IMF ziet rol weggelegd voor crypto’s in toekomstig monetair en financieel systeem

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) publiceerde gisteren een document waarin wordt onderzocht of er een bredere rol voor de SDR is weggelegd in het wereldwijde financiële stelsel.

Zij stellen zichzelf de vraag of de SDR bij zou kunnen dragen tot een soepele werking en de stabiliteit van het internationaal monetair stelsel (IMS). Daarbij eindigde het document met enkele pagina’s geweid aan cryptovaluta’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SDR en goud

De SDR staat voor Special Drawings Right, in het Nederlands trekkingsrechten, certificaten die binnen het systeem van Bretton Woods inwisselbaar waren tegen goud en die in internationaal verband als betaalmiddel gelden.

Sinds 1 december 2015 zijn die SDR’s gebaseerd op de Amerikaanse dollar, de euro, de Chinese yuan, de Japanse yen en het Britse pond sterling.

Iedere vijf jaar bekijkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of de samenstelling van het mandje valuta in de SDR de economische en financiële verhoudingen in de wereld reflecteert.

Goud speelde een centrale rol in het internationale monetaire systeem tot het Bretton Woods-systeem in 1973 ophield te bestaan. Sindsdien nam de rol van goud af maar het blijft een belangrijke activa in reserveaanhoudingen van verschillende landen.

Zo houdt De Nederlandsche Bank nog steeds meer dan 60 procent van haar reserves in goud (top 10). Daarnaast is ook het IMF een van de grootste officiële aanhouders van het edelmetaal (top 5).

Drie verschillende SDR

In het document worden zwakke punten onderzocht die door drie concepten van de SDR zouden kunnen worden verholpen. Daarbij is sprake van de officiële SDR, de door het IMF beheerde reservetegoed (ook wel O-SDR). Dit zijn de certificaten die binnen het systeem van Bretton Woods inwisselbaar waren tegen goud en die in internationaal verband als betaalmiddel gelden.

Naarmate het IMS evolueerde, en ondanks de doelstellingen van de tweede wijziging van de statuten om van de SDR “de belangrijkste reserve in het internationale monetaire stelsel” te maken, is haar aandeel in de reserves klein gebleven.

Als tweede de “market SDR’s” of M-SDR’s, de SDR’s uitgedrukt in financiële instrumenten. En als derde de SDR als rekeneenheid, de U-SDR’s. De belangstelling voor de SDR als rekeneenheid en denominatie voor financiële instrumenten is periodiek geweest – met een hoogtepunt kort na de ineenstorting van het Bretton Woods-systeem, maar ook die adoptie is laag gebleken.

Het doel van de oprichting van de O-SDR was “te voorzien in de wereldwijde behoefte op lange termijn … om de bestaande reserves aan te vullen …”. De waarde ervan werd vastgesteld in goud, maar er werd rente betaald, een combinatie die het naar verwachting tot een aantrekkelijke reserveactiva zou maken.

SDR in combinatie met cryptovaluta’s

Nieuwe technologieën zouden kunnen helpen om een begin te maken met een bredere toepassing van de SDR als de meer fundamentele uitdagingen, waarmee de SDR wordt geconfronteerd, kunnen worden overwonnen. Zo schrijft het IMF in het gisteren gepubliceerde paper.

Hoewel het gebruik van de SDR momenteel eerder door politieke en economische uitdagingen dan door technologie wordt beperkt, is er meer werk nodig om na te gaan hoe FinTech kan helpen om de initiële marktontwikkeling te boven te komen.

En daarin ziet het IMF wel een rol weggelegd voor cryptovaluta’s en de distributed ledger technology (blockchain) om de SDR de reservemunt van de wereld te maken.

“Cryptocurrencies could facilitate the transformation of cross-border payments toward DLT-based systems. Cryptocurrencies issued by central banks (CBCCs) might be more trusted and potentially address some shortcomings of private cryptocurrencies, for example by providing a stable link to fiat money”

Risico’s

Daarbij ziet het IMF ook zeker de nodige risico’s aangaande bitcoin en crypto’s in de huidige vorm. En dan met name voor het huidige monetaire stelsel.

“Private cryptocurrencies could complicate functioning of central banks by creating an alternative to official fiat money and thus eroding the monetary base”

Zij vormen daarnaast onbekende risico’s voor de financiële stabiliteit, zo schrijft zij, met name in tijden van financiële stress. Daarnaast het welbekende punt van mogelijkheid tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Conclusies?

Het IMF ziet zichzelf niet graag verdwijnen uit het internationale monetaire stelsel en is naarstig op zoek een oplossing te vinden, zeker ook voor het wereldwijde schuldenprobleem dat met de dag groeit (de kans op een crisis die de banken- en huizencrisis van 2007 voorbijschiet is, is immers enkel toegenomen).

Ziet goud nog steeds als belangrijk onderdeel van het wereldwijde financiële maar vooral monetaire systeem.

Het ziet mogelijkheden met de SDR een cruciale (en dominante) rol te spelen in het toekomstige financiële en monetaire stelsel.

En daarbij is volgens haar mogelijk een rol weggelegd voor crypto’s en DLT’s. Het IMF ziet daarbij tevens de dreiging die cryptovaluta’s kunnen vormen voor het huidige monetaire en financiële systeem.

Best een dingetje, die crypto’s.

Bronnen: IMF

Foto: Flickr / Bruno Sanchez-Andrade Nuño

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
crypto'sDLTIMF