Bitcoin en marktsentiment negatief; SEC wijst Bitcoin ETF van Winklevoss tweeling af

De Securities en Exchange Commission (SEC) heeft de aanvraag voor een Bitcoin ETF van de tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss opnieuw afgewezen. Slecht nieuws lijkt het voor de cryptogemeenschap want de gehele markt gaat een stuk lager. Bitcoin staat ondertussen bijna 4 procent in de min, net onder de 8.000 dollar per munt.

Bitcoin ETF

Een Bitcoin-ETF zou het makkelijker maken te beleggen in de cryptovaluta zonder de munt daadwerkelijk te kopen. Het beleggingsfonds bootst het rendement van de bitcoin na. De invoering hiermee zou de bitcoinmarkt enorm kunnen vergroten, omdat ook de institutionele beleggers hiermee een gereguleerd investeringsvehicle in cryptovaluta in handen krijgen.

Het betreft overigens niet een afwijzing voor de meest geanticipeerde Bitcoin ETF-aanvraag door VanEck en SolidX, die volgende maand op de planning staat.

Winklevoss

Een tijd geleden werd de eerste aanvraag van de gebroeders Winklevoss voor een Bitcoin ETF al afgewezen door de SEC. De reden was toen dat de Bitcoin volgens hen nog niet klaar was om mainstream te gaan.

Ook schreef de SEC dat er regels moeten zijn om fraude en marktmanipulatie te voorkomen om beleggers te beschermen, terwijl het nog een volledig ongereguleerde markt betreft. Geen goed idee volgens de SEC. Het komt nu eigenlijk op hetzelfde neer.

“The Commission does not find, pursuant to Section 19(b)(2) of the Exchange Act, that the proposed rule change, as modified by Amendments No. 1 and 2, is consistent with the requirements of the Exchange Act and the rules and regulations thereunder applicable to a national securities exchange, and in particular, with Section 6(b)(5) of the Exchange Act”

De bewering van de tweeling, dat cryptomarkten uniek resistent zijn tegen manipulatie wordt volgens de SEC niet ondersteunt. Een teleurstelling voor de gebroeders Tyler en Cameron Winklevoss en de Chicago Board Options Exchange (CBOE), die een voorstel voor een zogeheten indextracker of ETF op de bitcoin indienden bij de Amerikaanse toezichthouder.

Het laatste woord

Die wil daar dus nog niet aan en wees voor de derde keer een bitcoin-ETF af. Volgens de SEC is de onderliggende markt voor het eenvoudige beleggingsfonds nog steeds niet bestendig tegen manipulatie.

Maar daarmee is het nog niet gedaan! Ten eerste vinden de broers een bijzonder opvallende medestander aan hun zijde: SEC-bestuurder Helen Pierce keert zich in een specifieke verklaring tegen het besluit van de toezichthouder.

En daarnaast mag er vanuit worden gegaan dat er nog vele Bitcoin-ETF aanvragen zullen volgen. De eerstvolgende is van VanEck en SolidX. Deze Bitcoin-ETF zal volgende maand wel of geen goedkeuring krijgen. Een tweede in de pijplijn betreft een cryptocurrency index ETF, aangevraagd door Bitwise Asset Management. Meer nieuws zal dus zeker volgen!

Bronnen: CNBC, Investing.com, SEC

Foto: Flickr / TechCrunch

Inschrijven nieuwsbrief



Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!