EU-rapport maant toezichthouders cryptovaluta’s niet te verbieden

In een recent verslag van het Europees Parlement krijgen beleidsmakers en regelgevers het advies om cryptovaluta’s niet te negeren. Ook een verbod zou geen slimme zet zijn, aldus de auteurs.

“Virtual currencies and central banks monetary policy: challenges ahead”

Het Europees Parlement publiceerde een diepgaande analyse met als titel “Virtual currencies and central banks monetary policy: challenges ahead”. In het rapport wordt besproken hoe crypto’s moeten worden behandeld, hoe ze te belasten en welke gevolgen ze kunnen hebben voor het financiële stelsels en de monopolypositie van centrale banken op het gebied van gelduitgifte. In het document wordt erkend dat virtuele currencies (VC’s) vaak “cryptocurrencies” worden genoemd omdat de meeste VC’s in hoge mate afhankelijk zijn van het gebruik van cryptografische algoritmen.

De auteurs van het document schrijven: “In our opinion, this term is misleading and may have a pejorative meaning, so we will not use it in our paper”

Niet te negeren

In het document worden VC’s specifiek gedefinieerd als privaat geld dat gewoonlijk gedecentraliseerd is, uitsluitend in digitale vorm bestaat, voor het merendeel gebaseerd is op de blockchaintechnologie en een mondiaal karakter hebben.

“Policy makers and regulators should not ignore VCs, nor should they attempt to ban them. Both extreme approaches are incorrect”

VC’s moeten door regelgevers en toezichthouders als elk ander financieel instrument worden behandeld in verhouding tot het marktbelang, de complexiteit en de daaraan verbonden risico’s ervan, aldus de auteurs. Gezien het mondiale, grensoverschrijdende karakter wordt aanbevolen dergelijke regelgeving in alle jurisdicties te harmoniseren. Daarnaast wordt aanbevolen om beleggingen in cryptocurrency’s op dezelfde wijze te belasten als beleggingen in andere financiële activa.

bitcoin meester

Gevolgen voor financiële systeem

Na analyse van de mogelijke impact van cryptovaluta’s op het monetaire systeem, kwamen de auteurs tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat cryptovaluta’s het potentieel hebben om te concurreren met fiat geld, uitgegeven door centrale banken.

“The monetary dominance of major central banks and major currencies seems to remain unchallenged in the near future”

In het verslag verder de conclusie dat de vraag naar cryptovaluta’s niet af zal nemen en door eenieder serieus moet worden genomen. Economen die cryptovaluta’s afwijzen, ze beschouwen als fraude, het simpelweg als handig instrument voor het witwassen van geld zien, en het belang ervan wegwuiven, vergissen zich. Aldus het rapport.

Niet direct slecht nieuws te noemen voor de crypto’s. Sterker: een meer bullish signaal lijkt eigenlijk niet voorhanden.

Bron: European Parliament

Foto: Flickr / MPD01605

Inschrijven nieuwsbriefMis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!