Tesla koopt voor $1,5 miljard aan Bitcoin, koers met $44.899 naar nieuw record

Tesla koopt voor $1,5 miljard aan Bitcoin, koers met $44.899 naar nieuw record

Tesla heeft voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin (BTC) gekocht. Dat blijkt uit een deponering bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Door het nieuws is de prijs van bitcoin naar een nieuw record geschoten: $44.899.

Ook het aandeel Tesla is voorbeurs met 2,2% al gestegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is niet alles: ze gaan "in de nabije toekomst" ook betalingen in Bitcoin accepteren. Je Tesla kun je dus afrekenen met BTC, een reuzenstap voor deze beursgenoteerde firma.

Elon Musk over Bitcoin

De koop heeft al vorige maand plaatsgevonden, zo is op te maken uit het document. De 1,5 miljard dollar zijn simpelweg kasreserves die het bedrijf niet nodig heeft om lasten te voldoen. De automaker heeft een gezonde liquiditeitspositie om deze stap te nemen, ook gezien de toenemende populariteit van hun elektrische vloot.

Naar verluidt heeft Tesla 7,7% van haar kasreserves aangesproken om deze koop te doen volgens analist Charles Edwards. De kaspositie van de onderneming is enorm toegenomen in het boekjaar 2020 naar ruim 19,3 miljard dollar aan cash en cash equivalenten. Nu is er 7,7% van de kasmiddelen omgezet in digitaal goud.

De fabrikant legt in het document waarom het deze stap heeft gezet. Een aparte auditcommissie heeft goedkeuring verleend om te beleggen in alternatieve kasreserves zoals bitcoin. Het gaat duidelijk om een lange termijn investering, want er staat onder meer:

"We kunnen onze digitale asset portfolio van tijd tot tijd uitbreiden en voor de lange termijn aanhouden."

In de toelichting staat verder dat de bedrijfsresultaten van Tesla last hebben van een zwakkere dollar. Voor winstgevende bedrijven als Tesla die alles rekenen in dollars, is dat een groot nadeel.

De dollar is namelijk verzwakt doordat de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, voor duizenden miljarden dollars heeft bijgedrukt de afgelopen 12 maanden. Deze tanende wereldmacht heeft meer dollars bijgedrukt dan alle eerdere acht economische recessies tezamen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Tesla wil deze waardevermindering 'hedgen' door onder meer Bitcoin te kopen, wat losser staat van het economische systeem.

Gemiddelde prijs?

Het is onduidelijk tegen welke gemiddelde prijs Tesla zijn BTC heeft ingeslagen, maar CryptoQuant, een bedrijf dat balansen op de blockchain bijhoudt, doet een gooi.

Vooropgesteld, het is een vermoeden en geen feit, maar is het algemeen bekend dat beursgenoteerde bedrijven uit Amerika bij voorkeur gebruik willen maken van Coinbase. Dat is een gereguleerde partij uit Silicon Valley dat binnenkort naar de beurs gaat.

Het vermoeden is dat Tesla ~38.000 Bitcoin op de balans heeft gezet. CryptoQuant verwijst naar twee bulkzendingen van ieder ruim 15.000 Bitcoin. Deze zouden dan onderdeel zijn van de totale order van Tesla tegen een gemiddelde prijs van $39.000.

Tesla koopt voor $1,5 miljard aan Bitcoin, koers met $44.899 naar nieuw record

Koers

Op vrijdag 29 januari liet oprichter en CEO Elon Musk de bitcoin wereld al op haar grondvesten schudden. Hij zette de hashtag #bitcoin in zijn Twitter profiel.

Door het nieuws van maandagmiddag is de koers inmiddels naar $44.899 geschoten naar een nieuw record. De eerdere top lag op $42.000 in januari.

Terwijl de koers plots hard stijgt, neemt de voorraad aan BTC op beurzen zienderogen af, zo blijkt uit cijfers van CryptoQuant, een bedrijf dat balansen op de blockchain bijhoudt. Treedt er nieuwe schaarste op in de markt?

Tesla koopt voor $1,5 miljard aan Bitcoin, koers met $44.899 naar nieuw record

Ook een groot aantal short posities is door het nieuws plotseling geliquideerd.

Op Twitter regent het uiteraard reacties op het nieuws.

Lees meer over:
Bitcoin Tesla Elon Musk

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan