Facebook

Column John van Meer (De Bitcoin Consultant): Crypto-onwetenden, ik snap ze wel…soms

Column – “Where ignorance is bliss, ‘tis folly to be wise.” is een beroemde zin uit een Brits gedicht uit 1742. Gaat deze zin anno 2018 nog steeds op voor de cryptowereld? En wie is er eigenlijk wijs en wie is de dwaas? Ik sta tijdens een netwerkevent een presentatie te geven over de blockchain, bitcoin, altcoins en het handelen erin. De één na de andere vraag worden met een wantrouwige en sceptische toon op me afgevuurd. “Het is toch alleen maar gebakken lucht? “Ik weet zeker dat het naar nul gaat!”, “Waar kan het nou echt voor worden gebruikt naast speculatie?” “Wie is nou de eigenaar van Bitcoin?”

Bitcoin = digitaal goud

Tijdens de presentatie had ik net uitgelegd dat je bijvoorbeeld een deel van een bitcoin kunt kopen en dat er uiteindelijk maximaal 21 miljoen in circulatie zullen zijn. Een gevolg daarvan is dat het schaars zal zijn, en net als goud, veel waard kan worden. Het is eigenlijk al veel waard.

“Ik begrijp het wantrouwen namelijk wel.”

Aangevallen

Ik merkte dat ik door het wantrouwen mijzelf een beetje persoonlijk aangevallen voelde, wat natuurlijk onzin is. Het is niet dat ze mij niet vertrouwen, maar dat ze niet genoeg weten van de Bitcoin, cryptovaluta en blockchain om er vertrouwen in te kunnen hebben. Toch voelde het alsof ik me moest verdedigen in naam van de cryptospace. Dat gevoel duurde een paar seconden.

“Educatie is een krachtig en belangrijk middel tegen onwetendheid.”

Wantrouwen in crypto

Ik begrijp het wantrouwen namelijk wél. Voordat ik aan crypto begon wist ik ook niet in hoeverre ik het kón vertrouwen. Door veel te studeren en leren over cryptocurrencies, en voorbij de speculatieve kant te kijken, ontdekte ik de ideologie erachter en al het moois wat blockchain kan bieden voor de toekomst. Educatie is een krachtig en belangrijk middel tegen onwetendheid. Want vanuit onwetendheid ontstaat wantrouwen en onbegrip. Voordat ik een filosofisch betoog houd over de genoemde onderwerpen; na de paar seconden het gevoel te hebben dat ik me moest verdedigen herpakte ik mezelf. Ik gaf zo goed als ik kon antwoord op de vragen om ze onderwijzen.

Het zijn vaak momentopnamen en het hangt ook af van de gelegenheid. In de gratis educatieve seminars over Bitcoin en blockchain merk ik dat er vooral goede, nieuwsgierige vragen zijn. Weliswaar ook dezelfde vragen, maar met een andere energie. Op naar de volgende gezellige bijeenkomst, waarbij ik niet kortstondig het gevoel heb om me te moeten verdedigen.

Eerdere columns van John:

Over de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een DAO en BlockDAM token.

Lezersactie

Om het eerste column van de Bitcoin Consultant te vieren krijgt iedereen t/m 31 oktober 20% korting bij gebruik van zijn diensten. Interesse? Stuur een mail naar redactie@bitcoinmagazine.nl.

Foto: Hoezéé voor mensen die nieuwsgierig en leergierig zijn en naar mijn seminars komen!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!