Coin Highlight #1: DASH, digitale privacycash

Door Pim Piepers – Dash (voorheen Darkcoin en Xcoin) is een relatief vroege fork (2014) van bitcoin en is de laatste jaren uit gegroeid tot een stevige munt.
Opvallend van Dash is dat het een Proof of Work én een Proof of Stake coin is. Dus je kan hem delven (minen) en je kan (mede-) eigenaar zijn van een masternode (staking). Dat noemen ze een hybride PoW PoS: een munt die beiden kan. Investeren in een Dash masternode is best heftig, maar het kan wel renderen over de lange termijn.

Renderen, dat doet het wel voor Evan Duffield, uitvinder en voormalig CEO van Dash. Hij is een redelijk openbaar figuur wat niet per se altijd het geval is in crypto. Hij zou zelf nog ruim in de slappe was zitten aldus dit vage Reddit bericht. Als je kijkt naar het team van Dash, dan valt wel op dat er veel anonieme bijdragers zijn. Doet de missie van Dash wel eer aan, want Dash is ook een privacy gerichte cryptocoin.

bitcoin meester

Govern the treasury, matey!

Het governance systeem van DASH werkt volgens een treasury systeem (het gedecentraliseerde governance blockchain systeem) waarbij 10% van alle coins gebruikt worden voor het zichzelf draaien van de organisatie Dash.

Het vereist wat fantasie. Het is in wezen een als een open source community opgesteld; de mensen die bijdragen aan het project werken zoals bij een gecentraliseerd bedrijf en hebben functies. Er is een CEO, een marketing directeur, onderzoekers, ontwikkelaars, noem maar op. Het grote verschil is echter dat het bedrijf zichzelf financiert met Dash, door middel van mining en staking.

Het is een perfect voorbeeld van hoe een coin kan evolueren uit de ‘moeder’ coin, bitcoin. En dat met een duidelijk traject om gedecentraliseerd een team te laten draaien aan het project.

Natuurlijk zal niet iedereen dat per se puur gedecentraliseerd vinden…

Digitale cash, niks meer, niks minder

Dat maakt deze cryptomunt interessant, want je kan zelf kiezen hoe je er mee om gaat. Ze zijn de één van de eerste cryptomunten die zichzelf voor doen als digitale cash, met alle gemakken van dien. Een leuk detail is dat ze al redelijk veel partijen hebben die hen gebruikt. Dash wil simpelweg digitale cash zijn en hebben een grote drang naar adoptie.

Dash heeft geen roadmap meer, het is een project wat constant ontwikkelt. Het is een  Het meest recente is een publicatie van de laatste technische updates en ontwikkelingen. Geen glimmend marketing apparaat op dit moment, zo lijkt het.

Maar misschien is dat ook niet meer nodig. Het project staat als een huis, hoewel de prijs de laatste maanden evenals de andere coins het niet per se geweldig doet, is een Dash coin nog steeds 250 dollar waard (max ooit 1433 dollar(!)). Qua koersverloop kunnen we Dash en Bitcoin haast naadloos over elkaar heen leggen:

Koersverloop Bitcoin afgelopen jaar.
Koersverloop Bitcoin afgelopen jaar.
Koersverloop Dash afgelopen jaar.
Koersverloop Dash het afgelopen jaar

Op zich niet verrassend voor een directe bitcoin fork, Dash lijkt er op in veel opzichten, maar wordt anders toegepast en is nog meer op privacy en gemak gericht.

Er is onlangs een leuke nieuwtje uit gekomen, Dash wordt met een aantal andere munten geintegreerd in het populaire WordPress webshop programma WooCommerce.

Tegenwoordig weten we niet of dit soort goed nieuws ook goed is voor de prijs van Dash.

Een eigen masternode draaien ( a 1000 Dash coins) is nog steeds een pittige onderneming en de returns zijn ook nog steeds redelijk, aldus dit diepverstopte linkje.

Overall maakt dit Dash een kansrijke coin en zal hij voorlopig niet uit zicht verdwijnen.

Interview Robert Wiecko, COO van Dash

Tijdens Money2020 sprak Bitcoin MagazineNL met Robert Wiecko, de Chief Operations Officer bij Dash.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Dinsdagavond 10 juli organiseert Pim een gratis crypto start-up avond.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!