Ripple

XRP is een peer-to-peer, gedistribueerd blockchain-netwerk voor het direct verwerken van betalingen. Banken, betalingsproviders en digitale exchanges kunnen allemaal deze blockchain gebruiken en om een ​​directe verwerking te garanderen. Het netwerk is bestand tegen systemische aanvallen, zeer snel, schaalbaar en kan samenwerken binnen verschillende netwerken. Het netwerk verlaagt de operationele kosten aanzienlijk omdat het verzenden van geld via dit netwerk vrijwel gratis is en nieuwe markten opent dankzij de functie voor grensoverschrijdende betalingen. Het is mogelijk om direct geld van de ene bank naar de andere te sturen met behulp van Ripple.

XRP is de munt die wordt gebruikt om bewerkingen uit te voeren op de Ripple-blockchain. Deze munt maakt 1500 transacties per seconde 24 uur per dag. XRP wordt ondersteund door vele wallets waaronder Ledger Nano, Bitgo Wallet, Morph, CoolWallet, Gatehub, Coinspot, Atomic Swap Wallet en anderen. De munt staat genoteerd op belangrijke beurzen zoals Binance, Bitbank, Upbit, Bithumb, Huobi en Kraken onder anderen. Maar ook bij onze Nederlandse brokers zoals Bitcoin Meester en Coinmerce en Anycoin Direct.

XRP-voorraad

In vergelijking met bijvoorbeeld bitcoin en ethereum heeft Ripple slechts 22 procent van haar voorraad op de markt gebracht. Ter vergelijking: bij bitcoin en ethereum is dat respectievelijk 83 en 71 procent. Een groot deel van de XRP voorraad is dus nog steeds in handen van de Ripple Foundation.
Ondanks de principiële bezwaren blijft Ripple een beurslieveling, wellicht omdat een belegger er vanwege de lage prijs er véél van kan kopen

1. Het Ripple-protocol

Zonder heel diep in de technologie te duiken: Ripplenet is een vrij uitgebreid waar niet perse elke actor elkaar vertrouwt. Ripple ondervangt dit met chains of trust die de Ripple gateways met elkaar verbinden. Door dit netwerk is het mogelijk om een betaling binnen 3 tot 4 seconden te valideren. Elke transactie kost 0.000001 XRP en de tokens die voor de transacties worden gebruikt worden vernietigd. Ripple maakt geen gebruik van miners, maar van validatoren om tot consensus te komen.

Vanwege geen afhankelijkheid van miners, verlopen transacties snel en efficiënt, of dat nu een cryptovaluta (XRP) is, of fiat geld zoals euro en dollar. Naast snelheid, zijn andere kenmerken: lagere kosten dan bijvoorbeeld het SWIFT-protocol en veiligheid.

Ripple Labs en SWIFT

The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) begon in 1973 als een geautomatiseerd systeem wereldwijde transactiegegevens veilig te verzenden. Tegenwoordig is het verreweg het grootste netwerk in zijn soort en beheert het meer dan vijftien miljoen transacties per dag door 11.000 aangesloten organisaties en bedrijven. Hoewel het systeem regelmatig is geupdate, behoudt het een gecentraliseerde architectuur en wordt het vaak bekritiseerd vanwege vertragingen, fouten en inefficiëntie. SWIFT-gebaseerde financiële transacties duren vaak dagen om te voltooien.

De producten van Ripple Labs zijn specifiek ontworpen om de functies van SWIFT uit te voeren. Maar dan met een nog grotere efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid. Met behulp van de XRB-cryptocurrency als asset heeft het bedrijf aangetoond dat het de mogelijkheid heeft om fiat-valuta in enkele minuten over te maken in plaats van in dagen. Daarbij kost het ook een fractie naast SWIFT. Banken hebben dit ook opgemerkt, en hebben nu meer dan honderd partnerships. Ripple CEO Brad Garlinghouse heeft geen geheim gemaakt van de intentie van zijn bedrijf om SWIFT te vervangen