mining » Chinese producenten van bitcoin mining rigs gaan voor miljardenbeursgangen

Chinese producenten van bitcoin mining rigs gaan voor miljardenbeursgangen

Canaan Creative, de op een na grootste producent van bitcoin mining rigs, liet gisteren weten een beursgang te doen in Hongkong. Het Chinese bedrijf probeert daarmee naar verluidt 1 miljard op te halen.

Daarmee zou het de eerste officiële IPO zijn (niet te verwarren met ICO) gerelateerd aan crypto dat zoveel geld op weet te halen. De beursintroductie zal naar verwachting al in juli plaatsvinden.

Toeval

Canaan Creative staat bekend om haar massaproductie aan bitcoin mining chips, de zogenaamde application-specific integrated circuits (ASIC’s), onder de merknaam Avalon. Het bedrijf komt na het eveneens Chinese Bitmain als ’s werelds grootste leverancier van bitcoin mining rigs.

Het toeval wil dat Bitmain, een bedrijf dat vooral cryptomijnbouwfaciliteiten in Europa en Canada ontwikkelt, gisteren aankondigde dat het een financieringsronde van 110 miljoen dollar in Circle leidt. Circle is de bekende Amerikaanse crypto exchange en wallet service dat op steun mag rekenen van niemand minder dan Wall Street zakenbank Goldman Sachs.

Een ander toeval, het Chinese Ebang, een andere toonaangevende ASIC-maker die eerder de beurs van Shenzhen verliet, is ook al bezig met een beursgang in Hongkong, waar ook zij 1 miljard dollar op wil halen.

Naarmate China zijn controle over de cryptomijnbouwindustrie verscherpt, verschuift de aandacht van China’s belangrijkste spelers dus steeds meer naar het buitenland (Hongkong betreft een Speciale Bestuurlijke Regio van China, waarin tot 2047 niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China).

Lucratief

De filing gisteren door Canaan aan de beurs van Hongkong geeft daarnaast aan hoe lucratief het maken van bitcoin mijnbouwhardware is. Het bedrijf bleek vorig jaar een omzet te generen van 204 miljoen dollar. Dat betrof een 27-voudige stijging ten opzichte van twee jaar daarvoor. De winst in 2017 kende zelfs een stijging van meer dan 230 keer ten opzichte van 2015.

Vorig jaar verkocht Canaan in totaal 294.523 Avalon ASIC’s, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar geleden. Vooral de VS en Zweden bleken vorig jaar de belangrijkste overzeese markten. Wat ook aangeeft hoezeer de prijzen van die mining hardware tig maal over de kop is gegaan.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr / Nathan11466

Inschrijven nieuwsbriefNieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

‘Tether lanceert stablecoin gedekt door Chinese yuan van Belgische bank’

Wessel Simons

Cryptomunt voor China? Volgens de People’s Bank of China is hij ‘klaar’

Marloes van der Scheer

Chinese autoriteiten onderzoeken mogelijke exit scam van EtherDelta

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder