Broodje HODL#2: Is dit het momentum voor een nieuwe tokenomie?

Bij de Amsterdamse ijzerhandel waar de vader van een collega werkt, werd vaak onderling geklaagd over de in hun ogen te verregaande liberalisering van de Nederlandse economie. Ginnegappend: “Ach, uiteindelijk ligt het allemaal aan de ecomonie”.
Zodra je zoals ik een paar dagen met griep op bed ligt, is er genoeg tijd om te fantaseren. Ik stelde me een samenleving voor waarbij tokens het nieuwe ruilmiddel zijn.
Dus als ik met mijn gezin naar de Efteling ga, komt er geen euro meer aan te pas. Je betaalt dan met 500 Eftelingtokens, die opgeslagen zijn in je mobiele wallet en waarmee je mobiel je kaarten kunt reserveren. Ook onze gespaarde tokens bij de Jumbo kunnen we inruilen bij de Efteling tegen één kaart, scheelt weer 100 tokens.
De Efteling kan bezoekers die met tokens afrekenen in plaats van met de ouderwetse euro, gaan belonen. Je krijgt een gratis parkeerplek of korting op je treinkaart. Het personeel van de Efteling wordt uitbetaald in haar ‘eigen’ tokens en deze zijn ook inwisselbaar bij de supermarkt, benzinestation, kinderopvang. Toekomstmuziek? Zeker. Maar we zien in die gekke crypto-economie wel al voorzichtige stapjes richting een tokenomie, een economie waarbij de verdienmodellen van de bedrijven zijn gebaseerd op tokens.

Momentum

Met andere woorden: zodra tokens onderling zijn in te wisselen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Bitcoin Magazine was afgelopen week bij een informele sessie van Mobile Bridge, een mobiele marketingbedrijf uit Amstelveen dat de ICO Momentum op de markt gaat brengen. Interessant idee: ze bieden hun bestaande klanten (Burger King, Praxis, Volkswagen etc.) de mogelijkheid om hun bestaande loyaliteitsprogramma’s naar de blockchain over te hevelen. Concreet kunnen klanten met de Momentum-wallet hun tokens van de diverse ketens verzamelen, maar ook onderling inwisselen en inwisselen tegen de gateway-token Momentum die verhandeld gaat worden.
Tokens zijn “hotter” de Olympische Winterspelen: duizenden bedrijven komen met hun eigen token en ook grotere bedrijven als Telegram en AirBNB zien hun kans rijp.

Uitbetalen in ethereum graag

Naarmate steeds meer dienstverleners een gevestigde cryptomunt zoals bitcoin, ethereum of litecoin, maar ook exoten gaan accepteren, krijgt beloning een andere betekenis. De ontvanger accepteert het risico dat zijn werk minder waard wordt of juist meer. Van de euro weten we dat hij solide is en zijn waarde behoudt. Van de cryptomunt weten we dat hij volatiel is en meer risico’s met zich mee brengt. Maar blijkbaar zijn er steeds meer experts zoals Andreas Antonopoulos, maar ook ICO-adviseurs, developers en zelfs journalisten (zie het interview met Mark Koster: “Uitbetaald worden in ethereum lijkt me heel fijn”) die het de normaalste zaak van de wereld vinden om in ethereum uitbetaald te worden. Omdat ze – ondanks de volatiliteit- vertrouwen hebben in deze bouwstenen van deze nieuwe crypto-economie.

Bestaande business

Natuurlijk moet je bij elke token afvragen welke intrinsieke waarde de token heeft, voor zover dat de berekenen is. Sommige tokens drijven op louter speculatieve waarde en dan gaat het mis. Een belangrijk criterium zijn bestaande klanten. Ik heb persoonlijk meer vertrouwen in gevestigde bedrijven die hun marketingarsenaal uitbreiden met een token dan een bedrijf dat nog geen klanten heeft voor zijn idee, hoe briljant ook. Opvallend aan de Dag van de Crypto was dat er veel bestaande bedrijven een ICO initiëren. Wat meteen ook verklaart waarom veel presales snel uitverkocht raken, omdat aandeelhouders, MT, personeel, klanten en nieuwe informele investeerders, al de nodige tokens opkopen. Geen gezonde ontwikkeling, omdat de kleinere belegger net zoals bij een IPO achteraan de rij komt te staan óf hij moet het netwerk hebben om aan een kooppool mee te doen. Het tegendeel van het democratiseringsidee wat de grondlegger Satoshi Nakamoto voor ogen had.

Crypto-economie

Het is misschien psychologie van de koude grond, maar alleen door crypto te erváren kún je erover oordelen. 590.000 Nederlanders bezitten cryptomunten en weten wat het is om ze te bezitten, met onzekerheid en tijdelijk verlies om te gaan en toch voor een hodl-positie te kiezen. Niet iedereen kan of wil het risico nemen. Maar als het goed is, blijft het risico ook beperkt met geld dat men kán verliezen. Want het enige waar je 100% invloed op hebt in deze markt, is je verlies.

Voor de twijfelaars een laatste opmerking: zet 50 of 100 euro in op een cryptomunt, bijvoorbeeld ethereum, en zet 50 of 100 euro op je spaarrekening. Aan beide ‘beleggingen’ doe je niets, geen trade, niets. Kijk aan het einde van 2018 wat je inleg waard is op je cryptorekening en – spaarrekening. Zoals gezegd: crypto moet je ervaren om er geen biased mening over te hebben.

En hoe verging het ICON en Dragonchain?

In de vorige marktupdate zijn ICON en Dragonchain getipt als interessante koopjes. Wat is er sinds vorige week maandag met hun koer gebeurd?
Maandag 5 februari schommelde ICX rond de 4 dollar. Woensdag 7 februari was het hoogtepunt met 4.83 dollar, nu staat de koers op 4.40 dollar. Het afgelopen etmaal is ICX 26% gestegen.
Dragonchain schommelde 5 februari tussen de 1.42 en 1.50 dollar. Zaterdag was er nog een piek van 1,78 dollar. Nu staat de koers rond de 1.53 dollar.

Conclusie: in één week tijd was er sprake van voorzichtige groei, maar heeft de groei niet doorgezet.

Faceter ICO

Oh ja, mijn ICO-tip van de Week: Faceter met een ICO-benchscore van 4,7. Tijdens de Dag van de Crypto had ik een gesprek met Robert Pothier, CEO van Faceter.

tips of vragen? wessel@bitcoinmagazine.nl

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!