Interview Mieke de Haas, bestuurslid Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland: “Ruilbeurzen voldoen aan nieuwe Europese regelgeving om fraude tegen te gaan”

Bitcoin Magazine Benelux sprak Mieke de Haas, medeoprichter en CFO van Bitmymoney en bestuurslid van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Daarnaast is zij medeoprichter van Blandlord, de eerste operationele toepassing op het gebied van vastgoed en blockchain. Met andere woorden een bezige bitcoin- en blockchainbij.

BM: U bent zelf echt een early adopter, een pionier. Hoe bent u er zelf ingerold?

MdH: “We zijn met een paar mensen in 2012 begonnen met het minen van bitcoins. Iemand die ik ken kwam op dat idee en ik vond dat erg interessant. Uiteindelijk duurde het acht maanden, voordat we er iets aan verdienden en hadden we beter al ons geld in bitcoin kunnen stoppen, maar goed. Uiteindelijk zijn we in 2013 gestart met Bitmymoney.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BM: Waarom vond u bitcoin interessant voordat u begon met het minen?

MdH: “Bitcoin was nog heel klein, maar wel een systeem waar mensen over heel de wereld mee bezig waren. Diegene die dit bedacht heeft, heeft zo’n prachtig idee naar buiten gebracht. Dat je zonder de gevestigde partijen waarde kan overdragen, wereldwijd. Meer dan twee miljard mensen hebben geen bankrekening en daardoor geen toegang hebben tot het financiële systeem. Bitcoin is een nieuwe financieel systeem dat niemand buitensluit. Dat is een geweldig nieuw concept. Ik ben vorig jaar afgestudeerd als register controller en heb daarom ook mijn eindscriptie gedaan over de dit nieuwe financiële systeem en de controle mogelijkheden op cryptocurrencies. “

BM: Wat doet Bitmymoney?

MdH: “Onze producten en diensten zijn vooral bedoeld voor mensen die wel met bitcoin willen beginnen maar het technisch gezien ingewikkeld vinden. Doordat mensen zelf geen wallet aan hoeven te maken, kunnen zij direct bitcoin kopen, verkopen en versturen. Daarmee hebben we het beginnen met bitcoin zo simpel mogelijk gemaakt. Ondertussen hebben zich tienduizenden gebruikers aangemeld bij ons.”

BM: U was dit voorjaar aanwezig bij het plenaire debat in de Tweede Kamer aangaande regulering, kunt u daar wat meer over vertellen?

MdH: “Vanuit mijn rol bij de VBNL, de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland waren wij uitgenodigd om toe te lichten welke zelfregulering de sector nu toepast. In 2014 zijn de bitcoinbedrijven bij elkaar gekomen om actief te kijken wat we samen kunnen doen aan fraudebestrijding, om de kwaliteit van de aangesloten bitcoinbedrijven te verhogen en om zelfregulering te verkennen. Elk bedrijf heeft ken-je-klant (KYC) principes doorgevoerd en andere maatregelen genomen, die bijdragen aan veiliger zaken doen met bitcoin.”

BM: Op wat voor wijze weten jullie dat mijn geld eerlijk geld betreft?

MdH: “Dat is natuurlijk moeilijk te controleren, vooral bij cash geld. Zeker in het begin kregen we behoorlijke sommen geld aangeboden, waarvan de herkomst niet te controleren was. Daarom hebben de aangesloten bedrijven bij VBNL besloten geen cash geld aan te nemen. Een bijkomend probleem is dat bitcoinbedrijven nu geen ongebruikelijke transacties kunnen melden. Met de nieuwe Europese regelgeving kunnen Bitcoinbedrijven in 2018 ongebruikelijke transacties gaan melden bij de FIU (Financial Intelligence Unit).
Met de nieuwe Europese richtlijn zullen exchanges en walletproviders aan strengere eisen moeten voldoen – zoals verdergaande identificatie van de klanten en anti-witwasrichtlijnen – maar op zich doen de aangesloten bedrijven dat al. Een krachtig instrument om de herkomst van bitcoins te bepalen is de analyse van transacties in de bitcoinblockchain.”

BM: Welke doelstellingen hebben jullie als vereniging?

MdH: “We gaan door op de ingeslagen weg van zelfregulering. Nieuwe bedrijven melden zich bij de vereniging aan. Daarnaast zijn we al een paar jaar bezig met een lobby in Brussel met een paar leden. Het is van belang de regelgevers in Brussel te voorzien van informatie en inzicht in onze sector. Die regelgeving moet in balans zijn, zodat je niet die hele markt en innovatie doodslaat. Aan de andere kant moet je er wel voor zorgen dat de consument beschermd wordt. Daarom hebben wij ook al onze klanten die in BitConnect wilden stappen gewaarschuwd voor de risico’s. Wanneer een klant dan zegt “ik wil toch”, kunnen wij daar weinig aan doen, maar de waarschuwing is dan wel gegeven. We hebben in het verleden zelfs aanvaringen gehad met klanten, die bijvoorbeeld in OneCoin wilden stappen. Wij zeggen echt tegen de mensen kijk uit! Zoek uit of het een scam is, kijk wat er online gezegd wordt. Mensen stappen nu echt te snel blind in en vooral om snel rijk te worden. Niet, zoals eerder, omdat men bitcoin een prachtig wereldwijd financieel systeem vindt. “

BM: Initial Coin Offerings zijn soms zo populair dat kleinere beleggers achteraan moeten sluiten. Net zoals dat bij een normale beursgang, een IPO, het geval is. Wat vind u daarvan?

MdH: “Met enkel een whitepaper wordt er voor miljoenen geld opgehaald. Ik denk dat deze trend snel over zal zijn. Door het grote aanbod van ICO’s zullen mensen selectiever worden. De ICO’s lijken nu volledig ongereguleerd, maar vallen in Nederland wel degelijk onder de huidige financiële regelgeving.
De bitcoinbedrijven zijn voor een bepaalde mate van regulering die ook werkbaar blijft. Het moet duidelijk zijn wie achter een project zit en welke zekerheden geboden worden aan de klanten. De regulering mag de innovatie niet beperken.”

BM: Sommigen zeggen, op den duur komt er een digitale munt aan, bijvoorbeeld voor Europa. Hoe ziet u dat?

MdH: “Er zijn inderdaad experimenten. Maar ik zie het niet zo snel gebeuren. Het mooie van bitcoin is juist dat de consument een alternatief heeft voor de euro. Hij of zij hoeft niet samen te werken met een commerciële bank bijvoorbeeld, maar kan ook op een andere manier zijn geld of waarde overdragen. Bitmymoney kan als bedrijf wel gereguleerd worden, maar een digitale valuta kan en zal hopelijk niet gereguleerd worden. Het gaat juist om het alternatief.”

BM: Kan bitcoin of cryptovaluta verboden worden?

MdH: “Je kunt het natuurlijk illegaal maken, door het te verbieden. Net zoals drugs illegaal zijn. Maar door te verbieden kun je niet voorkomen dat mensen het niet meer gebruiken. Bitcoin bestaat nu eenmaal en het gaat niet meer weg.
Ik geloof overigens niet dat we de kant van verbieden op gaan”.

BM: Dat is ook wat de DNB en de AFM aangeven. Niet verbieden maar opties en derivaten daarop wel reguleren?

MdH: “Opties en derivaten kunnen onder bestaande financiële regelgeving vallen. De bitcoinbedrijven vallen onder bestaande wetgeving voor belasting, privacy en consumentenbescherming. Daar hoeft de wet niet voor aangepast te worden. Alleen de cryptocurrencies zelf, de uitgifte daarvan, dat wordt heel moeilijk om te reguleren onder huidige regelgeving. Of überhaupt, omdat het internationaal is. Je ziet het ook met de ICO’s die gaan bijvoorbeeld naar Zwitserland, want daar is een positief regelgevend klimaat geschapen. En zo’n ICO kan wereldwijd opereren.”

BM: Een Nederlandse overheid moet een goed klimaat scheppen om blockchain start ups én de handel in cryptovaluta te laten floreren, anders verdwijnt het talent naar andere Europese landen. Een land als Slovenië is een walhalla voor blockchain developers die in een Porsche rijden. Wat is uw mening daarover?

MdH: “Nederland heeft eigenlijk een heel goed klimaat voor ons als bitcoinbedrijven. Het talent wat wegstroomt is mijns inziens niet aan de orde. In het begin hebben wij met DNB en AFM gepraat, maar er is nog geen aanvullende regelgeving voor bitcoinbedrijven. De Europese regelgeving wordt voor Nederland geschreven door het Ministerie van Financiën, de VBNL zal hier een bijdrage aan leveren. Via de lobby in Brussel hebben we input geleverd aan de Europese regelgeving.
Anderhalf jaar geleden zei de Belgische minister “Ik ga alle bitcoin in België confisqueren”. Daaruit blijkt dat de kennis van cryptocurrencies vaak nog onvoldoende is. Het is belangrijk dat mensen weten waar ze het over hebben en hoe een toekomst met bitcoin en blockchain eruit zou kunnen zien.
Het is daarom van belang om in gesprek te blijven met alle partijen, overheden, banken, regelgevende instanties en bedrijven. Dat proberen we als VBNL te bewerkstelligen en dat gaat ons tot nu toe goed af. Zo zorgen we ervoor dat Nederland de innovatie met blockchain zich kan blijven door ontwikkelen”.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...