cryptopia hack

UPDATE Cryptopia slachtoffer van hack: 14,75 miljoen dollar ‘zoek’

Cryptobeurs Cryptopia is afgelopen maandag gehackt, de handel is al meer dan 24 uur opgeschort, de website is offline gehaald. De verliezen zijn “aanzienlijk”, aldus de beurs in een verklaring op Twitter.

Hack Cryptopia

Opvallend is dat de beurs op zondagavond zelf al melding maakt van website-onderhoud. Mogelijk dat de hack al afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Er is aangifte gedaan, de politie is een onderzoek gestart.

bitcoin meester

Hack Cryptopia

(Update: Dinsdag 15 januari 15.00 uur)

Het is op dinsdagmiddag weinig duidelijk wat de schade is. Cryptopia doet hier geen uitspraken over nadat een eigen onderzoek afgerond is. Op Reddit en Telegram duiken meteen de nodige speculaties op.
Wat in de blockchain van ethereum is terug te herleiden zijn de volgende transacties. Hiervan is overigens niet duidelijk of deze transacties van Cryptopia zelf zijn (als veiligheidsmaatregel) of van de hackers:

  1. Op 13 januari 2019 is er 19.390 ethereum weggesluisd van Cryptopia naar dit ethereum adres (adres 1). Dat gaat om bijna 2,5 miljoen dollar. Deze wallet is nu leeg en die tegoeden zijn naar adres 3 gegaan.
  2. Daarnaast zijn er nog een bundel andere tokens vanuit Cryptopia naar dit adres gestuurd (adres 2) gestuurd. Hierop staat – op moment van schrijven – een totaal van 11,2 miljoen dollar. Hiervan is 1,1 miljoen dollar naar onderstaand adres 3 gegaan.
  3. Vervolgens is vanuit adres 1 het ethereum en vanuit adres 2 de tokens gestuurd naar een nieuw adres adres 3 waar een totaal van 3,75 miljoen dollar opstaat. In deze wallet zit voorlopig geen beweging.

Opgeteld gaat het dus om ruim 14,75 miljoen dollar verspreid over twee wallets. Nogmaals: het is onduidelijk wie de eigenaar/eigenaren van deze wallets is/zijn.

Cryptopia

Cryptopia is een relatief kleine beurs qua handelsvolume. Niettemin zijn er 836 cryptovaluta te verhandelen, waaronder ook de grotere coins zoals bitcoin en ethereum. De beurs heeft aan populariteit ingeboet door de opkomst van vooral Aziatische beurzen. Ze hebben nu de twijfelachtige eer om als eerste cryptobeurs van 2019 gehackt te worden.

“Irrelevante beurs”

Marktvolger WhalePanda ziet de beurs als “irrelevant”. Hij ziet een trend dat juiste kleinere beurzen het lastig krijgen om het hoofd boven water te houden.

InvestPal maakt onder de tweet van WhalePanda melding van grote hoeveelheden tegoeden die van de balansen van de beurs zijn gesluisd. Het is vooralsnog onduidelijk wat de intentie van deze actie is, het kan ook om een veiligheidsmaatregel.

Ook het account Cryptosqueeze (ruim 100.000 volgers op Twitter) heeft het over een “klassieke exit-scam”.

Maar ook hier geldt, totdat geen enkel feit is bewezen, zijn alle uitspraken op te vatten als speculatie.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!