DNB en AFM pleiten voor vergunningstelsel crypto-industrie

Nederlandse bedrijven die cryptovaluta verkopen of beheren worden vergunningsverplichtig als het ligt aan de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. De centrale bank en de financiële waakhond zien daarin een wapen om witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering effectiever te bestrijden. Ze hebben sterke vermoedens dat cryptocurrencies daarvoor gebruikt worden.

Vergunningstelsel crypto-industrie

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) heeft het advies vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. In de ogen van de DNB en AFM zijn cryptovaluta “kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit”. Het nieuwe vergunningstelsel moet ingebed worden in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In Europees verband heeft Nederland zich ook gecommitteerd aan de onlangs herziene vierde anti-witwasrichtlijn.

Het voorstel heeft niet alleen betrekking op cryptobrokers die cryptovaluta aanbieden, maar ook bijvoorbeeld op ‘hot’- en ‘cold’-walletontwikkelaars. Ook wordt gepleit voor een internationale samenwerking om misbruik van cryptovaluta te voorkomen.

Denkwijze DNB en AFM over cryptovaluta

DNB en AFM baseren hun advies op een aantal principes die men op basis van eigen (markt) onderzoek in het adviesrapport poneert. We zetten ze op een rij:

  • Crypto’s vallen in de regel buiten het financieel toezicht, waardoor de bescherming van financiële regelgeving ontbreekt.
  • De waarde van crypto’s is vooral gebaseerd op speculatie en een duidelijke onderliggende waardebepaling ontbreekt in de regel, waardoor de koersen sterk kunnen fluctueren.
  • Crypto’s zijn kwetsbaar voor misleiding, oplichting, manipulatie, cybercriminaliteit en witwassen wegens het anonieme en grensoverschrijdende karakter van transacties.
  • De risico’s bij ICO’s zijn vergelijkbaar met de algemene risico’s van crypto’s. Specifieke risico’s bij ICO’s zijn verder het gebrek aan transparantie, overschatting van verwachte rendementen en onderschatting van benodigde kennis om goede verdienmodellen van slechte te onderscheiden. Een hype rondom crypto’s en ICO’s, zoals eind 2017, kan consumenten verblinden voor deze risico’s. De AFM heeft consumenten geadviseerd om niet in ICO’s te stappen.
  • DNB beschouwt crypto’s niet als geld, omdat ze niet de functies van ruilmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid vervullen.

Lees hierover het artikel van jurist Clint Cabell: Waarom bitcoin een goed is en geen betaalmiddel.

Wordt vervolgd zodra het voorstel door een Kamercommissie wordt besproken.

Advies DNB en AFM

Lees hieronder het complete adviesdocument.

Laat je reactie achter via onze Telegram-groep!

Bron: AFM

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!