China kan niet om de blockchain heen

Een fonds gesteund door de Chinese overheid, het Xiong An Global Blockchain Innovation Fund, is gelanceerd in de Chinese stad Hangzhou om innovatieve bedrijven die bezig zijn met blockchain een steuntje in de rug te geven. Een steuntje ter waarde van 1,6 miljard dollar.

Hangzhou

Het fonds is mede opgericht door de lokale overheid van het Yuhang District, een buitenwijk van Hangzhou, Hangzhou Future Science Town, en Tunlan Investment – een venture capital fonds. Dertig procent van die 1,6 miljard dollar is afkomstig van de overheid.

Hangzhou, dat zo’n 160 kilometer ten zuidoosten van Shanghai ligt, is tevens de thuisbasis van de Chinese e-commerce gigant Alibaba Group Holdings en autoproducent Geely Automobile Holdings, dat tegenwoordig Volvo in bezit heeft.

Blockchain hub

Bob Xu, een bekende Chinese angel investor en oprichter van venture fonds Zhen Fund zal fungeren als adviseur van het fonds. Li Xiaolai en Laomao, de oprichters van INBlockchain Fund, een Chinese investeringsgroep dat zich focust op de blockchain zullen het Xiong An Global Blockchain Innovation Fund gaan leiden.

Hangzhou was al eerder in het nieuws, gezien het een industrieel blockchain park alsook een incubatiecenter voor start-ups en een onderzoekscentrum heeft opgezet. Zeker tien bedrijven die zich bezig houden met blockchain zullen zich op het park gaan vestigen.

Centrale bank

Terwijl minister president Mark Rutte met een flinke delegatie de Nederlandse handel met China in goede banen probeert te leiden zal blockchain, bitcoin of crypto’s niet per se het eerste zijn wat er besproken zal worden.

Toch jammer.

De Chinese overheid lijkt er alles aan te doen om crypto’s in eigen hand te houden maar laat ook blijken, ondanks alle negatieve media-aandacht, dat zij in de blockchain gelooft.

Afgelopen maand lanceerde het tevens in Hangzhou gevestigde Zhongchao Blockchain Research Institute, een instituut dat valt onder de People’s Bank of China (PBoC – Chinese centrale bank), een open registratieplatform voor de blockchain. Voor China het eerste blockchain platform gesteund door haar centrale bank.

https://twitter.com/8bitandstuff/status/983332690689540098

Brede acceptatie

Terwijl de blockchain het nieuwe toverwoord is proberen lokale Chinese overheden ondersteunende beleidsmaatregelen door te drukken voor blockchain start-ups. Afgelopen maand werd al bekend dat Guiyang, hoofdstad van de provincie Guizhou in zuidwest China, ook al ondersteunende wetten door had gevoerd voor bedrijven bezig met de blockchain.

Daarmee wordt duidelijk dat China aan de ene kant bijzonder sceptisch is tegenover de open, decentrale en disruptieve kracht die bitcoin bezit, maar de blockchaintechniek aan de andere kant niet kan negeren.

Bron: China Money Network

Foto: Flickr / Matthias Ripp

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!