Europese toezichthouder ESMA verwacht versnelling ontwikkeling crypto’s

De European Securities and Markets Authority (ESMA), of de Europese Autoriteit voor effecten en markten, geeft aan dat cryptovaluta’s prioriteit zijn gekeken naar gebieden waar zij de komende twaalf maanden op zal gaan letten.

Prioriteit op agenda

Volgens haar agenda verwacht het agentschap vergaande ontwikkelingen van en op de cryptomarkt. Reden voor haar om te kijken of verdere actie noodzakelijk is aangaande regulatie van de markt.

“ESMA expects the rapid pace of financial innovation developments across the EU securities markets to continue in 2018. These developments influence the way in which securities are developed, traded and supervised. In turn, ESMA is undertaking material analysis on the emergence of such instruments as virtual currencies, such platforms as ICOs and such tools as the distributed ledger technology.”

Het betreft de eerste keer dat cryptovaluta’s op de agenda staan van de toezichthouder. Analisten verwachten daarmee nieuwe acties omtrent regulering op Europees niveau.
Hoewel de agenda niet aangeeft wat precieze maatregelen zouden moeten inhouden en of er überhaupt maatregelen moeten worden verwacht is de kans groot dat regulering er komt.
Duidelijk is wel dat alle betrokken partijen, van overheden tot toezichthouders niet het kind met het badwater willen weggooien. De technologie achter bitcoin, de blockchain, zou immers veelbelovend zijn.
De technologie zou betalingen sneller, veiliger en makkelijker maken.

Europese Centrale Bank

Bloomberg geeft aan dat Yves Mersch, executive board member van de Europese Centrale Bank (ECB), van mening is het beter te kunnen.

De ECB is van plan in november een nieuw systeem te lanceren genaamd TIPS (TARGET Instant Payment Settlement). Beleidsmakers zijn al een tijd bezig banken warm te maken voor de technologie en te overtuigen het te implementeren. Afgelopen week hield de ECB een conferentie aangaande TIPS.

Mersch gaf aan: “TIPS is 10 seconds, 0.2 cents. DLT (distibuted ledger technology) transactions are at best 30 euros and take at least one hour. We have a mandate for efficient payment systems, and we go for efficiency. We are not bound to a technology, we are bound to results.”

Blockchain sneller en goedkoper

Dat verbetering in afhandeling mogelijk en eigenlijk ook noodzakelijk is mag duidelijk zijn. Op dit moment kunnen (financiële) overdrachten binnen de EU nog steeds liefst 24 uur duren. Dat kan beter en sneller natuurlijk. Maar Mersch gebruikte met opzet de term DLT. Alle blockchains zijn namelijk DLT’s maar niet alle DLT’s zijn blockchains. Er zijn namelijk blockchains die wel goedkoper en sneller zijn dan TIPS. Maar of de Europese Centrale Bank daar mee uit de voeten kan, dat is de vraag.

Bronnen: Coingeek, The Star, Bloomberg

Foto: Flickr Gideon Benari / www.solvencyiiwire.com

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!