Bitcoin 101: Wat is het Mimblewimble protocol?

De Bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto heeft een hoofdstuk getiteld ‘Privacy’, waarin Nakamoto zeer realistisch is over de privacy-beperkingen van Bitcoin. Het gebrek aan privacy kan zowel reguliere gebruikers afschrikken als bedrijven die niet willen dat hun financiën beschikbaar zijn voor de concurrentie.

Ondanks de beschikbare tools, zoals bitcoin-mixers, p2p-uitwisselingen en de mogelijkheid om Bitcoin via het anonieme Tor-netwerk te gebruiken, zijn deze niet perfect.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Andere cryptocurrencies hebben verschillende methoden gebruikt om dit probleem op te lossen. Zo kunnen we onderhand de implementatie van masternodes, ring signature en ZK-Snarks. Deze vereisen echter dat de gebruiker zijn Bitcoins moet converteren naar een alternatieve cryptocurrency.

Vertrouwelijke transacties

Er zijn echter meerdere projecten waaraan wordt gewerkt om Bitcoin een grotere mate van privacy te bieden. Een daarvan is MimbleWimble, een voorstel voor een bitcoin-achtige blockchain die als sidechain kan worden geïmplementeerd. Maar ook is het mogelijk om het op een aparte blockchain te draaien met daarbij dus ook een nieuwe coin. Om het Mimblewimble-protocol te begrijpen moet eerst de manier worden begrepen waarop Mimblewimble-transacties worden uitgevoerd.

Mimblewimble

Mimblewimble is een afleiding van een eerder ontwikkelde transactietype dat bekendstaat als “confidential transactions” oftewel vertrouwelijke transacties. Hiermee kan de verzender de hoeveelheid bitcoins die verzonden moet worden te versleutelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een “blinding factor”, een willekeurige waarde die wordt gebruikt om bitcoin-bedragen in een transactie te coderen. Bij een ‘vertrouwelijke transactie’ zijn alleen de twee betrokken partijen op de hoogte van de hoeveelheid bitcoins die worden verhandeld.

Mimblewimble-transacties werken op dezelfde manier, behalve dat de ontvanger van een transactie willekeurig een reeks ‘blinding factors’ selecteert die door de afzender worden verstrekt. Deze ‘blinding factors’ worden vervolgens gebruikt als bewijs van eigendom door de ontvanger, waardoor ze de bitcoins kunnen uitgeven.

Bovendien maken Mimblewimble-transacties ook gebruik van een ander cryptografische innovatie dat bekend staat als CoinJoin. CoinJoin is een protocol waarmee betalingen van meerdere verzenders worden gecombineerd om een ​​enkele transactie te maken. Zo wordt het voor een externe partij moeilijk om te bepalen welke betaling voor welke ontvanger is bedoeld.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Ook interessant” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”18096,18033,17766,17477″ displayby=”recent_posts” orderby=”rand”]

Schaalbaarheid

Een van de meest opvallende dingen aan Mimblewimble is dat het een schaalbaarheidsoplossing is. Als het vanaf dag één actief was op het Bitcoin netwerk, dan was de blockchain groter zijn (een paar gigabyte) dan nu. In vergelijking met andere oplossingen zoals confidential transactions, is dit echter een zeer positief resultaat, aangezien ‘confidential transactions’ (CT-functie) sinds dag één is geactiveerd voor ongeveer een terabyte aan blockchain-data.

Mimblewimble heeft echter ook nadelen, omdat het de functies van Bitcoin verwijdert door scripts te verwijderen. Ontwikkelaars onderzoeken echter manieren om Bitcoin zijn functionaliteit in het Mimblewimble-schema te laten behouden. Desalniettemin, als het moet worden geïmplementeerd, zal het hoogstwaarschijnlijk als een sidechain of een aparte altcoin zijn.

De protocol is door een anonieme gebruiker voorgesteld in een Bitcoin-ontwikkelaars-chatruimte door Tom Elvis Jedusor (de Franse naam van het fictieve Harry Potter-personage, Voldemort). Mimblewimble zelf is de naam van een spreuk die wordt gebruikt om slachtoffers te tong-binden in Harry Potter.