Nieuws » Whales hebben een derde van de totale bitcoinmarkt in bezit

Whales hebben een derde van de totale bitcoinmarkt in bezit

Een groep van zo’n 1.600 investeerders had in april bijna een derde van alle bitcoins in bezit. Ze staan bekend als ‘whales’, oftewel bezitters van zeer grote hoeveelheden bitcoins, het gaat om een totale waarde van 37,5 miljard dollar.

  bitcoin meester  

Chainalysis

Deze 1.600 beleggers, waarvan niet bekend is of het ook dubbele accounts betreffen, hebben in iedere wallet zeker 1.000 bitcoins. Iets minder dan 100 van die 1.600 wallets bevat zelfs tussen de 10.000 en de 100.000 bitcoins.

De beroemde maar nog steeds onbekende Satoshi Nakamoto, de uitvinder van de bitcoin, is hoogstwaarschijnlijk niet meegenomen in de analyse. Hij zou 1 miljoen bitcoins in bezit hebben.

Samen bezitten de 1.600 met 37,5 miljard dollar in ieder geval bijna een derde van de huidige 17 miljoen bitcoins, zo blijkt uit data van Chainalysis.

Risico

Dat er zoveel bitcoins in zo weinig handen zijn, druist in tegen de oorspronkelijke doelstelling van de cryptomunt: een eerlijk alternatief voor het huidige centrale monetair systeem.

Daarnaast vergroot een concentratie als deze het risico op volatiliteit: handelingen van een klein aantal investeerders kunnen daarmee grote gevolgen hebben.

Dr Garrick Hileman, hoofd research bij Blockchain en medeoprichter van Mosaic.io: “A number of these larger holders do communicate with each other, they know each other, they take stock of market activity”

Maar voor diegene, als een Nakamoto, is het weinig interessant om het concept op deze wijze dood te laten bloeden. Zou men op grote schaal dumpen of manipuleren dan is de bitcoin geen lang leven beschoren.

Dat manipulatie aan de orde van de dag is en whales actief zijn is een zekerheid, maar zeker de mensen die er vanaf het begin inzitten hebben een groter plan voor ogen.

Minste concentratie

Aaron Brown, voormalig managing director en head of financial markets research bij AQR Capital Management, gaf in december al aan dat ongeveer 1.000 gebruikers 40 procent van de markt in handen heeft. Op zich dus niets nieuws.

Spencer Bogart, managing director en head of research bij Blockchain Capital: “Bitcoin has the least concentrated ownership”

Het gevaar is bij de kleinere cryptovaluta’s blijkbaar veel groter. Volgens Alex Sunnarborg, medeoprichter van crypto hedge fund Tetras Capital, hebben de top 100 bitcoinadressen 17,3 procent van de bitcoinmarkt in handen.

Bij nummer twee ethereum zou dat al 40 procent zijn. En bij nog kleinere munten, als gnosis, qtum en storj lag dat eind vorig jaar op de 90 procent.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr / Gregory “Slobirdr” Smith

Inschrijven nieuwsbriefMeepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op Facebook, Twitter of Telegram.

Gratis Nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchainsGerelateerde berichten

Maakt bitcoin (BTC) koers zich op voor nieuwe stijging richting $8.400?

Wessel Simons

Clash Bitcoin en BCH: weddenschap $10.000 tussen Tone Vays en Roger Ver

Arnold Hubach

Gaat de koers van bitcoin (BTC) uitbreken richting $9.600 na consolidatiefase?

John van Meer
Blijft GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.