Zwitserland gaat ICO’s reguleren als eerste land ter wereld

De Zwitserse Autoriteit Financiële Markten (FINMA) gaat ICO’s (Initial Coin Offerings) als eerste land ter wereld reguleren. Dit maakt FINMA bekend in een officiële aankondiging op hun website. ICO’s krijgen hiermee meer zekerheid welke stappen zij moeten doorlopen om een nieuwe token aan te bieden.

Toestemming

Wat houden de nieuwe richtlijnen in? Allereerst moeten organisaties in Zwitserland toestemming vragen om een ICO te starten. De publicatie van een ICO valt daarmee volledig onder toezicht van de FINMA. Organisaties kunnen een verzoek indienen bij de Zwitserse autoriteit, en dienen daarvoor te betalen. ICO’s zullen uitgebreide informatie moeten leveren over het komende product, de nieuwe token en de ontwikkelaars van het project.

De nieuwe regeling geldt ook voor bestaande ICO’s in Zwitserland. Deze vallen ook onder toezicht van de FINMA, en zullen worden gecontroleerd op verdachte activiteiten.

Cryptomunten

Een ander belangrijk punt: het onderverdelen van tokens in verschillende categorieen. De FINMA onderscheid nu tokens voor betaling (payment tokens), voor het uitwisselen van goederen en informatie (utility tokens) en voor het handelen in in assets (asset tokens). Hiermee geven zij wel aan dat er overlap mogelijk is tussen verschillende soorten tokens. Dit worden ook wel hybrid tokens genoemd.

Wat wil de FINMA hierin bereiken?

In de aankondiging kunnen we terugvinden dat de Zwitserse Autoriteit Financiële Markten veel waarde hecht aan transparantie: ‘Creating transparency at this time is important given the dynamic market and the high level of demand’.

De nieuwe richtlijnen vormen daarnaast een onderdeel van de anti-witwas wetgeving in Europa. De FINMA hoopt met deze regulering van ICO’s het witwassen van gelden en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Doordat organisaties verplicht worden om aanvullende informatie te geven, zal het niet meer mogelijk zijn om anoniem een ICO aan te bieden.

Potentieel blockchaintechnologie

Belangrijk is dat de nieuwe richtlijnen niet zijn gepubliceerd om het ontwikkelen van nieuwe cryptomunten moelijker te maken. Integendeel, Mark Branson (CEO van FINMA) ziet juist potentieel in de blockchain-technologie: ‘De toepassing van de blockchain-technologie heeft een innovatief potentieel, zowel binnen als ver buiten de financiële markten. Nieuwe blockchain-projecten kunnen echter niet simpelweg de huidige regelgeving omzeilen. Onze evenwichtige aanpak bij het afhandelen van ICO-projecten stelt legitieme innovators in staat om hun projecten te lanceren op een manier die in overeenstemming is met onze wetten, om beleggers en de integriteit van het financiële systeem te beschermen.’

En dit zijn de gevolgen van deze regulering…

Hoewel verschillende overheden cryptocurrencies ter discussie hebben gesteld, is Zwitserland het eerste land ter wereld dat een regulering voor het uitbrengen van een ICO concreet heeft gemaakt. Een goede zet?

Aan de ene kant zorgt regulering ervoor dat ontwikkelaars en organisaties moeilijker een ICO kunnen opzetten. Er komt meer papierwerk bij kijken, en organisaties dienen een fee aan de FINMA te betalen voor het verwerken van de aanvraag. Dit kan ervoor zorgen dat het aantal ICO’s in Zwitserlan kan afnemen. Aan de andere kant kan een regulering ook zijn positieve effecten hebben. Doordat ICO’s nu vooraf worden gescreend op het product, de token en de ontwikkelaars, zullen scams verleden tijd zijn. Verdachte projecten die geld afhandig maken van investeerders zullen daardoor niet meer voorkomen.

Dit is een bewerking van een bericht dat eerder in de nieuwsbrief van BTC Direct is verschenen.

Bron foto: ND Strupler (Flickr.com)

Mis niks meer!
Invalid email address