Internationaal onderzoek: 70% centrale banken onderzoekt invoer cryptomunt

Uit onderzoek door de Bank for International Settlements (BIS), de centrale bank der centrale banken, blijkt dat meer dan 70 procent van de centrale banken onderzoek doet naar de mogelijke invoering van cryptovaluta middels CBDC’s.

CBDC’s

Bij de centrale banken wordt er daarbij niet gesproken over cryptovaluta’s maar over CBDC’s: central bank digital currencies.

Met het langzaam verdwijnen van cash geld is men op zoek naar een manier om digitale transacties veiliger en sneller uit te voeren dan op het moment het geval is. De bitcoin of een andere op de blockchain gebaseerde cryptovaluta zou daarin uitkomst kunnen bieden.

Volgens de BIS zijn er echter maar weinig centrale banken die daadwerkelijk de intentie hebben om deze de komende tijd uit te geven. Bijna een kwart van de 63 deelnemers aan de enquête van BIS heeft of zal binnenkort de bevoegdheid hebben om een CBDC uit te geven.

Meer dan 85 procent van de centrale banken geven aan dat het onwaarschijnlijk is dat ze op korte termijn een vorm van digitale valuta zullen uitgeven. Wel zouden centrale banken particuliere uitgevers kunnen financieren.

SecurCash

Afgelopen dagen werd bekend dat SecurCash, de grootste geldtransporteur van Nederland, failliet is. Wellicht een volgend teken aan de wand dat het bestaan van cash geld geen lang leven meer beschoren is. Het bedrijf, dat geld van en naar winkels als Gamma, Intertoys en Kruidvat vervoert, had te maken met hevige concurrentie en lage marges. In die marktomstandigheden lukte het niet om het hoofd boven water te houden.

De geldwagens blijven ondanks het faillissement voorlopig rijden dankzij geld uit een opgesteld noodfonds in samenwerking met De Nederlandsche centrale Bank (DNB). Het geeft de noodzaak weer voor bedrijven om na te gaan denken over het eventueel afschaffen van contante betalingen, aangezien bedrijven een probleem zouden hebben wanneer die contante betalingen niet langer op worden gehaald (een grote cash aanhouding maakt bedrijven kwetsbaar voor overvallen).

Maar hoe is het eigenlijk mogelijk dat een van de grootste partijen in Nederland, dat zo’n belangrijke functie vervult, binnen afzienbare tijd op houdt met bestaan?

Geldservice Nederland

Even terug in de tijd. Geldservice Nederland werd in 2011 door ING, Rabobank en ABN Amro opgericht en telt en sorteert al het contante geld van de banken. Komend jaar gaan daarbij de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank verdwijnen en worden stapsgewijs vervangen door gele Geldmaat-automaten, dit in beheer van Geldservice Nederland.

Wederom een teken dat contant geld langzaam maar zeker verdwijnt. De pinapparaten worden immers niet alleen vervangen, er zullen ook een flink aantal automaten verdwijnen. Hoeveel precies is niet bekend, maar een substantieel aantal mag worden verwacht.

Nu naar 2015. Brink’s Nederland verloor de Rabobank deels als klant aan Geldservice Nederland. Brink’s Nederland vond daarbij dat de banken zich middels Geldservice Nederland schuldig maakten aan kartelpraktijken. De rechter oordeelde dat dit niet het geval was, met alle gevolgen van dien.

Diebold Nixdorf

In 2015 nam SecurCash, dochteronderneming van het toenmalige Duitse Wincor Nixdorf, namelijk het noodlijdende Brink’s Nederland over. In 2016 ging Wincor Nixdorf samen met Diebold, waarna het verder ging als het Amerikaanse Diebold Nixdorf.

Schattingen zijn dat Diebold Nixdorf nu wereldwijd zo’n 35 procent van de pinautomatenmarkt in handen heeft. Op zich is dat al een opmerkelijk gegeven maar ook opmerkelijk: belangrijke documenten als de Amerikaanse Charters of Freedom, The Constitution, The Bill of Rights, en de Declaration of Independence worden sinds 2001 beveiligd door Diebold.

Cashless society

Nu ook Diebold Nixdorf’s SecurCash failliet is wordt steeds duidelijker dat Brink’s misschien een klein puntje had. Hoe dan ook is het goed dat de Nederlandse geldautomaten tegenwoordig niet eveneens in handen zijn van het Amerikaanse Diebold Nixdorf.

Hoe het nu verder moet met cash geld wereldwijd valt te bezien. De trend is in ieder geval duidelijk. Niet alleen vanuit aanbod-zijde maar ook gekeken naar de vraag. Afgelopen jaar brak het aandeel pinbetalingen voor het eerst door de grens van gemiddeld 60 procent. Jongeren betalen zelfs nog minder dan één op de vier van hun aankopen contant.

Cash geld is aan het verdwijnen en een veiligere en efficiëntere transactiewijze dan tot op heden het geval is noodzakelijk. Dat centrale banken daarbij richting de technologie achter cryptovaluta kijken mag daarbij geen hogere wiskunde heten. In een toekomstige cashless maatschappij biedt de techniek de veiligheid, transparantie en efficiëntie die nodig is.

Foto: Flickr / ING Nederland

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!