IMF directrice ziet potentieel voor cryptomunten

Vorige week berichtten we al dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol weggelegd ziet voor crypto’s in het monetair en financieel systeem.

Ondertussen pakken ook de gevestigde media het nieuws op dat cryptomunten volgens topvrouw Christine Lagarde geen directe bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit in de wereld. Volgens Lagarde is er veel aandacht voor de risico’s maar mogen de voordelen van digitale valuta’s niet worden vergeten.

Christine Lagarde

In een blog op de website van het IMF legde Lagarde gisteren uit dat cryptomunten het mogelijk maken snel grensoverschrijdende betalingen te doen. De technologie zou daarnaast kunnen helpen financiële markten efficiënter te laten werken.

Lagarde: “Just as a few technologies that emerged from the dot-com era have transformed our lives, the crypto-assets that survive could have a significant impact on how we save, invest and pay our bills. That is why policymakers should keep an open mind and work toward ¬¬an even-handed regulatory framework that minimizes risks while allowing the creative process to bear fruit”

En met diezelfde technologie moet het mogelijk zijn om allerlei vertrouwelijke data op een veilige manier op te slaan, aldus Lagarde. In opkomende economieën kan dit volgens haar weer helpen bij het garanderen van eigendomsrechten en het creëren van een gunstig investeringsklimaat.

Centrale banken

Ook de Bank for International Settlements (BIS), ook wel de centrale bank der centrale banken genoemd, liet vorig jaar al weten dat het positief staat tegenover cryptovaluta’s en de mogelijkheid voor centrale banken om een eigen cryptomunt uit te geven.

Special Drawing Right

Volgens Lagarde is het onvermijdelijk dat veel cryptovaluta’s niet zullen overleven, maar dat dit waarschijnlijk niet tot grote problemen zal leiden. De banden tussen de cryptomunten en de rest van het financiële systeem zijn immers nog uiterst beperkt zijn.

Iets om in het achterhoofd te houden is volgens de IMF-topvrouw wel dat veel van die cryptomunten veelal privaat geregeld zijn, niet door overheden. Dat maakt het voor centrale banken lastiger om in te grijpen als er iets misgaat.

Lagarde vindt het daarom het onderzoeken waard, zoals we vorige week aangaven, of centrale banken zelf niet met een eigen cryptomunt kunnen komen. Het IMF zou daarbij een cryptoversie van haar SDR uit kunnen geven.

Bron: IMF

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!