2019: Een interessant jaar aanstaande voor bitcoin en crypto

Veel beleggers zien toenemende regulering als belangrijkste drijvende kracht achter de crypto berenmarkt van 2018 en geven de zwaar afgekoelde ICO-markt de schuld. Uiteraard mogen de bubbelproporties van eind 2017 daarbij worden opgeteld.

Met een totale marktwaarde van nog steeds meer dan 125 miljard dollar biedt de markt evengoed perspectief voor komend jaar. Bitcoin en crypto zijn zeker niet op sterven na dood, hoewel de krantenkoppen vaak anders doen vermoeden.

SEC en ICO’s

In oktober 2018 haalden ICO’s (initial coin offerings) nog slechts 770 miljoen dollar op, ongeveer de helft van wat ze in december 2017 ophaalden. Die vertraging kwam hoogstwaarschijnlijk ook door Jay Clayton, de voorzitter van de SEC (Securities & Exchange Commission), die bleef volhouden dat de meeste ICO’s effecten betreffen, wat erop zou duiden dat iedere niet bij de SEC geregistreerde ICO juridische problemen zou mogen verwachten.

In november kondigde de SEC aan dat het EtherDelta, een gedecentraliseerde cryptobeurs, aan had geklaagd omdat het een niet geregistreerd handelsplatform betrof. De actie zette andere gedecentraliseerde platforms, zoals 0x, ertoe aan om met verklaringen te komen waarbij zij aangaven volledig mee te willen werken met wat voor wetgevende instantie dan ook.

Een week later kondigde de SEC aan twee crypto projecten, AirFox en Paragon, aan te hebben geklaagd voor het verkopen van niet-geregistreerde effecten.

Token Taxonomy Act

Ari Nazir, managing partner bij cryptofonds Neural Capital: “They’re taking care of the minnows first. AirFox was a clear and easy case because the team behind it was cutting legal corners when selling its tokens to investors. As a result of its settlement with the SEC, AirFox will create audited financial statements and file quarterly reports publicly”

Vijf dagen voor Kerstmis verscheen er echter een bullish signaal, eigenlijk direct terug te zien in de koersen. Amerikaans congreslid Warren Davidson en Florida representative Darren Soto kondigden een zogeheten “bipartisan bill” aan, de Token Taxonomy Act. Dat wetsvoorstel zou kunnen voorkomen dat ICO’s per definitie als effecten worden beschouwd.

Het wetsvoorstel verduidelijkt dat de effectenwetgeving niet van toepassing is op bedrijven die blockchain gebruiken zodra het eindresultaat een functioneel netwerk betreft. Het maakt duidelijk dat het uiteindelijke product (of sinaasappelen afgaande op de zo befaamde Howey Test) geen effect mag heten.

Verwachtingen voor komend jaar

Voor 2019 mogen we zeker meer verwachten gekeken naar regulering. Wat daar de uiteindelijke uitkomst in zal zijn valt te raden. Aan de institutionele kant zijn goedkeuringen van crypto ETF’s uiteraard de moeite waard om naar te kijken. VanEck, de grootste ETF aanbieder ter wereld dat al 63 jaar bestaat, heeft een aanvraag voor een Bitcoin ETF staan. Definitieve deadline voor de SEC om daarover te beslissen staat eind februari op de planning.

Ook Bakkt, het nieuwe cryptohandelsplatform dat wordt gelanceerd door NYSE-moedermaatschappij Intercontinentale Exchange (ICE), wacht op goedkeuring van de Amerikaanse CFTC voor fysieke bitcoin futures. Bakkt verwachtte eerder het product op 24 januari 2019 te lanceren maar liet vandaag weten die datum uit te stellen naar “begin 2019”.

Mocht de Token Taxonomy Act vooruitgang boeken zou de volgende stap de Senaatscommissie met betreffende jurisdictie zijn. Leden van dat comité zouden dan wijzigingen kunnen aanbrengen en het doorverwijzen naar een sub comité voor verder onderzoek of naar het Senaat voor verder debat.

Het is moeilijk te zeggen of en wanneer het wetsvoorstel naar de commissie zal gaan. De meeste wetsvoorstellen worden afgeschoten nog voordat die stap bereikt wordt. En op die wetsvoorstellen die er wel doorheen komen is niet te zeggen wanneer ze door de commissie worden af- of goedgekeurd in vervolg.

Hoe dan ook zal 2019, en zeker begin 2019, niet het jaar zijn waarin er niets op de plank staat. Zoals wetgevende instanties wereldwijd met bitcoin en cryptovaluta’s in de weer zijn is er een volledig leger aan ontwikkelaars bezig met het verder ontwikkelen van het internet 3.0.

Bron: Forbes

Foto: Flickr

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!