bitcoin magazine
Columns » Column Luc Smits van Oyen: Einde nabij voor stablecoin Tether

Column Luc Smits van Oyen: Einde nabij voor stablecoin Tether

De stablecoin Tether heef na veel druk eindelijk inzicht in zijn financiën gegeven. Tether is uitgegroeid tot een digitale valuta met een marktkapitalisatie van $1,8 miljard. Het volume ligt echter vaak genoeg twee keer zo hoog op $3 miljard.

Tether

Het idee achter de stablecoin is dat elke Tether wordt gedekt door een daadwerkelijke Amerikaanse dollar. Met 1,8 miljard aan uitstaande Tether moet er dus $1,8 miljard dollar op de rekening van het bedrijf staan. Echter zijn al vanaf het begin van Tether twijfels over de rekening en of hier daadwerkelijk genoeg geld op staat.

Tether heeft vaak genoeg problemen gehad met banken en accountants. Zo zou Tether begin 2018 Friedman LLP hebben ingehuurd om een audit uit te voeren. Friedmann kondigde echter halverwege het proces aan het contract te beëindigen. De reden waarom het account bedrijf Tether niet heeft willen auditen is niet duidelijk.

Eén bankafschrift als bewijs?

Op 18 december meldt Bloomberg dat het bankafschriften van Tether heeft gezien en dat daaruit is gebleken dat het bedrijf wel degelijk elk Tether dekt met een daadwerkelijk dollar. Zo zou één afschrift laten zien dat er op 31 januari $2,2 miljard op een bankrekening in Puerto Rico heeft gestaan. Op diezelfde dag waren er in totaal 2,195 miljard Tether in omloop.

Tether verliest aandeel

Op andere data zouden de cijfers ook kloppen. Echter laten de bankafschriften niet zien waar het geld vandaan komt en of het geld er nu nog steeds staat. Persoonlijk heb ik nog steeds sterk mijn twijfels bij de legitimiteit van Tether en of elke munt daadwerkelijk wordt gedekt door een dollar. Toch wordt de munt in ruim 30% van alle Bitcoin transacties op exchanges gebruikt en is dus erg belangrijk voor de cryptocurrency markt.

De munt is echter wel marktaandeel aan het verliezen. Waar het begin 2018 nog de overduidelijke leider was, heeft de munt nu duidelijk marktaandeel verloren. Concurrenten als USDCoin, TrueUSD, DAI en de Gemini Dollar liggen op de loer en hebben geleidelijk hun marktpositie versterkt. Vooral de stablecoins die worden gesteund door Gemini en Coinbase wekken vertrouwen bij investeerders en groeien hard. Dit is een trend die voorlopig blijft doorzetten. De tijd van Tether als marktleider is in mijn opinie ten einde.

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van de cryptobroker Coinmerce.

Lees eerdere columns van Luc:

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin voorraad, koers en Ripple!

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Long Bitcoin, Short the bankers! Dit is waarom we BTC wel/niet moeten omarmen

Arnold Hubach

Dai stablecoin op betaalkaart VISA voor de boodschappen in Europa

Arnold Hubach

Walmart wil patent voor blockchain aangedreven drones

Marvin Kroon

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder