gebruiken candlestickpatronen om het marktsentiment te herkennen en te interpreteren, zoals bullish of bearish omkeringen, voortzettingspatronen en prijsconsolidatie, die kunnen helpen bij het voorspellen van toekomstige prijsbewegingen.
 3. Trades timen: Candlestick grafieken helpen traders bij het timen van hun instap- en uitstappunten in de markt op basis van prijspatronen, signalen en technische indicatoren, waardoor hun risicobeheer en winstpotentieel worden geoptimaliseerd.

Samenvatting

Candlesticks zijn een krachtig instrument voor traders om prijsbewegingen, patronen en marktsentiment te analyseren. Door de kenmerken en patronen van candlesticks te begrijpen, kunnen traders waardevolle inzichten krijgen en beter geïnformeerde handelsbeslissingen nemen. Of het nu gaat om het identificeren van trendomkeringen, het spotten van handelsmogelijkheden of het timen van instap- en uitstappunten, candlestick-grafieken spelen een cruciale rol in technische analyse en handelsstrategieën.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....