Nieuwsberichten » Bitcoin » DNB wil verbod op cryptobedrijven zonder vergunning

DNB wil verbod op cryptobedrijven zonder vergunning

Nederlandse cryptobedrijven moeten voor hun activiteiten (verkoop/handel/bewaring van cryptovaluta) voortaan een vergunning bij De Nederlandsche Bank aanvragen. Zonder vergunning zijn deze activiteiten bij wet verboden, staat te lezen in het wetsvoorstel, ingediend door de ministeries van Financiën en Justitie.

Cryptobedrijven vergunningplichtig

De ministeries willen dat cryptobedrijven voldoen aan de eisen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De overheid wil deze eis stellen om naar eigen zeggen witwasserij en financiering van terrorisme tegen te gaan. Volgens eigen onderzoek van het Europese Parlement ontbeert Europa op dit moment een robuust raamwerk om witwasserij via cryptovaluta tegen te gaan.

Vooropgesteld: het gaat hier om een ambtelijk voorstel, de politiek moet hierover nog een besluit nemen. Ook kunnen de betrokken bedrijven online reageren op het voorstel via de openbare internetconsultatie.

Witwascijfers

De onderzoekers schatten de misbruik van cryptocurrencies op 7 miljard euro per jaar, overigens gebaseerd op cijfers van 2015. Europa en haar lidstaten erkennen, ook in dit rapport, dat blockchaintechnologie transacties transparanter maakt dan transacties via fiat geld. Ze hebben er echter moeite mee dat de zender en ontvanger achter een adres schuilgaat en niet te traceren is naar een ‘echte’ identiteit.

Tekst wetsvoorstel zoals gepubliceerd op de pagina van de internetconsultatie

Reacties gevraagd

Wat vinden jullie van dit voorstel van de overheid? Is deze extra maatregel nodig of voldoen de huidige regels ook? Waar ligt de verantwoordelijkheid in deze, bij de aanbieder of de gebruiker?

Laat je reactie achter via onze Telegram-groep!

Rapport in opdracht van het Europese Parlement, waarin een relatie gelegd wordt tussen cryptovaluta en fraude. 

Bron: Rijksoverheid

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Cryptopia zet teruggave bitcoin en crypto klanten in gang

Marvin Kroon

Geloof in bitcoin en koers daalt | Onthulling Satoshi Nakamoto | Impact Bakkt op bitcoin prijs

Fomoflash

Shapeshift CEO Erik Voorhees: ‘Handelsvolume drastisch lager vanwege KYC maatregelen’

Marloes van der Scheer

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder