Prins Philip van Servië: ‘Bitcoin is vrijheid, het scheidt geld van de staat’

Prins Philip van Servië en Joegoslavië is fan van bitcoin. In een tv-show sprak de royalty over de grootste cryptocurrency: "Het is vrijheid, en dit is iets dat ik voor iedereen wil."

Bitcoin, niet crypto

In de show met host Ivan Ivanović vertelt hij dat hij nadrukkelijk bitcoin boven cryptocurrency's verkiest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De 40-jarige man is onderdeel van het Huis Karađorđević en de zoon van de laatste kroonprins van het voormalige Joegoslavische Koninkrijk. Momenteel werkt hij als vermogensbeheerder bij een internationale financieringsmaatschappij.

Prins Philip vindt dat het geld los moet zijn van de staat. Zoals er enkele eeuwen geleden scheiding kwam tussen kerk en staat, wil de Serviër graag dat dit ook met geld (en de staat) gebeurt.

“We moeten weer hard geld hebben. We hebben geld van goede kwaliteit nodig dat niet onderhevig is aan inflatie."

Inflatie, soevereiniteit en veiligheid

De prins ziet dat de problemen van de financiële crisis van 2008 nog steeds voortduren en doorsudderen. De coronapandemie zorgde op zijn beurt voor ongekende hoeveelheden nieuw geld in de vorm van 'stimulus'-maatregelen. Het is volgens Philip voor iedereen van belang:

"Sommigen zullen het langzaam leren. Sommige mensen zullen het niet willen leren omdat ze het niet gewend zijn. Ze willen het systeem waarin ze het goed doen beschermen."

Hij concludeert dat bitcoin nooit inflatoir zal zijn:

“Het is censuurvrij. Het is fungibel (eenvoudig inwisselbaar). Je kunt het verplaatsen. Het zal helpen bij de soevereiniteit en de vrijheid van mensen."

Strikt gezien heeft hij geen gelijk. Tot ~2140 blijft er inflatie in bitcoin bestaan. Deze inflatie van de monetaire basis (of: de geldhoeveelheid) halveert elke vier jaar. Momenteel komt er nog zo'n 1,8% aan bitcoin per jaar bij. Over twee jaar gaat dit naar ~0,9% per jaar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws