Ontwikkelaars zien Ethereum-netwerk op tilt raken, Vitalik pareert kritiek

Onder ontwikkelaars is een toenemende bezorgdheid over de schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk. Ze zijn bang dat het netwerk niet meer in staat is om transactieverkeer van zogenaamde decentrale apps (“dapps”) te verwerken.
Afri Schoedon van Parity, een ontwikkelaarsteam gespecialiseerd in de programmeertaal achter ethereum, dringt aan op meer dApps te ontwikkelen buiten ethereum om. “Stop met het ontwikkelen van Ethereum dApps, we draaien namelijk op onze maximale capaciteit nu.”

dApps draaien op secundair netwerk

Volgens hem is er behoefte aan zogenaamde “meta-decentralisatie”, dat houdt in dat de kritische onderdelen van de dApps draaien op Ethereum, maar dat de rest van de processen draaien op een secundair, compatibel netwerk, bijvoorbeeld dat van Ethereum Classic.

Interview Ethereum Classic

Bekijk hier het interview dat Bitcoin Magazine NL had met de Ethereum Classic Cooperation over de ontwikkeling van ETC.

Buterin: “Netwerk schaalbaar”

Op dit moment verwerkt het netwerk van Ethereum tussen de 15 en 20 transacties per seconde. Volgens oprichter Vitalik Buterin is binnenkort vijfhonderd transacties per seconde mogelijk en kan het netwerk zelf het wel oplossen.
Buterin: “Ik ben het niet eens met de kritiek. We verwachten dat het massaal valideren van transacties via zogenaamde ZK-SNARK’s de kosten per transacties drastisch kan verlagen tot minder dan 1.000 “GAS” per transactie. Binnenkort zijn circa 500 veilige transacties per seconde, on-chain, mogelijk.”

“ZK SNARKS”

ZK SNARKS is een afkorting van Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge, waarmee via een wiskundige formule bewijs wordt geleverd voor een veilige transactie. Ook anonimiteit zou gegarandeerd zijn. Onder meer de basis van de populaire cryptomunt ZCash is gebouwd op deze achterliggende theorie. Buterin ziet in deze functionaliteit juist een kans om het ethereum-netwerk op te schalen. De efficientie van ETH-transacties zou tot 24 keer verbeterd worden en de efficiëntie van ERC-20 transacties zelfs tot 50 keer. Volgens Buterin gaat er de komende maanden ook een schifting plaatsvinden tussen “goede” en “slechte” dApps, volgens Buterin kunnen de goeden de slechten “uit het netwerk schoppen”.

Getemporiseerde vernieuwing

Het kernteam rondom Ethereum verwacht dat er in 2019 een aantal vernieuwingen uitgerold worden, zoals de off-chainoplossing Plasma. In theorie is met Plasma meer dan één miljoen transacties per seconde mogelijk. Ethereum heeft de nodige kritiek gekregen dat de vernieuwing te lang op zich laat wachten. De cryptomunt heeft op de cryptobeurzen de afgelopen maanden een aantal gevoelige slagen te verwerken gekregen.

De huidige koers van “Ether” is 211 dollar, omgerekend circa 200 euro. Op het hoogtepunt begin dit jaar stond de munt op 1.400 dollar per stuk.

Lees ook het interview met fundamenteel analist Justin Bons van Cyber Capital: “Ethereum blijft voorlopig dominante ontwikkelplatform voor blockchainbedrijven” >>

Bron: The Next Web

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!