Bitcoin BTC Update

Wees gewaarschuwd: De pump en dump uitgelegd!

Pumps en dumps, woorden die we vaak tegenkomen binnen de cryptowereld. Maar waarom en waar kent het zijn oorsprong? Misschien nog belangrijker: hoe herken je het fenomeen?

Een uitleg van de pump en dump

Een pump & dump gaat vaak gepaard met de beursgang van een bedrijf. De eerste keer dat een aandeel op de beurs verhandelbaar wordt. Bij de beursgang wordt de koers vooraf bepaald, waarbij een groot percentage aandelen wordt verkocht aan bekenden van de eerste aandeelhouders.

De koers schiet hierdoor omhoog waarna aandelen met veel winst worden doorverkocht en de winst wordt doorgesluisd naar de eerste aandeelhouder. Dit is handelen met voorkennis en absoluut ontoelaatbaar in de ogen van een financiële autoriteit als de Nederlandse AFM of de Amerikaanse SEC.

World Online

Het meest bekende Nederlandse voorbeeld is de beursgang van World Online op vrijdag 17 maart 2000. Aangekondigd door een enorme reclamecampagne en veel media-aandacht opende het aandeel op 50,20 gulden. Grote aandeelhouders als TROS, de NS en Telfort verkochten als eerste hun belang. De kopers van deze aandelen waren zich alleen niet bewust van het feit dat de oprichtster haar aandelen weken van te voren had verkocht voor 6 dollar.

Toen na het weekend op mandag de beurs opende regende het verkooporders. Na drie weken was de koers van het aandeel gehalveerd en volgde er een storm van kritiek die zich richtte op oprichtster Nina Brink. Justitie begon een strafzaak en pas in 2009 werd in cassatie door de Hoge Raad gewezen dat World Online en de banken die de beursgang hebben begeleid onrechtmatig hadden gehandeld, door een te rooskleurig beeld te schetsen. Zij werden schuldig bevonden aan misleiding.

ICO’s

In het Engels staat een beursgang gelijk aan een IPO, een Initial Public Offering. De eerste keer dat een aandeel publiekelijk verkrijgbaar is. In de cryptowereld kennen we de ICO, de Initital Coin Offering. Een grappige woordspeling waarbij een munt voor het eerst publiekelijk verhandelbaar wordt.

Tegenwoordig wordt er wereldwijd gehandeld in cryptotokens op ongereguleerde markten. Bij een normale ICO wordt ongeveer 70 procent van het aanbod aan tokens verkocht, maar bij een typische pump and dump ICO ligt dit percentage vaak zelfs onder de 20 procent. Vervolgens wordt een deel van het opgehaalde geld gebruikt om genoteerd te worden op populaire exchanges, zoals Binance.

Hierdoor ontstaat een hype en een enorme vraag die zich uit in de vorm van een hoog handelsvolume op bepaalde beurs. Door deze enorme prijsstijging in combinatie met een hoog handelsvolume kunnen de oprichters van de ICO de overige 80 procent van de tokens verkopen voor een veel hoger bedrag dan afgesproken prijs voor de ICO. Op deze manier kunnen zij dus vele malen meer krijgen voor hun tokens dan wanneer zij hun tokens hadden verkocht tijdens de ICO.

QuarkChain

Het beste voorbeeld van deze praktijk is QuarkChain. Zij hebben ingespeeld op de vraag naar een blockchain met een hoge transactiecapaciteit. Zij claimde dat de door hen ontwikkelde blockchain 1 miljoen transacties per seconde zou kunnen verwerken. De ICO werd gepromoot door betaalde – vaak bekende – mensen, zogeheten “paid shills”. Dit zijn Youtubers of andere influencers op social media met veel volgers, die in ruil voor promotie van de ICO een korting krijgen tijdens de pre sale. Zij hebben vaak voorkennis waarmee ze vervolgens de tokens samen met de oprichters kunnen dumpen.

QuarkChain heeft maar 4 procent van het totale token aanbod in circulatie gebracht. Na de ICO hebben zij het opgehaalde geld gebruikt om genoteerd te worden op meerdere grote exchanges, waaronder Binance. Toen dit gebeurde op 4 juni gaf dat de oprichters de kans om tokens te dumpen voor maximaal 0,34 dollarcent. Dat was bijna 20 maal meer dan de ICO prijs van 0,019 dollarcent. In onderstaande grafiek is duidelijke te zien dat het volume na de beursgang extreem hoog is, maar dat de waarde enkel lager gaat en het volume laag blijft, net als bij World Online.

Ter conclusie

Samenvattend worden deze pump and dumps gekenmerkt door veel promotie door “shills” en een laag percentage aan tokens dat wordt aangeboden tijdens de ICO. De meest duidelijke indicator is wanneer niemand in de Telegram chat geïnteresseerd lijkt in het product zelf of het aanhouden van de tokens. Zeker wanneer ze enkel en alleen uitkijken naar de noteringen op beurzen als Binance, waarmee ze de ICO kunnen “flippen”, mag dat een grote rode vlag heten.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!