DNB wil verbod op cryptobedrijven zonder vergunning

Nederlandse cryptobedrijven moeten voor hun activiteiten (verkoop/handel/bewaring van cryptovaluta) voortaan een vergunning bij De Nederlandsche Bank aanvragen. Zonder vergunning zijn deze activiteiten bij wet verboden, staat te lezen in het wetsvoorstel, ingediend door de ministeries van Financiën en Justitie.

Cryptobedrijven vergunningplichtig

De ministeries willen dat cryptobedrijven voldoen aan de eisen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De overheid wil deze eis stellen om naar eigen zeggen witwasserij en financiering van terrorisme tegen te gaan. Volgens eigen onderzoek van het Europese Parlement ontbeert Europa op dit moment een robuust raamwerk om witwasserij via cryptovaluta tegen te gaan.

Vooropgesteld: het gaat hier om een ambtelijk voorstel, de politiek moet hierover nog een besluit nemen. Ook kunnen de betrokken bedrijven online reageren op het voorstel via de openbare internetconsultatie.

Witwascijfers

De onderzoekers schatten de misbruik van cryptocurrencies op 7 miljard euro per jaar, overigens gebaseerd op cijfers van 2015. Europa en haar lidstaten erkennen, ook in dit rapport, dat blockchaintechnologie transacties transparanter maakt dan transacties via fiat geld. Ze hebben er echter moeite mee dat de zender en ontvanger achter een adres schuilgaat en niet te traceren is naar een ‘echte’ identiteit.

Tekst wetsvoorstel zoals gepubliceerd op de pagina van de internetconsultatie

Reacties gevraagd

Wat vinden jullie van dit voorstel van de overheid? Is deze extra maatregel nodig of voldoen de huidige regels ook? Waar ligt de verantwoordelijkheid in deze, bij de aanbieder of de gebruiker?

Laat je reactie achter via onze Telegram-groep!

Rapport in opdracht van het Europese Parlement, waarin een relatie gelegd wordt tussen cryptovaluta en fraude. 

Bron: Rijksoverheid

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!