7 redenen waarom Bitcoin (BTC) interessant is voor iedereen

7 redenen waarom Bitcoin (BTC) interessant is voor iedereen

Wat maakt Bitcoin interessant? Een vrij open vraag, die niet direct te antwoorden is. Bitcoin legt niemand een waarheid op. Je mag zelf bepalen welke betekenis jij haalt uit Bitcoin.

Maar we gaan toch een poging wagen om een aantal betekenissen te clusteren die vaak de revue passeren.

Ergens betekenis uithalen, heeft ook te maken met de narratieven waar Bitcoin mee is te associëren.

We komen er daarom niet onderuit om (nogmaals) het artikel “Visions of Bitcoin – How major Bitcoin narratives changed over time” van Nic Carter en Hasu aan te stippen. Zij beschrijven hoe de narratieven zijn veranderd sinds 2009:

7 redenen waarom Bitcoin (BTC) interessant is voor iedereen

Verschillende Bitcoin narratieven over de tijd (bron).

Later heeft Plan B deze fasetheorie verder gekwantificeerd in zijn “Stock-fo-flow cross asset model”.

1. Bitcoin = technologie

Misschien een inkopper, maar Bitcoin is allereerst een technologie. Het is een protocol dat een strak, vast ritme volgt. We 'weten' dat er elke ~10 minuten een nieuw block het levenslicht ziet.

We weten dat er maximaal 21 miljoen Bitcoin te delven én te verdelen zijn. Deze voorspelbaarheid geeft de ontwikkelaars, de miners, de node-eigenaren, maar ook de gebruikers een zekere mate van zekerheid.

Met andere woorden: een deel van de betekenis die Bitcoin ons geeft, zit hem in de voorspelbaarheid en zekerheid.

Voor ontwikkelaars, enkele duizenden naar verluidt, geeft Bitcoin hen dagelijks betekenis. Want zij werken elke dag aan de ontwikkeling van deze technologie.

Satoshi Nakamoto is weliswaar de anonieme bedenker, maar we borduren daarop verder. Bitcoin Core is niet statisch, maar een zelf ontwikkelend organisch stuk software.

2. Bitcoin = netwerk

Maar Bitcoin is bovenal een netwerk van actoren die er belang bij hebben dat het goed gaat met Bitcoin: miners en eigenaren van ruim 10.000 nodes.

De rollen zijn duidelijk: miners leveren de computerkracht om het netwerk te beveiligen, nodes verifiëren de transacties op het netwerk. De prikkel voor miners zijn de block rewards, de block subsidie van 6,25 Bitcoin plus transactiekosten.

De node eigenaren zijn eerder ideologisch gedreven: zij zijn onderdeel van het grootste, decentrale én meest veilige netwerk ooit. Want inmiddels is de rekenkracht die alle miners ter berde brengen duizelingwekkend.

Met andere woorden: voor miners én node-eigenaren heeft Bitcoin als netwerk betekenis.

3. Betaalmiddel

Het netwerk geeft ook iedereen zonder censuur toegang. zo heeft Satoshi Nakamoto het ook bedoeld. Iedereen moet peer-to-peer betalingen kunnen uitvoeren zonder controle van een centrale macht.

Of het nu de staat is, een bank, verzekeraar of betaalverwerker: zij hebben niets te zeggen op dit netwerk. dus het geeft gebruikers die gebukt gaan onder censuur, betekenis.

Zij kunnen namelijk wel waarde aan elkaar sturen op een vrij laagdrempelige en goedkope manier.

De komst van het Lightning Network helpt daarmee als secundaire laag bovenop het basisnetwerk (laag 1 genoemd).

Voor ons in de westerse wereld is misschien amper voor te stellen, want we hebben legio mogelijkheden om te betalen. Maar in sommige (kleinere) gemeenschappen zijn er al ecosystemen ontstaan, waarbij Bitcoin hét betaalmiddel is.

In juli gaven we aandacht aan het dorpje El Zonte in El Salvador. In het kort: de ruim drieduizend inwoners vallen buiten het financiële systeem. Ze hebben géén bankrekening en bedrijven hebben geen toegang tot betaalverwerkers zoals Moneygram en PayPal.

De Amerikaan Michael Peterson dacht: dit kán en moet anders en hij startte zijn project Bitcoin Beach. Met andere woorden: de dollar wordt vervangen door Bitcoin.

4. Ruilmiddel

Maar op een nog grotere schaal heeft Bitcoin betekenis als ruilmiddel. Met name in landen waar de lokale munt qua waarde continu onder druk staat. Denk aan landen als Argentinië en Venezuela in Latijns-Amerika of Zimbabwe in Afrika.

Het zijn taferelen die we kennen uit de geschiedenisboeken: de jaren '30 in de vorige eeuw, toen er in buurland Duitsland een hyperinflatie ontstond en de waarde van de mark onderuit ging. Het was een voorbode van massawerkloosheid en uiteindelijk Wereldoorlog II.

Anno 2020 gebruiken inwoners Bitcoin vooral als ruilmiddel op een peer-to-peer marktplaats zoals LocalBitcoins en Paxful. Je koopt met je lokale munt (bijvoorbeeld peso) Bitcoin en je ruilt deze om in dollars.

Omdat je gedwongen bent door je overheid om een maximaal aantal dollars bij je bank op te nemen, kiezen burgers deze route om deze kapitaalcontroles te omzeilen.

5. Oppotmiddel of 'store of value'

Wellicht dat een deel ook Bitcoin aanhoudt als oppotmiddel. En dat is een functie die ook dichterbij de westerse wereld komt. Namelijk rendement op cash geld op de bank.

Want we zijn allemaal bekend met het fenomeen: géén of amper rente voor je spaargeld. Wij betalen onze banken om ons geld te beheren en zij kunnen met ons geld speculeren. Maar 'we' krijgen er niets voor terug.

Als 'safe haven' hebben obligaties aan waarde ingeboet, omdat er momenteel ook weinig rendement mee te behalen valt. Temeer omdat het risico om uit te lenen inmiddels groter is geworden dan de yield die er voor terug krijgt.

De aandelenkoersen zijn weliswaar gestegen, maar zijn gecorreleerd aan de reële economie. Hou je een aandeel KLM aan in de huidige coronacrisis? De Nederlandse overheid overigens wél, dat terzijde.

Zodra de onzekerheid op de financiële markten toeneemt, dan zijn er een aantal routes mogelijk. Mensen vluchten naar cash, maar dat heeft als nadeel dat je minder koopkracht voor terugkrijgt.

Of er is de route om een deel van je vermogen in assets te steken die minder gecorreleerd zijn aan de reële economie.

Dan kom je uit op edelmetalen (goud, zilver) en Bitcoin als vluchthaven. We hebben in 2020 gezien dat zowel de prijs van edelmetalen als Bitcoin stijgende is. Dat is een signaal dat de vraag naar deze assets toeneemt.

De koersschommelingen van Bitcoin zijn anno 2020 minder dan in het verleden, maar dat schrikt investeerders nog af. Dat maakt dat Bitcoin nog niet kan dienen als onderpand voor financiële instellingen.

6. Geopolitieke tool

Ondanks deze volatiliteit zien we wel signalen dat staten en landen de stap wagen met Bitcoin. Plan B spreekt ook wel van fase 5 (zie het artikel van Carter & Hasu).

Het lijst is redelijk bekend, maar recent heeft de beursgenoteerde firma MicroStrategy voor 425 miljoen dollar aan Bitcoin bedoeld. Specifiek als reserve op de balans. Een zoethouder voor de toekomst.

In het voorjaar van 2019 hebben twee kleinere pensioenfondsen in de VS één tot twee procent van hun vermogen in Bitcoin gestoken.

We zien dat landen als Iran, Kazachstan en Venezuela de productie van Bitcoin naar zich toetrekken als publieke taak van de overheid. Venezuela gaat zelfs zo ver om een staatspool op te richten.

We hebben ook nog het voorbeeld van Bulgarije dat naar verluidt ook nog enkele duizenden Bitcoin op zijn balans heeft staan na een inbeslagname.

Dat staten Bitcoin op hun balans zetten als digitaal goud is een signaal dat deze asset serieus is te nemen.

Ten opzichte van goud heeft Bitcoin een aantal voordelen: het is digitaal, de uitgifte staat in de blockchain en het is goedkoper om mee te nemen en op te slaan. Tyler Winklevoss deelde onlangs de onderstaande tabel.

7 redenen waarom Bitcoin (BTC) interessant is voor iedereen

Concluderend, Bitcoin is interessant omdat het vele soorten betekenissen heeft: als technologie, netwerk, betaalmiddel, ruilmiddel, spaarmiddel en als geopolitieke tool.

7. Privacy

En tenslotte draagt Bitcoin bij aan financiële privacy. Het geeft mensen de mogelijkheid om hun kapitaal anoniem op te slaan en om anoniem transacties te doen. Zonder dat een derde partij inzage heeft in iemands transacties of vermogen.

Internetbedrijven zijn het schoolvoorbeeld van bedrijven die software hebben gemaakt voor massa-surveillance. Bitcoin kan dat niet oplossen, maar wel trachten om gebruikers meer privacy te bieden dan nu het geval is bij een bank of betaalverwerker. Dus in die zin is Bitcoin ook een vorm van protest tegen het huidige (financiële) establishment.

Lees meer over:
Bitcoin Bitcoin Maand

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Goedemorgen Bitcoin: 13.000 Bitcoin weg van beurzen, wat betekent dit?

Goedemorgen! De koers van bitcoin staat op 46,516.02USD. We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Be...

Belasting betalen over Bitcoin (BTC), lees de tips & tricks

Per 1 maart 2021 is het weer mogelijk om je belastingaangifte over het kalenderjaar 2020 te doen. Reden genoeg om hier aandac...

Bitcoin (BTC) Update: op weg naar all time high of nog flinke dip onder $45.000?

De Bitcoin (BTC) koers begeeft zich met een prijs van ~$45.000 momenteel rond een belangrijke weerstand/support. Terwijl de h...

Econoom waarschuwt: 'Bitcoin leidt tot nieuw dystopia op aarde'

Niet iedereen is even enthousiast over bitcoin en met name de wat oudere economen uiten zich vaak hard en negatief over bitco...

Amerika stevent af op steunpakket van $1.900 miljard, bullish voor Bitcoin?

Het Amerikaanse House of Representatives staat op het punt een nieuw steunpakket van $1.900 miljard goed te keuren. Het gaat...

Nieuwsoverzicht: Bitcoin dipt naar $43.783, Coinbase naar de beurs en Bitcoin ETF een succes

We kijken terug op een bomvolle week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de best...

Heeft Bitcoin het dal bereikt? Volgens deze 3 bullish signalen wél

Heeft de Bitcoin koers het dal bereikt? Volgens deze drie marktindicatoren wél, zo meldt Cointelegraph. De bitcoin koers is a...

Bitcoin beurzen draaien $1.000 miljard volume in recordmaand februari

De Bitcoin (BTC) koers is zondag onder de $44.000 gedoken. Is de dip toe te schrijven aan verkopende miners? Meer nieuws: Bit...

Hut 8 houdt 3.012 Bitcoin (BTC) op haar bedrijfsbalans

Mining bedrijf Hut 8 heeft ruim 3.000 Bitcoin (BTC) opgepot. Omgerekend tegen de actuele prijs gaat het om $136 miljoen. Dat...

Wetgever in Kentucky wil Bitcoin mining met schone energie subsidiëren

Wetgever in Kentucky stelt voor mining met schone energie te subsidiëren. Een wetsvoorstel in Kentucky gaat ervoor zorgen, al...

Lees meer

Net binnen

Heeft Bitcoin het dal bereikt? Volgens deze 3 bullish signalen wél

Heeft de Bitcoin koers het dal bereikt? Volgens deze drie marktindicatoren wél, zo meldt Cointelegraph. De bitcoin koers is a...

Belasting betalen over Bitcoin (BTC), lees de tips & tricks

Per 1 maart 2021 is het weer mogelijk om je belastingaangifte over het kalenderjaar 2020 te doen. Reden genoeg om hier aandac...

Wetgever in Kentucky wil Bitcoin mining met schone energie subsidiëren

Wetgever in Kentucky stelt voor mining met schone energie te subsidiëren. Een wetsvoorstel in Kentucky gaat ervoor zorgen, al...

Hut 8 houdt 3.012 Bitcoin (BTC) op haar bedrijfsbalans

Mining bedrijf Hut 8 heeft ruim 3.000 Bitcoin (BTC) opgepot. Omgerekend tegen de actuele prijs gaat het om $136 miljoen. Dat...

Econoom waarschuwt: 'Bitcoin leidt tot nieuw dystopia op aarde'

Niet iedereen is even enthousiast over bitcoin en met name de wat oudere economen uiten zich vaak hard en negatief over bitco...

Lees meer