Ethereum’s ConsenSys ontslaat mogelijk 50% van het personeel

Het rommelt binnen ConsenSys, het grootste blockchain bedrijf dat op Ethereum ontwikkelt. Onlangs maakte het al bekend dat het de broekriem moet aantrekken maar donderdag rapporteerde The Verge dat mogelijk de helft van al het personeel wordt ontslagen.

Ontslagen

Het nieuws volgt nadat ConsenSys eerder deze maand al zo’n 150 personeelsleden, of 13% van haar personeel, heeft ontslagen. Volgens een anonieme bron zou het werkelijke ontslagpercentage echter kunnen oplopen tot 50% of zelfs 60% van de oorspronkelijke 1200 personeelsleden. Hoewel de geruchten nog onbevestigd zijn rapporteert ook Coindesk dat hun bronnen aangeven dat er meer ontslagen op komst zijn. ConsenSys zou achter de schermen inmiddels druk aan de slag zijn individuele projecten los te koppelen van de organisatie en op eigen krachten voort te laten bestaan, veelal zonder de financiële middelen om te kunnen slagen. ConsenSys zelf had hierop vooralsnog geen commentaar, aldus Coindesk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ConsenSys 2.0

Eerder deze maand maakte ConsenSys al bekend dat het kritischer en meer rigoureus te werk zou gaan bij de beoordeling van projecten die onder haar banier worden uitgevoerd. In het verleden was enkel een goed idee genoeg om fondsen uit de organisatie te krijgen maar het gaf in een recente brief aan haar personeel aan dat het projecten voortaan vooral zal beoordelen op winstgevendheid, een koerswending die door de organisatie in een positieve draai ‘ConsenSys 2.0’ wordt genoemd.

Geruchten

De officiële berichtgeving waarin slechts gesproken wordt over 13% ontslagen zou volgens de bronnen echter vooral een marketing-truc zijn om de inkrimping te bagatelliseren en eventuele investeringen in het bedrijf minder riskant te doen lijken. Om het hoofd boven water te houden is ConsenSys namelijk hard op zoek naar externe investeerders. Ondertussen lijkt het er alles aan te doen om kosten te besparen en heeft het zelfs een intern team samengesteld om te bezuinigen op reis- en hotelkosten. Volgens de bronnen is het ConsenSys hoofdkwartier leeg en is de sfeer er grimmig. Ontslagen zouden zelfs binnen in de organisatie niet worden gecommuniceerd om te voorkomen dat het nieuws uitlekt naar de media.

Cryptowinter

Het is voor cryptobedrijven niet eenvoudig om de cryptowinter te overleven. Met bijna universele koersdalingen van 80 tot 90% zagen de meeste projecten hun schatkisten met een gelijk percentage dalen, met alle financiële gevolgen van dien. Meerdere cryptobedrijven hebben inmiddels al aangekondigd te moeten inkrimpen of gooien zelfs geheel de handdoek in de ring. Ook ConsenSys, het grootste blockchainbedrijf ter wereld, viel ten prooi aan te optimistische prognoses. Het bedrijf groeide in 2017 maar liefst met 300% en telde op haar hoogtepunt zo’n 1200 mensen aan personeel verspreid over ruim 50 projecten. Veel van de groei van het bedrijf werd door de CEO Joseph Lubin zelf gefinancierd uit winst afkomstig van de Ethereum koersstijging. Lubin was net als Vitalik Buterin één van de bedenkers van Ethereum en hij zou volgens geruchten de grootste hoeveelheid Ethereum-tokens ter wereld bezitten. Uit een analyse van Forbes bleek dat ConsenSys op dit moment zo’n $100 miljoen dollar per maand aan maandelijkse operationele kosten heeft.

ConsenSys

ConsenSys werd door Joseph Lubin in 2015 opgericht en is het grootste blockchain bedrijf ter wereld en één van de voornaamste bedrijven dat ontwikkeling op Ethereum stimuleert. ConsenSys is onder andere bekend van projecten zoals Airswap, Metamask, SingularDTV en Gnosis en heeft op dit moment nog ongeveer 30 projecten onder haar hoede. Het doel van de organisatie is om de Ethereum-blockchain door te ontwikkelen voor wereldwijde adoptie en om projecten te ondersteunen die aan het ecosysteem bijdragen. Ook beschikt het bedrijf over een consultancy-tak en levert het advies aan het bedrijfsleven en overheden wereldwijd.

Bronnen: The Verge, Coindesk, Forbes

Inschrijven nieuwsbrief