Nieuws » Banken verbruiken meer dan drie keer zoveel energie dan bitcoin

Banken verbruiken meer dan drie keer zoveel energie dan bitcoin

Het energieverbruik voor het minen van bitcoin werd een hot topic, naarmate de populariteit van de cryptocurrency groeide. Een onderzoeker aan de Universiteit van Pittsburg geeft echter aan dat dit een zinloze discussie betreft.

Werkelijke uitstoot

Volgens Katrina Kelly-Pitou, onderzoekster clean energy technology aan de Universiteit van Pittsburg, gaat het populaire debat over de vraag of het elektriciteitsverbruik van het bitcoin-netwerk al dan niet ernstige schade toebrengt aan ons klimaat niet de goede kant op.

Onder verwijzing naar recente studies, die suggereren dat bitcoin het verbruik van elektriciteit op wereldschaal drastisch verhoogt, beweert Kelly-Pitou dat experts een aantal van de basisprincipes achter hernieuwbare energiesystemen niet begrijpen.

De elektriciteitsproductie kan namelijk toenemen zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. In plaats van te focussen op hoeveel energie bitcoin gebruikt, zou de discussie zich moeten richten op wie het produceert en op wat voor wijze dat gebeurt.

  bitcoin meester  

Energieverbruik is relatief

Hoewel ze de aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit die gebruikt wordt voor het minen van bitcoin niet willen verwaarlozen, merkt ze op dat enkel banken al naar schatting 100 terawatt verbruiken. Dat is iets meer dan drie keer zoveel als de energie die verbruikt wordt voor het minen van bitcoin.

Een andere opmerking die zij maakt: Er van uitgaande dat bitcoin’s energieverbruik maal 100 gaat zou dat nog steeds slechts 2 procent bedragen van het totale energieverbruik in de wereld.

Volgens Kelly-Pitou zou de focus dan ook niet moeten liggen op het energieverbruik maar op de daadwerkelijke uitstoot die bitcoin produceert en hoe dit verminderd kan worden. Anders zou je met hetzelfde gemak en met meer overtuiging kunnen zeggen dat banken werkelijk een energieprobleem hebben.

Verkeerde conclusies

Onlangs concludeerde een nieuwe studie wederom dat bitcoin een energieprobleem heeft. Dat probleem zou wereldwijd klimaatverandering kunnen beïnvloeden.

Volgens Kelly-Pitou is er echter onvoldoende informatie om dit soort beweringen te staven. Dezelfde mening wordt gedeeld door Stanford-docent Jonathan Koomey.

Koomey: “For two decades, people have been eager to overestimate electricity use by computing. My concern is that we simply don’t have adequate data to come to the strong conclusions that he’s coming to”

Hij gaf tegenover NBC aan dat toen internet in opkomst was eenzelfde soort conclusie werd getrokken, toenmaals aangaande het internet.

Eind jaren ’90 werd beweerd dat tegen 2010 de helft van de Amerikaanse energieproductie nodig zou zijn om het internet in de lucht te houden. Uiteindelijk bleek het uit te komen op slechts 2 procent.

Bronnen: NBC News, Phys, ZME Science

Foto: Flickr / Crypto360

Inschrijven nieuwsbrief 

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin mining bedrijf uit Canada koopt 2500 nieuwe A10’s

Arnold Hubach

5 nieuwtjes over Bitcoin (BTC) om de week mee te beginnen

Arnold Hubach

Bitcoin aan de vooravond van Bakkt | Bitcoin gaat naar $100.000 in 2022 | Crypto update

Fomoflash

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder