Nieuwsberichten » Regulatie » EU-rapport maant toezichthouders cryptovaluta’s niet te verbieden

EU-rapport maant toezichthouders cryptovaluta’s niet te verbieden

In een recent verslag van het Europees Parlement krijgen beleidsmakers en regelgevers het advies om cryptovaluta’s niet te negeren. Ook een verbod zou geen slimme zet zijn, aldus de auteurs.

“Virtual currencies and central banks monetary policy: challenges ahead”

Het Europees Parlement publiceerde een diepgaande analyse met als titel “Virtual currencies and central banks monetary policy: challenges ahead”. In het rapport wordt besproken hoe crypto’s moeten worden behandeld, hoe ze te belasten en welke gevolgen ze kunnen hebben voor het financiële stelsels en de monopolypositie van centrale banken op het gebied van gelduitgifte. In het document wordt erkend dat virtuele currencies (VC’s) vaak “cryptocurrencies” worden genoemd omdat de meeste VC’s in hoge mate afhankelijk zijn van het gebruik van cryptografische algoritmen.

De auteurs van het document schrijven: “In our opinion, this term is misleading and may have a pejorative meaning, so we will not use it in our paper”

Niet te negeren

In het document worden VC’s specifiek gedefinieerd als privaat geld dat gewoonlijk gedecentraliseerd is, uitsluitend in digitale vorm bestaat, voor het merendeel gebaseerd is op de blockchaintechnologie en een mondiaal karakter hebben.

“Policy makers and regulators should not ignore VCs, nor should they attempt to ban them. Both extreme approaches are incorrect”

VC’s moeten door regelgevers en toezichthouders als elk ander financieel instrument worden behandeld in verhouding tot het marktbelang, de complexiteit en de daaraan verbonden risico’s ervan, aldus de auteurs. Gezien het mondiale, grensoverschrijdende karakter wordt aanbevolen dergelijke regelgeving in alle jurisdicties te harmoniseren. Daarnaast wordt aanbevolen om beleggingen in cryptocurrency’s op dezelfde wijze te belasten als beleggingen in andere financiële activa.

Gevolgen voor financiële systeem

Na analyse van de mogelijke impact van cryptovaluta’s op het monetaire systeem, kwamen de auteurs tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat cryptovaluta’s het potentieel hebben om te concurreren met fiat geld, uitgegeven door centrale banken.

“The monetary dominance of major central banks and major currencies seems to remain unchallenged in the near future”

In het verslag verder de conclusie dat de vraag naar cryptovaluta’s niet af zal nemen en door eenieder serieus moet worden genomen. Economen die cryptovaluta’s afwijzen, ze beschouwen als fraude, het simpelweg als handig instrument voor het witwassen van geld zien, en het belang ervan wegwuiven, vergissen zich. Aldus het rapport.

Niet direct slecht nieuws te noemen voor de crypto’s. Sterker: een meer bullish signaal lijkt eigenlijk niet voorhanden.

Bron: European Parliament

Foto: Flickr / MPD01605

Inschrijven nieuwsbrief 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Uitspraken Trump positief voor BTC | BITCOIN flink omlaag | Shell investeert in blockchainstartup

Fomoflash

Sport en bitcoin: Ook Miami Dolphins gaat cryptovaluta accepteren

Job Nijsen

Shell investeert in blockchainstartup LO3

Job Nijsen

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder