SEC-commissaris Hester Peirce: “Bitcoin ETF zeker goed mogelijk”

Een bitcoinfonds (exchange traded fund, ETF) is “zeker mogelijk”, aldus SEC-commissaris Hester Peirce is een podcast deze week.

Bitcoin ETF

Een open deur, omdat een ETF geen nieuw fenomeen is in de financiële wereld. Peirce ziet in de markt dat zowel institutionele investeerders als ruilbeurzen interesse hebben in het aanbieden van een bitcoinfonds. Positief, omdat ze een ETF niet bij voorbaat uitsluit. Peirce is erom bekend dat ze mild positief gestemd is richting de cryptomarkt. Ze uitte eerder kritiek op de manier waarop de SEC een ETF-aanvraag van de Winklevoss broers afkeurde.

Nu zegt ze wederom: “De benadering van de SEC is om bij een commodity, zoals goud, te kijken naar de onderliggende markt. In mijn ogen is dat niet per definitie de juiste benadering. Kijk, de SEC is geneigd om bij innovatie op de rem te trappen en voorzichtigheid te betrachten. We werken aan een cultuur waarbij innovatie meer de ruimte krijgt.”

“Bitcoin is geen financieel product”

Indirect wil Peirce hiermee zeggen: een fonds met crypto-assets als onderliggende waarde is te definiëren als een innovatief financieel product, alleen weten we nog niet hoe men het fonds moet reguleren. Van zowel de SEC als de CFTC is bekend dat ze bitcoin en cryptocurrencies niet zien als een ‘security’, feitelijk een certificaat of financieel product met een monetaire, verhandelbare waarde zoals een aandeel of obligatie.

Onzekerheid

De raderen van de toezichthouder malen traag en de capaciteit van de organisatie is zeer beperkt. Of en wanneer een dergelijk fonds wordt goedgekeurd, is nog zeer onzeker. De SEC telt vijf commissarissen, waarvan Peirce er één is, die uiteindelijk het besluit nemen. Dat besluit wordt in kwartaal één of twee van 2019 verwacht. Goedkeuring kan leiden tot een nieuw momentum op de cryptomarkt, die momenteel in de milde depressie verkeert.

In slechts één week tijd is bitcoin 36% minder waard geworden. De huidige koers is 3.670 dollar. Diverse experts en marktvolgers zijn erover eens dat de bodem nog niet bereikt is.

Lees verder: de 5 mogelijke redenen voor de vrije val van bitcoin

Goud ETF

Logischerwijs is het een kwestie van tijd voordat een ETF voor cryptoassets op de markt komt. In 2003 werd de Gold Exchange Traded Fund (GETF) gelanceerd op een beurs in Australië, met de naam Gold Bullion Securities. Inmiddels zijn er diverse goud ETF’s in omloop, onder meer op de beurs in Parijs. Net zoals Van Eck en andere aanbieders willen doen met bitcoin, is een dergelijk fonds dekt met een depot aan verzekerd goud. Momenteel staan er negen verzoeken open bij de SEC voor een bitcoinfonds.

Inschrijven nieuwsbrief 

Bron: Bitcoinnews

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!