Facebook

Column John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Prijsmanipulatie op de cryptomarkt

Column John van Meer – Het is een verdomd interessant stuk om te lezen. Of je er in gelooft of niet, als het waar is, dan is het schrikbarend. Het artikel waar ik op doel is gepubliceerd op 2 februari 2018, maar de laatste weken zie ik het her en der weer naar boven komen. Wat moet je er nou van vinden?

Prijsmanipulatie op de cryptomarkt

Dat er prijsmanipulatie is in de normale traditionele markten is bekend. Dat er nog meer prijsmanipulatie is in het “Wilde Westen” van cryptovaluta is nog veel duidelijker. Pump & dumps, FUD, forks en nog meer worden gebruikt om de prijzen te manipuleren. Zowel omhoog als omlaag. In het artikel “4th Dimension – Bitcoin Manipulation Cartel” legt de schrijver uit hoe een “kartel” de futures-markten gebruiken om de bitcoin-prijs te onderdrukken. Dat is voorheen ook gebeurd met zilver en goud. Hij levert daarbij bewijs dat zijn claim ondersteunt. Tevens meldt hij dat velen het niet zullen geloven; de markt was toe aan een correctie volgens technische analyse. Welke van de twee de oorzaak is (misschien is het wel beide) weet niemand zeker, maar het is goed om het in ieder geval te weten.

Goud, zilver en bitcoin

Ik vind het zelf vooral interessant dat het artikel nu weer overal tevoorschijn komt. Waarom nu? Is het omdat we een flinke prijsval hebben gemaakt naar circa 3500 dollar eerder deze week? Is het omdat mensen nu meer het idee hebben dat hij gelijk heeft? Of is het gewoon toeval? Hoe dan ook, de overeenkomsten in de grafieken van zilver, goud en Bitcoin zijn bijna eng. Genoeg mensen die het niet willen geloven. Maar is de prijsonderdrukking zo moeilijk te geloven als het al bij markten gebeurt die meer gereguleerd zijn? Ik weet wel dat als ik het geld had (en gewetenloos zou zijn?), ik de prijs ook zou laten crashen terwijl ik aan het shorten zou zijn. Als het allemaal waar is, dan zou de bearmarket nog wel een tijd langer kunnen duren (bij zilver al meerdere jaren), ondanks dat de crypto-cycli sneller verlopen dan in andere financiële markten.

HODL’er

Misschien is het waar, misschien ook niet. Voor een HODL’er is het moeilijk om naar deze prijzen te kijken. Voor een trader maakt het al minder uit, die blijft traden en nu misschien met deze extra informatie in het achterhoofd. Voor de ontwikkelaars maakt het nog minder uit, die blijven lekker blockchainapplicaties ontwikkelen in rap tempo.

Eerdere columns van John van Meer:

Over de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een DAO en BlockDAM token.

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!