Profiel ‘Amsterdamse Bitfury’: grootmacht in de cryptowereld

Eerder was Bitmain aan de beurt: de crème de la crème in blockchain en crypto. Maar we kunnen niet achterblijven met een artikel over die andere grootmacht binnen de crypto- en blockchainwereld:  Bitfury, dat Amsterdam haar hoofdkantoor heeft.

Bitfury Group

Bitfury is op Bitmain na de grootste miner ter wereld en ’s werelds meest toonaangevende onderneming op het gebied van full-service blockchaintechnologie. Ook is het een belangrijke aandeelhouder van diverse bedrijven gerelateerd aan crypto, waaronder het Canadese Hut 8 en Emercoin. Het is een bijzonder gediversifieerd blockchainbedrij: de grootste miner buiten China en ontwikkelaar van zowel software als hardware voor het werken met de bitcoinblockchain.

In 2011, opgericht door de Rus Valery Vavilov heeft het bedrijf ondertussen vestigingen in San Francisco, Washington D.C., Hong Kong, Londen en het hoofdkantoor staat in ons eigen Amsterdam. Het heeft daarnaast datacenters in IJsland, Noorwegen, Canada en Georgië.

ASIC-chips

Bitfury produceert zijn eigen bitcoin mijnbouwinstallaties met behulp van een eigen ontwikkelde ASIC chip. In 2013 slaagde het bedrijf erin een chip te ontwikkelen voor 55 nanometer-technologie om zo de productie onder eigen merknaam op te zetten. In 2014 begon het bedrijf met mijnbouw met eigen apparatuur in Finland, IJsland en Georgië, waardoor het een van de eerste “industriële” miners werd. Vanaf 2017 heeft Bitfury ongeveer 9,5 procent van de rekenkracht van het bitcoin-netwerk in handen.

Beursgang

Het startkapitaal bedroeg 110.000 dollar aan eigen vermogen. Ook wist het vanaf het begin bijzonder te profiteren van de ongelooflijke stijging die bitcoin zelf wist te bewerkstelligen. In 2014-2015 kende het bedrijf daarnaast 3 investeringsrondes van 20 miljoen dollar.

Totale inkomsten uit mijnbouw en chipverkoop kwamen voor 2015-2016 uit op liefst 125 miljoen dollar. Volgens een woordvoerder boekte Bitfury in de 12 maanden tot en met maart 2018 alweer uit op een omzet van 450 miljoen dollar. Nu zou het, net als concurrent Bitmain, overwegen om voor een officiële beursgang te gaan.

Bitmain Technologies, Canaan en Ebang International Holdings – drie van de grootste producenten van cryptomijnbouwapparatuur – zijn allen van plan om zich te laten noteren aan de beurs van Hongkong tegen miljardenwaarderingen. Bitfury staat open voor het idee van een beursgang, maar heeft nog geen concrete plannen.

Hut 8 Mining

Bitfury onderscheidt zich in ieder geval van grote concurrent Bitmain door tevens een infrastructuuroplossing aan te bieden, de zogenaamde BlockBox AC. Dit stelt mijnbouwbedrijven zoals Hut 8 Mining in staat om, wanneer eenmaal infrastructuur gebouwd is, simpelweg de hashboards (of ASIC-chips) te vervangen wanneer nodig. Hierdoor worden de kosten voor het upgraden van hardware sterk verlaagd.

In maart werd op de Canadese beurs cryptocurrencyminer Hut 8 Mining Corp genoteerd. Bitfury is voor 49 procent aandeelhouder van Hut 8 Mining Corp. Daarnaast levert Bitfury zoals gezegd de chips voor Hut 8 om te kunnen minen. Hut 8 Mining betreft één van de grootste bitcoin-mijnbouwbedrijven van Noord-Amerika. Zij exploiteren twee mijnbouwfaciliteiten in Canada, met een hoofdkantoor in Toronto. Bestuursvoorzitter is Bill Tai, tevens de voorzitter van Bitfury. Het bedrijf is mede opgericht door Nederlander en (crypto)miljonair Marc van der Chijs.

Marc van der Chijs

Van der Chijs bezit zo’n 10 tot 15 procent van de aandelen in Hut 8. Hij verkocht begin dit jaar zijn First Coin Capital, een investeringsbank in digitale valuta’s, aan Wall Street-miljardair en voormalig Goldman Sachs partner Mike Novogratz. Dat leverde hem naar verluidt tientallen miljoenen dollars op. Bitcoin Magazine Nederland sprak een openhartige van der Chijs afgelopen juni tijdens het BIC event bij de Rabobank in Utrecht. Daar gaf hij aan een absolute bitcoin-believer te zijn (must watch!). Geen enkele cryptovaluta komt ook maar in de buurt van bitcoin, aldus van der Chijs.

Bekijk ook zeker het interview tijdens dezelfde Blockchain Innovation Conference georganiseerd door trendwatcher Vincent Everts dat wij hadden met Danyil Poliakov, Head of Presale & Analytics bij Bitfury. Poliakov gaat in op de recente ontwikkelingen bij Bitfury en de vernieuwingen die op stapel staan bij het bitcoin protocol.

Dbrain

Begin deze maand werd bekend dat Bitfury samen met onder meer Angelvest 3 miljoen dollar investeert in het AI ontwikkelingsplatform van Dbrain. Eerder investeerde Bitfury al 5 miljoen in Dbrain’s DBR token.

De investering van Bitfury in Dbrain omvat ook een strategisch partnerschap om Dbrain te ondersteunen met de ontwikkeling van een private blockchain op basis van het befaamde Exonum- framework van Bitfury. Voor Dbrain een mijlpaal aangezien het hiermee al meer dan een vierde van zijn hard cap heeft bereikt.

Emercoin

Een ander belangrijk strategisch partnerschap, eigenlijk een van de velen, is Bitfury aangegaan met Emercoin. Emercoin combineert proof-of-work, proof-of-stake en merged mining in een hybride model.

Vavilov gaf in januari aan: “Bitfury is a big fan of Emercoin technology, which offers great potential for proof of work and proof of stake mining. In the coming months, we will develop creative ways to use this new technology, which provides both flexibility and security, to launch new pilot projects that solve complex problems for governments, companies, institutions and individuals around the world”

Gekeken naar alle activiteiten is Bitfury naast Bitmain een der grootmachten binnen de bitcoin-, blockchain- en cryptowereld. Een partij om zeker in de gaten te houden!

Bronnen: Calgary Herald, Seeking Alpha, IEX, FD, Hackernoon

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!