Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ethereum ETF breekt record: meer instroom dan Bitcoin

Institutionele instroom in Ethereum ETF bereikt mijlpaalOndertitel: Ethereum ETF trekt $602 miljoen aan in één dag

Ethereum ETF met groene instroomgrafiek naast Bitcoin ETF, focus op groei en marktdynamiek 377

 

Voor het eerst stroomde er meer geld naar Ethereum ETF’s dan naar hun Bitcoin-tegenhangers. Grote beleggers lijken hun focus te verleggen, mede door aantrekkelijke arbitragemogelijkheden en het vooruitzicht op staking.

Ethereum ETF’s verbreken instroomrecord

De instroom van $602 miljoen in één dag voor Ethereum ETF’s is opvallend, zeker in het huidige marktklimaat waar Bitcoin ETF’s tot nu toe domineerden. Amerikaanse spot-ETF’s op Ethereum gaven een krachtig signaal af: op donderdag stroomde er $602 miljoen naar negen verschillende fondsen. Daarmee lieten ze voor het eerst de elf Bitcoin ETF’s achter zich, die diezelfde dag $522,6 miljoen aantrokken. Een opvallende verschuiving, zeker in een markt die inmiddels vertrouwd is met ETF’s.

De dag ervoor, 16 juli, stond al in de boeken met een recordinstroom van $726 miljoen. Die cijfers weerspiegelen een aanhoudende verschuiving waarbij Ethereum ETF’s steeds meer tractie krijgen dankzij het vooruitzicht op staking, gunstige arbitragemogelijkheden en een groeiende institutionele interesse. Sinds de eerste goedkeuring van spot-ETF’s op Ethereum is het totaal aan instroom opgelopen tot ruim $7 miljard. BlackRock’s iShares Ethereum Trust (ETHA) was goed voor ongeveer $500 miljoen van dat totaal. Inmiddels beheert ETHA voor meer dan 7 miljard aan Ethereum. Tel je alles bij elkaar op, dan staat de teller op ongeveer $17 miljard aan beheerd vermogen in deze categorie.

Waarom institutionele beleggers kiezen voor Ethereum

De stijgende instroom heeft een duidelijke aanleiding. Institutionele partijen kijken steeds vaker naar Ethereum, en dat heeft zo z’n redenen. Eén daarvan is de stabiele opbrengst via cash-and-carry arbitrage op CME-futures. Een rendement van boven de 10% maakt het voor veel fondsen een interessante, relatief laagdrempelige strategie.

Een ander belangrijk punt is het verwachte effect van native staking. Nasdaq heeft een aanvraag ingediend om ETHA toegang te geven tot staking-functionaliteit. Als dat erdoor komt, kunnen beleggers mogelijk jaarlijks meer dan 5% extra rendement pakken, zonder zelf ETH te hoeven staken. Daarmee biedt Ethereum op dit vlak meer functionele voordelen dan Bitcoin.

Arbitrage en staking: de nieuwe aantrekkingskracht

Natuurlijk draait het niet alleen om percentages en tabellen. Ethereum ETF’s profiteren duidelijk van bredere marktdynamiek, waaronder verbeterde arbitragemarges, een groeiende vraag naar rendement via staking en toenemende institutionele belangstelling voor diversificatie binnen crypto. De arbitragemarges zijn momenteel gunstiger voor Ethereum dan voor Bitcoin, en dat zie je terug in de keuzes van arbitragefondsen. Zij bouwen hun ETH-posities steeds vaker op via ETF’s.

Ondertussen beweegt ook de wetgevende wereld mee. In de VS zijn onlangs de GENIUS Act en CLARITY Act aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Die moeten eindelijk duidelijkheid bieden over de juridische status van crypto-activa. De wens om eindelijk duidelijke regelgeving te krijgen voor crypto-activa leeft al geruime tijd bij investeerders, bedrijven en beleidsmakers binnen de sector. Ethereum, met z’n toepassingen in DeFi, smart contracts en staking, lijkt daar nu het snelst van te profiteren.

Bitcoin versus Ethereum: een verschuivende ETF-dynamiek

Sinds de start van spot‑Bitcoin ETF’s begin 2024 is er netto zo’n $53 miljard aan instroom geweest in Amerikaanse fondsen. De totale waarde onder beheer in deze fondsen bedraagt momenteel tussen de $130 en $150 miljard, met BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) als grootste single fonds. Hoewel Bitcoin nog veruit de zwaarste is, groeit Ethereum hard. Spot‑ETH ETF’s beheren nu ruim $17 miljard, waarmee Ethereum terrein wint, maar BTC blijft voorlopig dominant.

De cijfers van de afgelopen weken wijzen erop dat een deel van het institutionele kapitaal zich aan het herpositioneren is. Of dit een structurele verschuiving is of slechts een korte opleving, valt nog te bezien. Maar wat wél duidelijk is: Ethereum heeft de wind mee, geholpen door technische vernieuwing, interessante rendementen en een politiek klimaat dat langzaam bijdraait.

Ethereum ETF zet nieuwe standaard in crypto-investeringen

Dat Ethereum ETF’s op één dag meer instroom trekken dan Bitcoin is geen voetnoot, maar een signaal met gewicht. Beleggers zijn op zoek naar slimme combinaties van eenvoud, rendement en zekerheid. Ethereum slaagt er steeds beter in om eenvoud, rendement en zekerheid op een overtuigende manier te combineren. Terwijl Bitcoin nog altijd de grootste blijft, schuift Ethereum gestaag op. Voor institutionele beleggers groeit Ethereum uit tot een volwaardig alternatief naast Bitcoin.

Koop je crypto via Best Wallet
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Hij is sinds 2019 actief in de cryptowereld en heeft veel ervaring opgedaan in verschillende crypto-gerelateerde projecten...

Array
(
    [0] => 237591
    [1] => 236458
    [2] => 237242
    [3] => 237127
    [4] => 237600
)