Nieuwsberichten » Bitcoin » Onderzoek Yale: zoektermen Google en Twitter beïnvloeden koers bitcoin

Onderzoek Yale: zoektermen Google en Twitter beïnvloeden koers bitcoin

Niet geheel verrassend, maar zoektermen in Google en Twitter correleren met de koers van bitcoin, blijkt uit onderzoek van National Bureau of Economic Research (NBER). De onderzoekers, de economen Yukun Liu en Aleh Tsyvinski van Yale University, concluderen dat cryptovaluta anders dan bijvoorbeeld aandelen, veel afhankelijker zijn van de dagelijkse hype op social media.

Bitcoin zoekterm

Kortom, de cryptovalutamarkt reageert anders op externe factoren (consumentenvertrouwen, bedrijfsnieuws etc) dan de ‘normale’ financiële markten. De onderzoekers duiden het als “crypto-specifieke factoren”. Dat betekent dat deze markt sterker reageert op nieuws op sociale media. Zo zijn zoekopdrachten op Google en Twitter onderzocht. Zodra er sprake was van een statistische afwijking (stel: er wordt veel meer gezocht op bitcoin), dan reageert de koers daar direct op. Iets wat bij aandelen en bijvoorbeeld goud niet of veel minder gebeurt. Zoekacties als “bitcoin hack” zorgt anderzijds voor een lichte koersdaling.

Volatiele cryptomarkt

Nogmaals wordt bevestigd dat deze markt een stuk volatieler is, iets wat de afgelopen weken weer duidelijk is geworden. Eerder deze week, toen de Amerikaanse toezichthouder SEC zijn besluit over een mogelijk bitcoin-beleggingsfonds (ETF) heeft uitgesteld, zakte de markt fors in. Volgens sommigen is deze fikse correctie ook weer een overreactie. Het uitstellen van een dergelijk besluit komt namelijk vaker voor.
Anderzijds heeft de markt wellicht ook weer te sterke verwachtingen gehad dat een bitcoinfonds al in de ‘pocket’ was. Op 30 september, w weten we meer.

Google Trends


Kijken we naar Google Trends, dan ligt de piek – niet geheel verrassend – nog op eind 2017.

Koersstijgingen

De koersstijgingen die worden genoemd zijn 2,75% (Google Search) en 2,5% (Twitter), zodra er dus significant meer gezocht wordt op de term bitcoin. De onderzoekers hebben de prijsindex van Coindesk gebruikt voor hun onderzoek en zich beperkt tot de koersen van bitcoin, ethereum en XRP.
Ze maakten gebruik van de zogenaamde analysetool CAPM, die werkelijke rendementen tegen geprojecteerde rendementen kan afzetten en daarbij een grote brok data in haar analyse kan meenemen (koersen euro, goud en macro-economische factoren zoals consumentenvertrouwen).

Bron: Coindesk

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers richting $11.400?

John van Meer

Bitcoin (BTC) door $11.000 na uitspraken Witte Huis, altcoins herstellen

Wessel Simons

Trump-regering ziet witwassen via bitcoin (BTC) en cryptomunten als ‘nationale veiligheidskwestie’

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder