Gereguleerde instellingen in India verboden met crypto’s om te gaan

Volgens de Reserve Bank of India (RBI) mogen banken en andere financiële instellingen onder haar toezicht geen diensten meer verlenen aan personen en ondernemingen die te maken hebben met cryptovaluta’s. Een bijzonder straffe opstelling.

Verklaring

Een schriftelijke verklaring maakte duidelijk dat alle financiële instellingen in het land die momenteel diensten aanbieden die met cryptovaluta’s te maken hebben verplicht zijn daarmee binnen bepaalde termijn te stoppen.

Gouverneur BP Kanungo van RBI verduidelijkte tijdens een persconferentie dat die tijdslimiet op drie maanden zal liggen. De nieuwe maatregel werd gisteren aangekondigd in een verklaring:

“In view of the associated risks, it has been decided that, with immediate effect, entities regulated by RBI shall not deal with or provide services to any individual or business entities dealing with or settling [cryptocurrencies]”

Regulatie

De maatregel komt op een moment dat regelgevende instanties wereldwijd grip op de cryptocurrencymarkten proberen te krijgen. Onder meer die ontwikkeling zorgt ervoor dat de cryptomarkt sinds begin dit jaar zich in een dalende trend begeeft.

Het standpunt van de Indiase autoriteiten ten aanzien van crypto’s is verre van positief en India mag, op de ban van China na, gezien worden als land dat de grofste maatregelen neemt tegen cryptovaluta’s.

Geen verbod

Onlangs herhaalde de Indiase minister van Financiën Arun Jaitley het standpunt van de regering dat cryptovaluta’s geen wettig betaalmiddel zijn. Daarbij gaf hij ook aan dat de autoriteiten “alle maatregelen zullen nemen om het gebruik van crypto’s bij financiering van onwettige activiteiten of als onderdeel van het betalingssysteem te verbannen”.

India heeft nog geen volledig beleid inzake cryptovaluta’s en ook met de nieuwe maatregelen is er nog geen sprake van een definitief verbod op bitcoin en soortgenoten. Iets wat in principe ook onmogelijk is, of men moet het internet af gaan sluiten en iedereen die crypto’s bezit op gaan sluiten.

Daarnaast: gekeken naar handelsvolumes mag India een bijzonder kleine speler worden genoemd. De maatregel zal hoogstwaarschijnlijk dan ook weinig invloed hebben op de cryptomarkten.

Bron: RBI

Foto: Flickr / Barney Moss

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!