bitcoin btc hack bitfinex

Bitcoin 101: een 51% aanval, hoe werkt dat?

Een 51% attack op een blockchain verwijst naar een miner of eerder een groep miners die met meer dan 50% van de mine capaciteit of hash-rate het netwerk proberen te beheersen. Zodra dit gebeurt kunnen ze het mogelijk maken om nieuwe transacties die plaatsvinden of bevestigd worden verhinderen.

Telkens wanneer een transactie wordt uitgevoerd op een blockchain, hetzij door Bitcoin of een andere cryptocurrency, wordt deze gewoonlijk in een pool van onbevestigde transacties geplaatst. Miners kunnen transacties uit de pool te selecteren om een ​​transactieblok te vormen.

Blockchain

Om een ​​transactie aan een blockchain toe te voegen, moet een miner een rekensom oplossen. Miners vinden oplossingen van de rekensom met behulp van computer rekenkracht. Hoe hoger het rekenvermogen (hashrate) van een miner, hoe waarschijnlijk het is dat hij het juiste antwoord vindt om een ​​blok toe te voegen aan een blockchain.

Een correct antwoord op een rekensom moet naar andere miner worden gezonden. Deze kan alleen worden geaccepteerd als alle transacties in een blok geldig zijn.

Hoe gaat een 51% attack in zijn werking?

Wat er in praktijk gebeurt is dat dit resulteert in een vorm van twee blockchains. Eén, wat de originele blockchain is, beheerd door door legitieme miners. En een tweede blockchain die volledig wordt beheerd door een corrupte miner die de resultaten van de rekensom niet naar het oorspronkelijke netwerk verzend.

51attack
Afbeelding afkomstig van Coinmonks

De corrupte miner zal meestal blijven werken aan zijn eigen versie van de blockchain, die in dit geval niet wordt uitgezonden naar de rest van het netwerk.

Ondertussen lost hij nog steeds rekensommen op en hij verifieert ze allemaal zelf in zijn geïsoleerde versie van de blockchain. Dit is waar alle problemen beginnen. De blockchain is geprogrammeerd om een model van democratisch bestuur te volgen, ook bekend als de meerderheid(majority).

De langste chain

De blockchain doet dit door altijd de langste chain te volgen. Tenslotte de meerderheid van de miners voegt blokken sneller toe aan hun versie van de blockchain dan de rest van het netwerk (dus; langste keten = meerderheid). Dit is hoe de blockchain bepaalt welke versie van zijn keten de majority. Er is nu een race gestart. Wie de meeste hash-kracht heeft, voegt sneller blokken toe aan zijn versie van de keten.

De corrupte miner zal nu proberen blokken sneller aan zijn geïsoleerde blockchain toe te voegen. Dus sneller dan de andere miners blokken toevoegen aan hun blockchain. Zodra de corrupte miner een langere blockchain creëert, stuurt hij zijn versie van de blockchain naar de rest van het netwerk. De rest van het netwerk zal nu detecteren dat deze (corrupte) versie van de blockchain eigenlijk langer is. Nu word het protocol gedwongen om over te schakelen naar de corrupte chain

51% attack
Afbeelding afkomstig van Coinmonks

 

.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!