Bitcoin kende slechtste kwartaal sinds 2011

De bitcoinprijs kende haar slechtste kwartaalprestatie ooit, in procenten het slechtste kwartaal sinds 2011. De prijs van de cryptovaluta is op 1 januari gedaald van 13.412 dollar naar net onder de 7.000 dollar op 31 maart, een daling van meer dan 45 procent.

Na het hoogtepunt van 20.000 dollar halverwege december kelderde de waarde al bijna met een derde voordat het jaar voorbij was. Dit kwartaal piekte de bitcoin op zo’n 17.500 dollar, een paar dagen na de jaarwisseling.
Na 7 januari ging het hard bergafwaarts, binnen een maand zat de cryptvaluta op een waarde van “slechts” 6.000 dollar. De weken daarna bleef de koers schommelen tussen de 8.000 en 10.000 dollar.

Totaalplaatje

De totale marktwaarde van alle crypto’s is teruggevallen van een piek van 800 miljard dollar in december tot iets meer dan 250 miljard dollar. Over het eerste kwartaal verloor de cryptomarkt in totaal zo’n 345 miljard dollar aan waarde.

De forse koersdaling van de afgelopen maanden wil niet zeggen dat alle bezitters van cryptomunten op verlies staan. Beleggers die al langer in bitcoin zitten staan nog op winst. In heel 2017 steeg de koers dan ook met liefst 1400 procent, waarbij de verschillende altcoins nog grotere koersstijgingen zagen.

Veel beginnende cryptobeleggers investeerden in december en januari. Waren er in augustus 2017 nog 135.000 huishoudens in Nederland die in crypto’s belegden, was dat cijfer volgens onderzoeksbureau Multiscope in februari toegenomen naar liefst 865.000 Nederlanders.

FOMO en FUD

De Fear Of Missing Out hakte er dus stevig in, waarbij flink wat mensen de markt betraden met gemiddeld weinig kennis van zaken. Het zorgde wereldwijd voor een flinke stijging in prijs, maar vervolgens ook voor de flinke daling.

Fear Uncertainty and Doubt, wegens onzeker beleid in internationaal toezicht, zorgde er bij de beginnende beleggers voor dat er tegen verlieslatende koersen weer verkocht werd. De beleggers van het eerste uur gingen voor de HODL (hold for dear life) strategie en verkochten hun bitcoins niet.

Dat is tevens te zien aan het marktaandeel dat bitcoin nu weer heeft opgebouwd, dat 45 procent van de markt in handen heeft. In januari stond dit nog op een dieptepunt van iets meer dan 30 procent.

Opvallend is dat het absolute hoogtepunt in bitcoin- en cryptovalutaprijzen aan werd gedaan in december, precies op het moment dat bitcoinfutures hun entree maakten. Zowel de Amerikaanse CME Group als de CBOE kwamen met die futures, waarna de prijs flink inkakte, tot op de dag van vandaag.

bitcoin meester

Hoe verder?

Timing van de markten laten we over aan technisch analisten, maar de werkelijk disruptieve kracht van cryptovaluta, of cryptoactiva zoals de G20 het graag wil noemen, en vooral bitcoin is onveranderd.

Met een grotere adoptie en begrip van het concept mag men spreken van een opbouwend momentum. Hoe de markt prijst – en wanneer – is niet te voorspellen, maar feit blijft dat het waarde heeft. Vooralsnog lijkt de prijs in zijn algemeenheid in een negatief tot consoliderende trend, waarbij een ommekeer nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

Er staat nog veel te gebeuren in cryptoland en daar blijven we dan ook graag over berichten.

Foto: Flickr / BTC Keychain

Inschrijven nieuwsbriefMis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!