Bitcoin-handel in Venezuela telt hoogste volume ooit: opwaartse trend lijkt niet te stoppen

Steeds meer Venezolanen verkiezen Bitcoin boven hun lokale Bolivar, zo blijkt uit statistieken van Localbitcoins.com. De peer-to-peer Bitcoin marktplaats telde in de afgelopen periode het hoogste handelsvolume in bitcoins onder Venezolanen ooit. Voor veel Venezolanen is de cryptovaluta een uitkomst en biedt het een stabielere valuta dan de aan hyperinflatie onderhevige Bolivar.

Hoogste handelsvolume ooit

Uit statistieken van Localbitcoins.com en coin.dance blijkt dat de handel in bitcoins in Venezuela in 2018 explosief is gestegen. Ondanks de bear market en het bereiken van het einde van een hype-cycle worden er in het Zuid-Amerikaanse land vandaag de dag ongeveer vijf keer meer bitcoins verhandeld dan aan het begin van 2018. De opwaartse trend heeft gedurende het hele jaar plaatsgevonden; elke maand telt een hoger handelsvolume dan de maand ervoor.

Ook wanneer het handelsvolume wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars blijkt er een flinke toename te zijn in de handel in Bitcoin. Uit de onderstaande grafiek, afkomstig van nieuwswebsite CryptoGlobe, is een duidelijk stijgende lijn zichtbaar voor zowel Venezuela als omringende Zuid-Amerikaanse landen. Ook hier bevindt het handelsvolume zich op het hoogste punt ooit.

 

Economische crisis

De toename in handel in Bitcoin in Venezuela is voor een groot deel te verklaren in de context van de huidige economische problemen waarin het land verkeert. Venezuela verkeert inmiddels al vijf jaar in een ernstige economische crisis die in het afgelopen jaar een dieptepunt bereikte. Volgens het laatste nieuws stevent het land dit jaar af op een inflatie van 1 miljoen procent. Onlangs nog werden enkele nullen van de biljetten geschrapt en werd het minimumsalaris in het land verdertigvoudigd in een laatste poging van de regering om de economie in stand te houden. Inmiddels zijn ruim drie miljoen mensen, of 10% van de totale bevolking, het land ontvlucht wegens de ineenstortende economie.

Bitcoin beter dan Bolivar

Vergeleken met de hyperinflatie van de Bolivar is Bitcoin voor veel Venezolanen een betere, betrouwbaardere en vooral stabielere vorm van geld en waarde-opslag dan hun lokale valuta. Amerikaanse dollars en andere vergelijkbare valuta zijn voor de lokale bevolking nauwelijks verkrijgbaar. Ondanks zijn historische volatiliteit kent Bitcoin een veel stabielere koers dan de Bolivar en met name in 2018 is de volatiliteit in Bitcoin drastisch afgenomen. Op dit moment bevindt de volatiliteitsindex van Bitcoin zich zelfs op één van de laagste punten ooit. Behalve een stabieler monetair beleid is een ander voordeel van Bitcoin dat het veel makkelijker, en in het geheim, te verplaatsen is dan andere waarde-bezittingen en daardoor moeilijker is te confisqueren.

Venezolaanse thuis-miners

Niet alleen de handel in Bitcoin is populair onder Venezolanen, maar ook het minen naar cryptovaluta. Wegens grote olievoorraden is de energieprijs in Venezuela één van de laagste van de wereld en de productieprijs van een Bitcoin is er lager in elk ander land ter wereld. Veel Venezolanen zijn dan ook vanwege de economische crisis aan het minen geslagen. Naar verluidt staat er in menig huiskamer een miner naar Bitcoin en andere cryptovaluta te minen.

Petro

Venezuela is vaker in het nieuws vanwege de relatie van het land met cryptovaluta. Naast dat de bevolking in toenemende mate de overstap maakt naar cryptovaluta zoals Bitcoin en Dash heeft ook de Venezolaanse overheid plannen om zeer binnenkort zijn eigen cryptovaluta te lanceren: de Petro. De Petro is een cryptovaluta waarvan de prijs moet worden gesteund door natuurlijke grondstoffen zoals olie, gas, goud en diamanten en naar verluidt wordt de Petro voor een groot deel op de bestaande code van de cryptovaluta Dash gebaseerd. Zowel uit de crypto-community als vanuit politieke sfeer is er veel kritiek op de plannen van de Venezolaanse regering.

Bronnen: Volkskrant, Nu.nl, Bloomberg, CryptoGlobe, Coin.Dance

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!